02 Mayıs 2012 08:32

4+4+4=12 değil 4+4+4=2023

4+4+4=12 değil 4+4+4=2023 ki bu da boyun eğen, ses çıkarmayan, daha gerici bir Türkiye yaratma hedefidir. AKP’nin yeni eğitim tasarısı yaptıklarının tabi bir sonucu olup ve yapacaklarının da başlangıcıdır. Genel seçimlerde “Hedef 2023’’ sloganıyla şeriatı getirmeyi hedefleyen AKP,  4+4+4 ile 2023’ün temelini attı.

4+4+4=12 değil 4+4+4=2023
Paylaş
Elif Sıla Dolu - Sonay Atılmış

4+4+4=12 değil 4+4+4=2023 ki bu da boyun eğen, ses çıkarmayan, daha gerici bir Türkiye yaratma hedefidir. AKP’nin yeni eğitim tasarısı yaptıklarının tabi bir sonucu olup ve yapacaklarının da başlangıcıdır. Genel seçimlerde “Hedef 2023’’ sloganıyla şeriatı getirmeyi hedefleyen AKP,  4+4+4 ile 2023’ün temelini attı.

Bu tasarıyla laik düzene aykırı, bilimsellikten uzak ve gelecek kaygısını arttıran sistemin betimlemesini yaptılar. Öğrencinin yeteneklerini, isteklerini ve görüşlerini tamamen göz ardı ederek daha çok sınavı olan, daha çok stresi olan ve tabi ki ölümcül bir sistemdir. Ölümcüldür, çünkü YGS ve LYS intiharlara sebep olurken, öğrenciye stresten kafayı yedirirten, gençliğin tadını çıkaramadan hayatını yitiren gençlerimiz varken,  bu sisteme ölümcül dememek olanaksızdır. Üstelik o kadar tepki gösterilmesine rağmen kendi bildiğini okuyan AKP, hızla adımlarını laik düzeni parçalamaya doğru atıyor. Kesintili eğitim sistemiyle küçük yaşta hem de okul öncesi eğitim olmadan okula başlayan çocuklarımız kendilerini ve kişiliklerini tanımadan ailesinin istediği mesleği seçmek zorunda kalacak ve hayatı boyunca istemediği şartlar altında yaşayacaktır. Bunun yanı sıra din eğitimini arttıran AKP, iktidara geldiğinden beri kullandığı din silahını yine kullanıyor ve inanç hürriyetini kısıtlıyor. Bu gericiliktir, yobazlıktır. Günden güne dinsel eğitimi insanlara kabul ettirmeye çalışıyorlar. Aslında 4+4+4 tasarısı AKP hükümetinin baştan beri hazırladığı bir tasarıydı ki bu tasarının önce “dindar gençlik yetiştireceğiz” diyerek tohumlarını atmış, hasatını da 4+4+4’le yapmayı planlamaktadır.

Eğitim sistemimiz zaten tamamen ezbere, rekabete dayalı olduğu için öğrencilerin rekabete girmesi ve arkadaşlarını geçebilmesi için çalışması gerekli. Sistem gereği tamamen sınavlara endeksli olan gençler arkadaşlarını geçmek için tabi bir sonuç olarak hırslanır ve kin besler. 4+4+4’te bunu bir adım daha ileriye götürdü. Rekabet, ezber, arkadaşını geçme duyguları daha da arttı. Biz böyle bir eğitim sistemi istemiyoruz. Bizim istediğimiz eğitim; ezbere dayanan, sadece sınavlar için çalışılan bir sistem değil; tamamen bilimsel, hayat için çalışılan, herkese eşit muamelenin gösterildiği, rekabetin olmadığı bir sistemdir. Bu da 4+4+4 ile mümkün değildir.

Söz konusu, bir ülkede üniversite kazanmak için hayatından olan, tüm hayatını üç saate sığdıran ve kazanacağı hayatın formüllere dayalı olduğu bir gençlik varsa bu ülkeye gerçekten çağdaş ülke denebilir mi? Bu konuyla ilgili Malatya’lı gençlerin görüşlerini aldık.

Barış Çetin - Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi

4+4+4 sistemiyle iktidar işi iyice ticari faaliyete dönüştürdü. Gelecek için dindar nesiller yetiştirme çabası içine girdi. Mevcut okullar artık imam hatip modeline geçirilmeye çalışılmaktadır. Öğrenciler için dershane sistemi kaldırılacak denildi ama dershanelerin önü iyice açılıyor bu sistemle.

4+4+4  sistemiyle dindar nesil yetiştirilmeye çalışılmaktadır. İlk 4 yıldan sonra öğrenciler stajyerliğe başlayacaklar; patronlar cebinden para çıkarmadan işçi çalıştırmış olacaklardır. Doğuda okuma yazma oranı azken daha da az olacaktır. Kız çocukları küçük yaşta okuldan uzaklaşmış olacak, çocuk gelinlerin sayısı artacak ve kadınların geleceği eve hapis olacaktır.

Ümit Işık - Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi

Aslında sistematik bir oyun olan 4+4+4 sistemi daha aydın bir gençlik yerine dindar gençlik politikasının bir göstergesidir. Bu sistem ile bilim öğretilmek yerine bize din aşılanmak isteniyor. Sadece bize değil dindar bir nesil için yapılan temel atma çabaları halkın bilinçsiz bir biçimde hareket etmesiyle daha da kökleniyor. İktidar partisinin yapmış olduğu din siyaseti halkın gözünü boyamak için yetip de artıyor. Yaptıkları çalışmalarla bizim gelecek nesillerimize oynamak amaçlanıyor. Eğitim sisteminden yapılan bu oyun ile bilimsellik yerini dine bırakıp bütün okullar imam hatiplerin kopyası olacaktır. Yapılan bu oyunlar mevcut olan cumhuriyet rejimini yıkıp yerine şeri bir sistemin getirilmesidir.

Lise öğrencisi - Malatya Anadolu  Lisesi

Şu anki eğitim sistemi dershanelere para kazandırmayı amaçlıyor. Çünkü bu eğitim sisteminde sürekli olarak birbirini takip eden sınavlar var. Öğrenciler okul yerine sınavlara önem verdikleri için dershaneleri tercih ediyorlar. Sonuç olarak her yıl sınav stresi yaşamak istemiyorum.

Lise öğrencisi - Malatya Anadolu  Lisesi

Türkiye’deki eğitim sistemi tekleştirilmiştir. Öğrenciler bir kalıba girip tek tip olarak yontuluyorlar. Hâlbuki her öğrencinin henüz erken yaşlarda yeteneğine göre istediği mesleğe göre okuyup büyümesi gerekiyor. Bunun için ilk kademede öğrenci uzmanlaşmış öğretmenler tarafından okutulduktan sonra bu öğretmenler sayesinde ve kendi iradesiyle istediği mesleğe göre üst kademeye geçmelidir. Bu üst kademenin meslekler bakımından çok geniş bir yelpazeye sahip olması gerekiyor. Doktorluktan mühendisliğe öğretmenlikten meslek okullarına kadar…

Lise öğrencisi - Malatya Anadolu  Lisesi

Yıllarca verimsiz ve üzerimize perde çekilmiş bir şekilde okula gidip geliyoruz. Bizi geliştirecek bilimin temelleri ideolojik bilgilerle dolu ilk ve ortaöğretimde değil bağımsız üniversitelerde atılır.

ÖNCEKİ HABER

Gerçekten pes vallahi!

SONRAKİ HABER

Şiddet - sağlık - doktorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...