25 Nisan 2016 00:53

NSK Armatür işçileri: Birbirimizden güç alarak 1 Mayıs’a

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan NSK Armatür’den atılmaları üzerine direnişe geçen işçiler emekçileri 1 Mayıs'a çağırdı

Paylaş

Samim Kerem SAYİN
Elif BAŞER
Eskişehir

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan NSK Armatür’den atılmaları üzerine direnişe geçen işçilerden Taha Aslan, “1 Mayıs’ta birbirimizden güç alacağımız gündür. Tüm işçi ve emekçi arkadaşlarımı Sıhhiye Meydanı’na çağırıyorum” dedi.

NSK Armatür’de Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan 2 işçi Taha Aslan ve Asude Balcı direnişlerinin 25. gününde. Performans düşüklüğü ve raporlar bahane gösterilerek patronun kendilerini işten attığını söyleyen Taha Aslan, “Biz sendikamızın yetki belgesinin fabrikaya ulaştığını biliyoruz. Yetki belgesi ulaştırılmasına rağmen işyerinden herhangi biri bizimle görüşmedi. Onlar görüşme talep etse de etmese de biz burada işe iade olana kadar beklemeye devam edeceğiz” dedi.

1 Mayıs’a da değinen Aslan şöyle konuştu: “1 Mayıs, işçilerin emekçilerin bayramıdır. Emekçilerin yanında olanlar alanlara gelip güçlü bir şekilde emek, barış ve demokrasinin sesini yükseltmesi gerekir. İşçilerin açılmak istenen özel istihdam bürolarına karşı, daha da yaygınlaştırılmak istenen esnek çalışmaya karşı 1 Mayıs’ta güçlü bir ses çıkarması lazım. Sömürü düzeninin işçilerin üzerinde oldukça fazla baskı kuruduğu şu dönemlerde daha fazla ne kadar sessiz kalabiliriz? Sessiz kalmamamız gerekiyor. Biz burada bunun için çaba sarf ediyoruz, biz kapının önünde içeride çalışan arkadaşlarımız için de diğer fabikalardaki arkadaşlarımız için de mücadele ediyoruz.”

‘EMEKÇİLERİ BÖLMEK İSTİYORLAR’

Türk-İş’in Çanakkale’ye Hak-İş’in ise Sakarya’ya çağrı yaptığını hatırlatan Aslan, “Türk-İş’in önceki senelerdeki tavırlarından da emekçileri bölmeye yönelik hamleler yaptığını biliyoruz. Bu yıl da amaç emekçileri bölmek” dedi. Aslan Eskişehir’deki tüm işçi ve emekçileri de Sıhhıye Meydanı’na çağırıyor.

‘CARDİN İŞÇİLERİ; HERKES SENDİKALI ÇALIŞSIN’

NKS Armatür fabrikasının karşısında bulunan Cardin Concept’te, DİSK’e bağlı Tümka-İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi de 26 gündür sürüyor. İşçilerden Mehmet Ali Zobur, işten atılma süreçlerini anlattıktan sonra fabrikadan hâlâ kendileriyle bir görüşme talep edilmediğini söyledi. Görüşme olana kadar fabrika önündeki direnişlerinin devam edeceğini belirten Zobur, “Fabrikadan 300’e yakın arkadaşımız sendikaya üye oldu, içerideki arkadaşlarımız molalarda hep yanımıza geliyorlar, bize destek oluyorlar” dedi. İşlerine geri dönmek istediklerini ve sendikalı olarak çalışmak istediklerini belirten Zobur, “Patronlara sesleniyorum sendika anayasal haktır buna itibar etsinler, emekçilerin hakkını versiler, herkes sendikalı çalışsın” dedi.

SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Eskişehir  ve Bilecik’te örgütlü oldukları fabrikalardaki temsilciler, NSK’den atılan işçileri ziyaret etti. Birleşik Metal-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı, “Ülkemizde herkes hak hukuk diyor ama sıra işçinin hakkına geldiği zaman işçiye kimse hakkını vermiyor” dedi. Sendikalaşmanın gerçekten zor olduğunu ama bunu ne olursa olsun başaracaklarını dile getiren Arı, “Sendikalaşma konusunda Hükümet olsun, işverenler olsun işçilerin önünden çekilmesi lazım” dedi. 

 

ÖNCEKİ HABER

Yaz konserleri için hazırlık zamanı

SONRAKİ HABER

‘3 yaşındaki çocuğumla 1 Mayıs’a katılacağım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa