02 Kasım 2016 17:43

Onur Hamzaoğlu: Bilimsel bilginin sahibi toplumun kendisidir

KHK ile Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu Kocaeli Dayanışma Akademisi, derslerine devam ediyor.

Paylaş

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Binasında gerçekleştirilen derslerin 5’incisi haftasında "Bilim insanının toplumsal sorumluluğu: Dilovası örneği" konusu işlendi.

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun anlattığı ders, Dilovası'nın içerisinde bulunduğu durumu anlatan bir belgeselle başladı. Belgeselin ardından Dilovası'nın çevre sorununu en başından bu yana sinevizyon eşliğinde görsellerle anlatan Hamzaoğlu, "Bilimsel bilginin sahibi toplumun kendisidir ve biz 'Bu işler bizimle başladı' demedik hiç bir zaman. Durumu önce kamuoyu ile, ardından akademi ile paylaştık" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılında yayınladığı raporda "Hava kirliliği akciğer kanserinin nedenidir" ifadesine atıfta bulunan Hamzaoğlu, çevreyle ilgili meseleleri faciaya dönmeden görülmesi gerektiğini belirtti. Dilovası ile Organize Sanayi Bölgelerinin iç içe geçmiş durumda olduğunu ifade eden Hamzaoğlu, "Bölgede 1995-2004 yılları arasında 493 ölüm gerçekleşmiş. Bunun yüzde 32'si kanser vakası. Türkiye ve Dünya ortalamalarının çok çok üstünde. Bizlerin bu verileri paylaşması kimileri tarafından 'Bu olayın neden bu kadar büyütüyorsunuz' tepkisiyle karşılandı. Ama biz araştırmalarımıza devam ettik. İkinci araştırmamızda 100 ölümden 33'ünün kanser nedeniyle olduğu anlaşıldı. Ama sorun Dilovası ile sınırlı değil" dedi. O dönem TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu'nun kurulduğundan da bahseden Hamzaoğlu, komisyonun raporlarının dahi dikkate alınmadığını belirtti. Dilovası'nda fabrikaların daha da büyüdüğünün altını çizen Hamzaoğlu, "Komisyon; kapasite artışı engellenmeli, arıtma tesisi kurulmalı, izlem ve denetim düzenlenmeli dedi ama yeni fabrikalar kuruldu, kapasiteler arttırıldı. Doğaya ve insana rağmen sanayileşme yapıldı. Bunu paylaşmak büyük bir sorumluluktu. Biz de paylaştık" ifadelerini kullandı.

"KANUNSUZLUK DEVAM ETTİĞİ SÜRECE DİLOVASI KİRLİ KALACAK"

O dönem devlet, sanayi ve üniversitenin iş birliği içerisinde olduğunu da vurgulayan Hamzaoğlu, araştırmanın davalara konu olduğunu belirtti. Bu süreçte Dilovası'nda 36 derneğin bir araya geldiğini belirten Hamzaoğlu, halk tepkisinin önemine de değindi. "Kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde üretimler sürdürüldüğü sürece bu vakaları göreceğiz. Doğa dostu üretim ve hammadde kullanılmalı" diyen Hamzaoğlu, sunumu bu şekilde sonlandırdı. Sunumun ardından ise Dilovası'nda çevre aktivisti olan İsmail Kaya söz aldı. Derse hast haliyle geldiğini belirten Kaya, "Benim akciğerlerimi çalıştırmayan, bozan Dilovası'dır. Hasta halimle geldim buraya, hep Dilovası yüzünden. Ben yaşadığımız bölgeyi, Dilovası Gecekondu Organize Sanayi Bölgesi olarak tanımlıyorum. Ve biliyoruz ki kanunsuzluk devam ettiği sürece Dilovası kirli kalmaya devam edecek" diye konuştu.

Ardından soru ve cevapların ardından son bulan derste haftaya gerçekleşecek dersin çağrısı da yapıldı. Doç. Dr. Aynur Özuğurlu'nun anlatacağı dersin konusu "Acımız ve öfkemiz üzerine: Neoliberalizm, savaş ve siyasal İslama karşı feminist mücadele" olacak. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kıbrıs’ta müzakereler sonuçlanıyor

SONRAKİ HABER

Atmosferik parçacıkların kökeni açığa çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...