04 Mart 2017 12:57

Balçova'da 5 bin arsa mağduru yargıya başvuracak

İzmir Balçova’daki arsa mağdurları, parselasyon planlarının ortaya çıkmasının ardından belediyelere karşı hukuk mücadelesine başladı.

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesine karşı yaklaşık yarım asırdır hak mücadelesi veren arsa mağdurları “adalet” arayışına 5 bin kişinin Cumhuriyet Başsavcılığına bulunacağı suç duyurusu ile devam edecek. 5 bin hak sahibi adına yapılacak suç duyurusu ile birtakım holdinglere uygulanan özel ihtimam ile arsa sahiplerine uygulanan hak ihlallerinin karşılaştırılması istenecek.

Balçova Termal’de bir araya gelen Balçova Arsa Mağdurları, geçtiğimiz ay ortaya çıkan parselasyon planlarının ardından yeni bir hak arayışına ve hukuk savaşına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi 1975 yılından beri var olan parselasyon planı için “böyle bir plan yok” demesi üzerine Avukat Mustafa Kemal Turan konuyu yargıya taşıyarak parsel planlarının hak sahiplerine sunulmasını istemişti.  Soruşturma kapsamında hak sahipleri devlet arşivinden çıkan parselasyon planlarının varlığından haberdar olmuş ve yeni bir hak ve hukuk mücadelesine başlamıştı.

‘YENİDEN YARGI YOLUNDAYIZ’

Hak sahiplerinin yaptığı toplantıda konuşan Avukat Mustafa Kemal Turan, parselasyon planlarının ortaya çıkması ile hiçbir arsa sahibinin mağdur edilemeyeceğinin altınızı çizerek İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına yapacakları suç duyurusu hakkında bilgi verdi. Turan, “Uzun süren araştırmalarımız neticesi bu parselasyon planının resmi tasdikli örneğini devletin diğer kurumlarından elde etmiş bulunmaktayız. Var olan bir parselasyon planını yargıdan ve vatandaştan gizlemek ve hatta belki de ortadan kaldırmak tam anlamıyla bir suçtur" dedi

‘PLANLAR HALKTAN SAKLANDI’

Arşivden çıkan parselasyon planlarının halkı ve yargıyı kandırma anlamı taşıdığını söyleyen Turan şunları söyledi "Var olduğu halde hak sahiplerinden ve yargıdan gizlenen parselasyon planın imar hukuku bakımından anlamı şudur: Mülk sahibinin inşaat ruhsatı alabilmesi için yani arsasında inşaat yapabilmek için planlama prosedüründe yapılması gereken son işlemdir. Yani parselasyon planı var ise mülk sahibi inşaat projesini belediyeye sunarak inşaatına başlayabilme imkânına sahip demektir".

‘HAKLARIN ALINMASI İÇİN ENGEL KALMADI’

Parselasyon planının bulunmasından sonra artık Balçova Arsa Mağdurlarının haklarını tam anlamıyla alabilmesi için önlerinde hiçbir engel kalmadığını ifade en Turan "Nitekim bu belgeyle birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurup konu hakkında son karar istenebilecek duruma gelinmiş olacaktır.  Bunun yanı sıra kendilerine bu haksızlığı ve hukuksuzluğu yapan Büyükşehir Belediyesine ve Balçova Belediyesine hesap sorma aşamasına gelmiş bulunmaktadırlar” dedi.

‘DALTON KARDEŞLER’Lİ GÖNDERME

Yapılan toplantıda hak sahipleri yaşadıklarını ve yerel yönetimden alınan cevapları anlatmak için yine mizahi bir yol seçti. Sahneye, yerel yöneticileri temsilen, Dalton Kardeşleri kıyafetleri giymiş 4 kişi çıktı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gençlerin cinsel sağlık eğitimi alabilmesi için koşacaklar

SONRAKİ HABER

Halkevleri, 60 gündür tutuklu olan üyeleri için eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...