31 Mayıs 2012 08:23

Sinanların bıraktığı yerden...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarını engellemek için Kürecik’te kurulu NATO Üssü’ndeki bazı personelleri kaçırmak isteyen ancak Nurhak Dağı eteklerinde katledilen Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan katledişlerinin 41. yıl dönümünde, vuruldukları yerde ve Kürecik’te kuru

Sinanların bıraktığı yerden...
Paylaş

‘68 gençlik hareketi önderlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alparslan Özdoğan 68’liler Derneği, Kürecik Füze Karşıtı Platform, siyasi partiler, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri tarafından Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde, Nurhak’ta ve Kürecik’te anılacak. Dün ODTÜ’de Sinanların stadyuma yazdığı ‘Devrim’ yazısı önünde buluşup hareket eden 68’liler Derneği üyeleri, Kürecik Füze Karşıtı Platform’la birlikte bugün ilk olarak Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde buluşup burada bir miting gerçekleştirecek. Daha sonra Sinan, Kadir ve Alparslan’ın Nurhak Dağı eteklerinde katledildikleri yere gelerek vuruldukları yere gül bırakacak olan kitle son olarak 14.30’da Kürecik’te çadır kurup füze kalkanına karşı direnen bölge halkıyla buluşarak, füze savunma sisteminin kurulduğu tepeye yürüyecek ve bir miting gerçekleştirecek. Yürüyüşün ardından Sinan, Kadir ve Alparslan anısına oluşturulacak hatıra ormanı için ağaç dikilecek.

‘EMPERYALİZME KARŞI ONLARIN İZİNDEYİZ’

Tüm Malatya halkını Kürecik’te gerçekleşecek mitinge çağıran Kürecik Füze Karşıtı Platform üyesi Hüseyin Dumlupınar, “ 41 yıl önce Sinanlar, Denizler, Mahirler, İbrahimler Kürecik’te izler bırakarak sonsuzluğa gittiler. Onların mücadelesi ve onurlu direnişleri gönlümüzde ve kalbimizde saklıdır hâlâ. Onların izinden yürüyenler işte buradalar. Bizler mücadelemize devam ediyor ve şunu söylüyoruz; Emperyalizme karşı mücadele etmeden özgürlüğümüzü kazanamayız” şeklinde konuştu. Kürecik’e kurulan savaş aygıtının fiili bir işgal olduğunu dile getiren Dumlupınar, “Bu toplar, tüfekler, bombalar bizim ekmeğimizden çalınan paralarla yapılıyor. Hem bizi yoksullaştırıyorlar, hem de bize ve dünya mazlum halklarına karşı kullanmak üzere buraya füze kalkanı yerleştiriyorlar. Bir avuç egemen güç, kendi çıkarları uğruna, pazarlarını genişletmek için dünya halklarını savaşa sürüklüyor. Afganistan’da, Irak’ta ve Ortadoğu’da olduğu gibi” dedi.

‘GELECEĞİMİZ İÇİN MÜCADELEYE’

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD’nin tüm isteklerini yerine getirdiğini söyleyen Dumlupınar, Erdoğan’ın başka ülkelere ‘Halkınıza zulüm etmeyin’ çağrıları yaptığını hatırlatarak, “Kendi ülkemizde 34 Kürt yurttaşın üzerine bomba atarak katleden, bu olayın üzerini parayla kapatmak isteyen kimdir? Halkların sesine kulak vermeden 30 senedir süren savaşı harlamak, haklarını isteyen işçilere, emekçilere, çevrecilere, köylülere gazlarla, coplarla saldırmak, gazetecileri, yazarları, öğrencileri, siyasetçileri tutuklamak diktatörlük değil de nedir” diye sordu. Kürecik’te kurulan sistemin aynı zamanda doğayı ve insan sağlığını olumsuz etkileyen, halkın geleceğini karartan, zehir saçan bir aygıt olduğunu dile getiren Dumlupınar, “Geleceğimiz için mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek, tüm Malatyalıları bugün gerçekleşecek mitinge davet etti.

“Sinanları anmanın en doğru yöntemi Kürecik’te kurulan radara karşı mücadeleyi yükselmektir” diyen Emek Partisi İl Başkanı Necdet Bali ise “Bu savaş aygıtının insanlığa, bölgemize çok ciddi zararları var. Katledilen devrimcilerin başarmak istediklerini başarmak için bizler ne kadar mücadele edersek, onları da o kadar iyi anmış oluruz. 31 Mayısta tüm halkımızı radarın kurulduğu Kürecik’e davet ediyorum. Biz parti olarak bu mitinge büyük önem veriyoruz. Ciddi bir katılım sağlayacağız. NATO’ya, emperyalizme ve savaş çığırtkanlıklarına karşı daha güçlü bir direniş örmek için mücadelemizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu. Bali miting için bugün saat 12.30’da Melek Oğulları Düğün Salonu önünde buluşacaklarını belirterek, Malatyalılara katılım çağrısı yaptı.

BDP: MÜCADELELERİNİ SÜRDÜRECEĞİZ

68 kuşağının bu ülkede halkların kardeşliğini, barışı ve demokrasiyi yeşertmeye çalıştığını söyleyen Malatya BDP İl Başkanı Gaffar Bayram da Kürecik’e kurulan radar sisteminin emperyalizmin Ortadoğu’ya hakim olma çabalarının bir sonucu olduğunu belirtti. Ortadoğu’da yaşanacak olası bir savaşta Malatya ve Türkiye’nin ilk hedeflerden olacağını söyleyen Bayram, “İşte Roboski’de gördük katliam emrini veren AKP hükümeti şimdi de daha büyük silahlarla halkların kanını dökme çabası içinde. Sinan Cemgil ve arkadaşlarını anmak için, onların bıraktığı mücadeleyi sürdürmek için biz de milletvekillerimiz Sebahat Tuncel ve Sırrı Süreyya Önder’in de katılımıyla, tüm ilçe örgütlerimiz ve üyelerimizle mitingdeki yerimizi alacağız” şeklinde konuştu.

CHP’DEN MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI

İsrail için Malatya’nın ve bölgenin hedef olmasını istemediklerini vurgulayan Malatya CHP İl Başkanı Enver Kiraz da , “Radarın yaydığı radyasyonun insan ve çevre sağlığına büyük zararları var ve sistem bir an önce kaldırılmalı” dedi. 31 Mayısta Malatya halkını Kürecik’te yapılacak mitinge taşımak için bütün ilçelerden araçlar kaldıracaklarını söyleyen Kiraz da mitinge katılım çağrısı yaptı.

KESK DE KÜRECİK’TE OLACAK

KESK Malatya Şubeler Platformu da Sinan Cemgil ve arkadaşlarının ölüm yıldönümünde gerçekleşecek mitinge katılacağını açıkladı. KESK bugün saat 12.30’da Melek Oğulları Düğün Salonu önünden otobüsler kaldıracak. (Malatya/EVRENSEL)


31 MAYIS 1971’DE NE OLDU?

DENİZ Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmelerini engellemek isteyen 7 Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanı, Nurhak Dağı’nın eteklerinden giderek Malatya Kürecik’teki ABD Radar Üssü’nü basmaya karar verir. Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan, Kadir Manga, Mustafa Yalçıner, Hacı Tonak, Metin Güngörmüş ve Ahmet Erdoğan’dan oluşan grup, 31 Mayıs’ta Adıyaman’In Gölbaşı ilçesi İnekli Köyü yakınlarına gelir. İhbar üzerine etrafları askerlece sarılan THKO’lulardan Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Mangayaşamını yitirir.


ANKARA’DAN NURHAK’A ‘ANTİEMPERYALİST’ YOLCULUK

68’liler Dayanışma Derneği üyeleri, 31 Mayıs 1971’de Nurhak’da katledilen Sinan Cemgil, Kadir Manga, Alparslan Özdoğan’ın Nurhak ve Kürecik’te yapılacak anmaları için dün Ankara’dan Nurhak’a hareket etti. Ankara’dan hareket edenler arasında Sinanların öldürüldüğü olayda yaralı kurtulan ve şu an Emek Partisi MYK Üyesi olan Mustafa Yalçıner’in yanı sıra, BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Devrimci 78’liler Federasyonu yöneticileri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yöneticileri de yer aldı.

‘ANTİEMPERYALİST TEPKİ’

Hem 41 yıl önce katledilen devrimcileri anmak hem de günümüzde Kürecik’te kurulan füze kalkanına karşı, antiemperyalist tepki ortaya koymak istediklerini söyleyen Dernek Başkanı Hasan Koç, “68 kuşağının antiemperyalist tavrı, bugün Kürecik’te kurulan füze kalkanına karşı, Kürecik ve bölge halkının çadırlarda sergilediği antiemperyalist tavırda kendini bulmaktadır” dedi.

SİNAN CEMGİL ORMANI

Bu yolculukla Sinan’ları anacaklarını belirten Koç, devrimcilerin katledildikleri yere güller bırakmak ve Kürecik’te Füze Kalkanı’nı protesto amacıyla kurulan çadırların olduğu alana ‘Sinan Cemgil Ormanı’ için fidan dikmek istediklerini söyledi.

‘ÇEVRE İLLERDEN KATILIM OLACAK’

Ankara’dan ve diğer illerden geleceklerin Adıyaman Eğitim Sen yöneticileri tarafından Gölbaşı’nda karşılanacaklarını belirten Koç, burada yapılacak yürüyüşün ardından 14.30 gibi Nurhak’a geçeceklerini belirtti. Koç, Nurhak’taki etkinlik ve konuşmaların ardından da Kürecik Radar Üssü’ne yürüyeceklerini ifade etti.  Çevre illerden de katılımın olacağını aktaran Koç, Gölbaşı, Nurhak ve Kürecik’teki etkinliğe EMEP, ESP, CHP, ÖDP, HDK, Halkevleri, Kürecikliler Derneği, Eğitim Sen Adıyaman Şubesinin de katılacağını duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mustafa Kemal’den Suphi’ye ‘davet’

SONRAKİ HABER

Havada grev yasaklandı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa