Sağlıkçıya zırh ve kalkan da verilsin!
Bakanlık sonunda konuyla ilgili bir genelge yayınladı. Ancak şiddetin önlenmesi gerekçesiyle yayınlanan Bakanlık genelgesinde, sağlık örgütlerinin taleplerinin büyük bölümü yer almadı. Genelgede güvenlik kameralarının ve elemanlarının sayısının arttırılması, sağlıkçılara öfkeli hastayla nasıl konuşacaklarına dair eğitim verilmesi gibi önlemler öngörülüyor.
İSTERSE HİZMETTEN ÇEKİLEBİLİR
Sağlık Bakanlığı genelgesine göre şiddete uğrayan sağlık çalışanının, isterse hizmetten çekilebilecek. Bu kapsamda sağlık çalışanlarının görev başında şiddete uğraması halinde, acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilecek. Acil servis, yoğun bakım ve ameliyathane gibi şiddet riskinin yüksek olduğu bölümlerin bekleme alanlarında gerekirse sayıları artırılarak yeterli güvenlik elemanı bulundurulacak.
GÜVENLİK TEDBİRLERİ ARTIRILACAK
Sağlık Bakanlığının yayınladığı genelgeye göre, tüm sağlık kurumlarında çalışan güvenliği komitesi kurulacak. Çalışan güvenliği programı hazırlanacak. Çalışanlara yönelik sağlık taramaları yapılacak. Kişisel koruyucu önlemlerin alınması sağlanacak. Enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesine yönelik program hazırlanacak.
“Beyaz kod” uygulamasına geçilecek. Çalışanlara, çalışan güvenliği konusunda eğitimler verilecek. Şiddet ve iletişim konularını da kapsayacak şekilde risk değerlendirmesi yapılarak gerekli tedbirler alınacak. Acil servisler başta olmak üzere riskli alanlarda güvenlik tedbirleri artırılarak, genel kolluk ve özel güvenlik personeliyle güvenlik kamerası bulundurulması sağlanacak.
Beyaz Kod uygulaması sorumlu başhekim yardımcısı vasıtasıyla takip edilecek. Görevli müdahale ekiplerinin olay yerine en kısa zamanda ulaşması sağlanacak.
HER YERE GÜVENLİK KAMERASI
Hasta mahremiyeti dikkate alınmak şartıyla, kurumların tüm alanlarını gözetleyebilecek şekilde güvenlik kameraları yerleştirilecek ve kamera görüntüleri sürekli takip edilecek. Şüpheli durumlara ve kişilere bu konuda eğitilmiş özel güvenlik elemanları anında müdahale edecek. Fiziki mekanlar 24 saat boyunca yeterli düzeyde aydınlatılacak ve havalandırılacak. Personelin alternatif çıkış yolları oluşturulacak. Başta güvenlik görevlileri, 112 ve acil çalışanları olmak üzere çalışanlara iletişim becerileri, öfke kontrolü ve özellikle öfkeli hasta ve hasta yakınıyla iletişim konularında eğitim verilecek.
BİR TELEFON HATTI DA ŞİDDET İÇİN
Kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olayları, yöneticiler tarafından derhal ‘113’ numaralı telefonla Bakanlık Beyaz Kod Birimine bildirilecek, eş zamanlı olarak ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilecek. Ayrıca yöneticiler, “www.beyazkod.saglik.gov.tr” adresinde bulunan “Beyaz Kod Bildirim Formu”nu dolduracak. (HABER MERKEZİ)
‘KAYNAK HÜKÜMET POLİTİKALARI’
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığının şiddet genelgesinin, olumlu yanlarının olmakla birlikte sağlıkçılara yönelik şiddetin esas kaynağı üzerine bir çözüm üretmediğini söyledi. Sağlıkçılara yönelik şiddetin kaynağının Hükümetin piyasacı sağlık politikaları olduğunu kaydeden Bilaloğlu, genelgenin sadece şiddete müdahale eden, güvenlikçi bir zihniyetin ürünü olduğunu ifade etti. AKP’nin hasta, sağlıkçı ilişkisini ticari bir mantığa oturttuğunu bu yüzden sağlıkçıya yönelik şiddetin arttığını ifade eden Bilaloğlu, “Hastadan yönelen şiddet bu mantığın ürünüdür. Bu politikaları önleyecek bir önlem alınmalıdır” dedi.
SAĞLIKÇILARIN TALEPLERİ NELERDİ?
* Şiddetin nedenlerinin ve alınması gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulması. * TCK’ya adı “Dr. Ersin Arslan Yasa Maddesi Önerisi” olan teklifin hızla gündeme alınması için gerekenlerin yapılacağının açıklanması. * Başta Dr. Ersin Arslan olmak üzere görevi başında bu tür saldırıya uğrayan meslektaşlarımızın geride kalan yakınlarının geleceklerinin güvence altına alınmasının sorumluluğunun yerine getirilmesi * SABİM (Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi) hattının hekimlere ve tüm sağlıkçılara yönelik bir şiddet unsuru olarak kullanılmasına son verilmesi; işlevlerinin gözden geçirilinceye kadar durdurulması. * Tüm sağlık kuruluşlarının (kamu, özel vb.) çalışanların sağlığı ve güvenliği yaklaşımıyla şiddet açısından risk değerlendirmelerinin yapılması için bir genelgenin derhal gönderilmesi, belirlenen önlemlerin en geç iki ay içerisinde uygulamaya geçirilmesi. * Politikacıların/Bakanlık üst düzey yetkililerinin hekimleri/sağlıkçıları hedef gösterdiğini düşündüğümüz, değersizleştiren söylem ve üsluplarını gözden geçireceklerinin ifade edilmesi. * Türk Tabipleri Birliği’nin yanı sıra sağlık alanındaki örgütlerin de katıldığını düşündüğümüz, izlenen sağlık politikasının sağlık alanındaki şiddeti arttırdığına dair değerlendirmelerin yapılacağı bir toplantının Sağlık Bakanı başkanlığında en kısa sürede gerçekleştirilmesi.
Evrensel'i Takip Et