18 Mart 2017 01:20

11 bin belediye işçisinin gözü sözleşmede

11 bin İzmir Büyükşehir Belediyesi işçisinin gözü kulağı toplusözleşme sürecinde. İşçiler kötüye giden ekonomik koşullar altında ezilmek istemiyor.

Paylaş

4 milyonu aşkın İzmirliye, kent genelinde doğumdan ölüme kadar bir çok alanda hizmet veren 11 bin Büyükşehir Belediyesi işçisinin gözü kulağı toplusözleşme sürecinde. Her geçen gün daha da kötüye giden ekonomik koşullar altında ezilmek istemeyen belediye işçileri, geçim sorunu daha az düşünmek istiyor. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait İZENERJİ ve İZELMAN Şirketlerinde aylardır devam eden yeni dönem toplusözleşme süreçleri tıkanma noktasına geldi. Her iki şirkette de süren TİS görüşmelerinde belediye yönetiminin düşük ücret teklifi sonucunda arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadı. Sendikalar grev kararı aldı. 

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu ve 4 bine yakın işçinin çalıştığı İZENERJİ’de işçilerin beklentisi ücretlerinin aynı işi yaptıkları işçilerin seviyesine çekilerek ‘üvey evlat’ uygulamasına son verilmesi. Ancak buna karşılık büyükşehir bürokratlarının teklifi enflasyon oranının da altında kalan yüzde 9 ve artı 52 gün ikramiye oldu. Son görüşmede belediye teklifini yüzde 13 zam, taban saat ücretlerine de 2 lira artış olarak yeniledi. Eğer 27 Mart’a kadar anlaşma sağlanamazsa işçiler greve çıkacak. 

Tıkanan diğer bir TİS görüşmesi de Büyükşehir Belediyesinin en büyük şirketleri arasında yer alan İZELMAN. Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu şubelerinin örgütlü olduğu işyerinde arabulucu süreci sona erdi. Grev kararının önümüzdeki günlerde asılması bekleniyor. İZELMAN’da çalışan işçilerin yaşadıkları sorunların başında de ücret adaletsizliği geliyor. Şirkete 2009 yılında alınan işçiler diğer işçilere göre yüzde 20, 2011 yılında alınan işçiler ise yüzde 40 eksikle çalışıyor. Bu fark kendini sosyal haklarda da gösteriyor. Son 3 sözleşmenin ana gündemi bu adaletsizliğin giderilmesiydi ancak bu sorun şimdiye kadar çözülebilmiş değil. İZELMAN’da hâlâ 2500 civarında işçi diğer işçilere göre eksik ücret alıyor. Sendikanın hazırladığı TİS taslağında ücret farkları ortadan kaldırılmasının ardından yüzde 25 zam istenirken, Büyükşehirin  önerisi ise ücret farklılıklarının takvime bağlanarak kaldırılması ve yüzde 9 zam oldu.

GREV HAKKINI KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİZ

Grev süreci ile ilgili görüştüğümüz İZENERJİ Katı Atıklar Baştemsilcisi Hasan Cengiz, hazırladıkları taslağın arkasında olduklarını belirterek “Şirketlerin aldığı ücretler ortada, İZENERJİ işçileri olarak en düşük ücreti biz alıyoruz” dedi. Yaşanabilecek bir ücret için grev haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini vurgulayan Cengiz şunları söyledi: “İşçiler, son çare olarak grev konusunda kararlı. Hem bizim hem de İZELMAN işçilerinin bu süreçten en iyi şekilde sonuçlandırması için bizim birlikte mücadele vermemiz gerekiyor. Sınıf kardeşliği bunu gerektiriyor.” (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cam işçisi ayrı sözleşmeyi kabul etmez

SONRAKİ HABER

Referandumun sınıfsal niteliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...