09 Eylül 2016 06:15

Donbass, Nazi işgalinden kurtuluşunu kutluyor

Donbass’ın Nazi Almanyası işgalinden kurtuluşunun 73. yıl dönümü kutlamaları başladı.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Donbass’ın Nazi Almanyası işgalinden kurtuluşunun 73. yıl dönümü (8 Eylül 1943) anma ve kutlamaları bu yıl da, Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin (LNR ve DNR) farklı şehirlerinde tüm hafta boyunca kutlanacak. DNR’nin başkenti Donetsk’te etkinlikler günler öncesinden başladı. Bu kapsamda hafta başında Donetsk Ulusal Teknik Üniversitesinde (DNTU) özel bir buluşmaya imza atıldı.

KIZIL ORDU GAZİLERİ DE KATILDI

Moskova ve Donetsk ile Almanya’nın ‘Deggendorf’ ve İtalya’nın ‘Potentsa’ şehirlerinden İkinci Dünya Savaşı katılımcıları ve savaşı bizzat yaşamış kişiler; öğrencilerle birlikle ‘Savaş ve Bugün’ teması üzerinden interaktif bir oturum gerçekleştirdi.  ‘Dünyaya Barış’ ve ‘Çatışmadan Barışa’ uluslararası kültür ve eğitim projesi kapsamında düzenlenen toplantıya, ‘Dünyaya Barış’ projesinin aktivistlerinin yanı sıra 2. Paylaşım Savaşı’nda bizzat Kızıl Ordu saflarında savaşmış ve bugün halen hayatta olan yaşlı gaziler de katıldı.

9 MAYIS 1945 RUHU ÖĞRENCİLERLE

Buluşma öncesi 90’lı yaşları çoktan geride bırakmış üç savaş gazisi gençlerle bir araya geldi. Harp anıları üzerine tam 27 cilt kitap kaleme almış İvan İvanoviç Kulaga, 1945’in 9 Mayısında Kızıl Meydan’daki meşhur zafer alayında bulunmuş Sergey Vasilyeviç Tarnavskiy ve de Donbass’ın kurtarılış savaşına katılan Yuriy İvanoviç Kononenko; savaşa dair hatıralarını paylaşıp, gençlere savaşın bıraktığı tecrübe ışığında bugünü aydınlatan dersleri anlattılar. Aynı sırada Moskova’da ise savaşın Berlin cephesi katılımcılarından Boris Mihailoviç Nemenskiy ile Rus Diplomatlar Birliği Başkan Yardımcısı, Eski Büyükelçi Valeriy Yevgenyeviç Egoşkin ekranın karşısına geçti. Telekonferansın diğer ucunda ise hem Almanya’da hem de İtalya’da faşist yönetimlere bizzat şahitlik yapmış yetişkinler, hem karşı tarafa yönelik sorularıyla hem de Rus ve Donbass başşehirlerindeki gruplardan gelecek soruları cevapladılar.

BARIŞI SAVUNMAK  

‘Dünya barışını’ kuvvetlendirmenin sorunlarını tartışmak şiarıyla yola çıkan ülkeler arası interaktif buluşma amaçları şu şekilde kamuoyuna deklare edildi:
Yerküre çapında barışı korumak.
Yeryüzünün farklı bölgelerinde meydana gelen askeri çatışmaları sona erdirmek üzere barışçıl yollar aramak.
Halklar arasında karşılıklı iş birliğinin kilit noktalarını bulmak.
Var olan uluslararası çatışmaların barışçıl çözümü noktasında gençliğin aktif katılımını sağlamak. 1939-1945 yılları arasında cereyan eden olayları daha iyi tahlil etmek, halklar arasındaki karşılıklı anlayışın gerekliliği, önemini kavramak ve kültürler arasında diyaloğu geliştirme noktasında benzer buluşmaları tekrarlama hedefiyle telekonferans sona erdi.

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme, sürgün kararını durdurdu

SONRAKİ HABER

NATO: Türkiye'deki mevcudiyetimizi artırdık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...