10 Mayıs 2017 07:29

Ayşe Nur Zarakolu ödülleri sahiplerine verildi

İHD tarafından 15’incisi düzenlenen Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödül töreni İstanbul şube binasında gerçekleştirildi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından 15’incisi düzenlenen Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödül töreni İstanbul şube binasında gerçekleştirildi. Ödül töreni yaşamını yitiren insan hakları savunucuları adına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Ayşe Nur Zarakolu’nun yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.

Törenin açılış konuşmasının ardından ödüller sahiplerine verildi. Tutuklu gazeteci Kadri Gürsel’in ödülü gazeteci Faruk Eren tarafından Gürsel’in eşi Nazire Gürsel’e teslim edildi. Eren, ödülü vermeden bütün tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep etti.

‘BU ÖDÜL HER ZAMAN ÇETİN ŞARTLARDA VERİLDİ’

Ödülü Kadri Gürsel adına alan Nazire Gürsel ise yaptığı konuşmada “Bu ödül her zaman çetin şartlarda verildi. Düşünce ve ifade özgürlüğü sadece bugün Silivri’de olan akademisyenler, gazeteciler için değil son referandumda hayır diyen herkes içindir” dedi 

Tutuklu gazeteciler Ahmet Altan ve Mehmet Altan’ın ödülleri, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin tarafından, avukatları Veysel Ok ve Engin Cinmen’e verildi. Cinmen ve Ok, Altan kardeşlerin cezaevinden gönderdikleri mesajları okudu.

‘NUJİYAN KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN OBJEKTİFİYDİ’

Öldürülen gazeteci Nujiyan Erhan’ın ödülü, Cumartesi Anneleri’nden Hanım Tosun tarafından gazeteci Rojda Oğuz’a verildi.  Nujiyan Erhan adına ödül almanın gurur olduğunu söyleyen Gazete Sujin çalışanı Oğuz “Nujiyan, Şengal’de bir gazeteciydi ve oradaki kadınların sesiydi. Kadın özgürlük mücadelesinin objektifiydi. Biz de onun bıraktığı yerden bayrağını devralarak devam edeceğiz” dedi.

‘TÜM TUTUKLU GAZETECİLERE ÖZGÜRLÜK’

Tutuklu Gazeteci İnan Kızılkaya’ya verilen ödülü Gazeteci Reyhan Hacıoğlu, tutuklu Gazeteci Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık’ın elinden aldı. Hacıoğlu, Kızılkaya’nın törene gönderdiği mesajı okudu. Ahmet Şık adına ödülü veren Yonca Şık ise “Bu ülkede gazetecilik yapmanın, hakikati dile getirmenin ne kadar zor olduğunu, ifade özgürlüğünün kullanımına karşı baskıları biz en ağır şekilde Özgür Gündem’in serüveninden biliyoruz. Bugün tutuklu Ahmet adına ödülü tutuklu İnan adına Reyhan’a veriyorum. Umarım bütün tutuklu gazeteciler özgürlüklerine kavuşurlar” diye konuştu.

Tutuklu Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanı Figen Yüksekdağ adına ödülü HDP Eş Genel Başkan Vekili Serpil Kemalbay’a verildi. Ödülü alan Kemalbay, Yüksekdağ’ın hala eş genel başkanları olduğunu ve öyle de kalacağını belirtti.

Bu sene 15’incisi verilen ödüllere değer görülen diğer isimler ise Belge Yayınları adına Sinan Zarakolu, 20 Aralık’ta tutuklanan Mersin İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, KHK ile ihraç edilen emekçiler adına KESK Şubeler Platformu oldu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ Cezaevi'nden mektup: 20 kadın şiddete maruz kaldık

SONRAKİ HABER

Şili’de öğrenciler parasız eğitim için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...