23 Şubat 2017 12:21

Şili'deki 'Hayır' kampanyasının mimarı Garcia İzmir'e geldi

Şili’de Pinochet’yi deviren ‘hayır’ kampanyasını yöneten Eugenio Garcia Ferrada: Kararsızlık ve korku durumunu kararlılık çözer.

Paylaş

Şili’de 1988 yılında diktatör Pinochet’ye karşı yürütülen ‘hayır’ kampanyasını yöneten ve başarıya ulaşan ayrıca yaptıklarıyla No Filmine ilham kaynağı olan Eugenio Garcia Ferrada İzmir’e geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Ferrada, Türkiye’deki referandum sürecine yönelik açıklamalarda bulundu. Ziyarette ilk olarak konuşan CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, anayasa yapım sürecinin çok hızlı olduğu ve halkın yapımına katılamadığını hatırlatarak “Bilgilendirme ihtiyacımız var. Tek tek anlatmamız gerekiyor. Bu anayasanın Türkiye yurttaşlarına layık olmadığını, bu anayasanın çağdaş olmadığını tek adam rejimine yönelik olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Parti meselesi olarak değil, yurttaşlık sorumluluğu olarak görmekteyiz” dedi.

İzmir'de 20 bin partili ile çalışmalara başladıklarını dile getiren Güven şunları söyledi:
“Demokratik kitle örgütleri diğer partilerden arkadaşlar ciddi bir ‘hayır’ kampanyası yürütmektedir. Bu ‘hayır’ın içinde AKP’liler, MHP’liler, CHP’liler vardır. Mesele demokrasimizin ve rejimimizin geleceği haline dönüşmüştür. Tek adamlı anlayışa karşı demokrasimizi savunuyoruz. Şili’de Pinochet döneminde yaşadıkları deneyimi bizimle paylaşması çok anlamlı. Bu deneyimi Türkiye halkıyla paylaşması, referandumda oy kullanacak tüm yurttaşlarımızla paylaşması çok önemli bir değerdir.”

'ANAYASANIN SONUÇLARININ NASIL OLACAĞI ANLATILMALI'

‘Hayır'dan yana çalışma yapacak kesimlere önerilerde bulunan Eugenio Garcia Ferrada “Sizin referandum süreciniz hükümete karşı ‘evet’ ya da ‘hayır’ durumuna dönmüş durumda. İnsanları ilgilendiren bu anayasal durumun onlar tarafından anlaşılması zor. O yüzden kazanmak istiyorsanız, anayasanın sonuçlarının nasıl olacağını anlatmanız gerekiyor. Gelecek ülke nasıl olacak, bunu belirtmeniz gerekecek. Şimdi de bu kampanyada bunu yapmanız gerekiyor. Çalışma herkesi kapsamalı. Bu şekilde kararsız olacak grupları da bir karara vardırabilirsiniz. Bu da verecekleri oyu etkileyecektir. Kararsızlık ve korku durumunu da bu kararlılık çözecektir. Çünkü oluşturulacak hayal kimseyi dışlamayacaktır. Başka partilerden ‘hayır’ diyecek insanlar elbette ki var. Bunun ardında hepimiz için ortak hayal olduğunu belirtmek gerekiyor. Kampanya buna yönelik olmalı” diye konuştu.

'FARKLI KESİMLERİ KAPSAMALI'

Ferrada, “Karşıdakine saldırmamak gerekiyor. Yaşadığınız kötü şeylere saldırmanız gerekiyor, insanlara değil. İnsani değerleri öne çıkarmak gerekiyor. Karşıdaki kişinin şiddetine egosuna ve hırsına yönelerek bunların kötü olduğunu göstermeniz gerekiyor. Kendine bütün gücü toplamaya çalıştığını göstermek gerekiyor. Laik, Kürt ve farklı grupları da içine alacak bir durumdur. Mutluluk vadeden kişilerin mutluluk getirecek araçları kullanması gerekiyor. Türkiye’nin güzelliklerini gösterin. Birlikte ne kadar huzur içinde yaşadığınızı göstermeniz gerekir. Birbirine sarılmak gibi şeylerin önemini ortaya çıkarmak gerekiyor. Çünkü sonunda Türkiye’nin birbirine sarılabileceği gösterilmeli” dedi.

'ÇALIŞMALAR AGRESİF OLMAMALI'

Müzik, şiir, sanat gibi her türlü aracın kullanılması gerektiğini de dile getiren Ferrada “Kampanyanın güzel olması gerek. Harekete geçirecek bir güzellik olmalı. Bu ayrışma doğal bir süreçtir ve insanlar bir araya geleceklerdir. Hep bu şekilde olmuştur. Bunu kırmak gerekiyor. Çalışmalarda agresif olmamak gerekiyor. Yapılacak protestolarda da barış gösterileri yapmak gerekiyor. Güzellik öne çıkmalı şiddet değil. Ötekileştirmek hükümetlerin hep yaptıkları şeydir. Hep devam edecektir. Bunun ötesine geçilmesi ve güzel Türkiye tasarlanması gerekiyor. Hükümet yanlısı tarafları da içine almak gerekiyor. Ülke, bütün tarafları bir araya getiren bir yerdir” ifadelerini kullandı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mehmet Tüm, Tahtacı Köyü'nün akıbetini Albayrak'a sordu

SONRAKİ HABER

'Emekçiler için tarihin en karanlık günleri başlayabilir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...