01 Temmuz 2016 08:07

İşkenceci polisler hakkında AYM'den emsal karar

Kendilerini darp ederek gözaltına alan polisler hakkında verilen 'takipsizlik' kararını AYM'ye taşıyan avukatlar haklı bulundu. 

Paylaş

Urfa’nın 2012 Newroz kutlamalarında hak ihlallerini raporlaştırmak için kent barosunun görevlendirdiği avukat Hidayet Enmek ve Eyyüp Sabri Tinaş darp edilerek gözaltına alınmış ve bindirildikleri polis aracında işkenceye maruz kaldıklarına dair görüntü kayıtlarıyla birlikte cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunmuştular. Savcılık takipsizlik kararı verince, avukatlar Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. Başvuruyu 21 Nisan 2016'da karara bağlayan mahkeme, "Kişiye kötü muamele yapıldığı, işkence gördüğüne dair bulguların olduğunu, polis memurları hakkında soruşturmanın ve yargılamanın yapılması gerektiği ve soruşturmanın özellikle Emniyet görevleri tarafından yapılmaması gerektiği" belirterek soruşturmanın davaya dönüşmesine işaret etti.

'MUTLAKA HESAP VERECEKLER'

Anayasa Mahkemesi'nin lehlerine verdiği kararı değerlendiren avukatlar, kararla birlikte işkenceci polislerin yargılanmalarının önünün açıldığını söyledi. Avukat olduğunu belirtmesine rağmen ağır işkenceye maruz kaldıklarını belirten Hidayet Enmek, 4 yıllık hukuk mücadelelerinin sonucuna ilişkin şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin kararında kişiye kötü muamele yapıldığı, işkence gördüğüne dair bulguların olduğu ve başvurunun kabulüne dair bir karar çıktı. Bu karar ile birlikte soruşturmanın tekrardan açılmasını önü açıldı. Hukuk mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. Karar, işkence yapanların bir gün mutlaka yaptıklarının hesabını vermek zorunda kalacağını gösteriyor" dedi.

KARAR DERS OLSUN

Dönemin Urfa Valisi şimdi AKP Maraş Milletvekili Celalettin Güvenç'in o süreçte polisler hakkında soruşturma açılmasına izin verilmediğini hatırlatan Enmek, karar ile birlikte işkence yapan polislerin yargılanmasının yolunun açıldığını dile getirdi. Enmek, kararın son dönemlerde Riha'da işkence yapan polisler içinde bir ders niteliği taşıdığını ifade etti. 

'İŞKENCEYE MARUZ KALDIK'

Urfa Barosu tarafından Newroz alanındaki insan hakları ihlallerinin raporlaştırılması açısından görevlendirildiklerini vurgulayan Eyyüp Sabri Tinaş da, "Newroz'un yapıldığı alanda bir vatandaşın yaklaşık 15 polis tarafından kafasına basılarak gözaltına alınmak istendiğini gördüğümüzde, polislere neden böyle bir uygulama içerisinde olduklarını sorduk. Bize 'Siz kimsiniz' diyerek saldırmaya başladılar. Biz baro tarafından görevlendirilen avukatlar olduğumuzu söylememize rağmen, bizi de darp ederek gözaltına alıp işkence yaptılar" bilgisini paylaştı. 

'VALİ, SAVCI EL BİRLİĞİYLE…'

"Bize yapılan hak ihlallerine yönelik deliller olmasına rağmen Urfa Valisi ile Cumhuriyet Başsavcısı elbirliğiyle dosyamız hakkında takipsizlik kararı verdi" diye devam eden Tinaş, AYM kararının takipsizlik kararının hukuka aykırı olduğunu gösterdiğini ifade etti. Kararın işkenceciler için emsal olduğunu belirten Tinaş, bu karardan sonra açılacak soruşturma ile sonuç alınmaması durumunda tekrardan bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını kaydetti. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Evrensel Yazarı Ender İmrek beraat etti

SONRAKİ HABER

EMEP: Madımak Katliamı bir tarih değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...