24 Nisan 2016 11:08

CHP eski Milletvekili Türmen: CHP yanlışa ortak olmamalı

Rıza Türmen, ‘Demokrasi bakımından hukuk bakımından yanlış olan bir şey var ortada ve böyle bir yanlışa CHP'nin ortak olmamasını dilerdim' dedi.

Paylaş

AKP'nin HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırma amacıyla Meclis gündemine getirdiği Anayasa değişiklik teklifi bu hafta Mecliste görüşülecek. AKP’nin teklifine CHP’nin destek vermesine CHP’li eski vekillerden de tepki geldi.

‘SİYASETEN DE HUKUKEN DE SAKAT’

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıçlarından ve CHP eski milletvekili Rıza Türmen teklifin hem siyasi hem de hukuki olarak sakıncalı olduğunu söyledi. Türmen, şunları söyledi: “ 'En fazla zararlı HDP'lileri Meclis dışında bırakmak' amaçlanıyor. Böylelikle bir ceza kesilmek isteniliyor. Hukuken o kadar sakatsa siyaseten de o kadar sakat. Bu ne işe yarar. 1994'te gördüğümüz gibi toplumdaki gerginliği arttırır.Toplumdaki gerginlik artarsa Kürt sorununa barışçıl çözüm büsbütün zorlaşır. Kürtler tarafından seçilmiş temsilcileri sille tokat dışarı atacaksınız sonra da Kürt sorununa barışçıl çözüm arayacaksınız. Bu olacak iş değildir. Siyaseten de yarardan çok zarar verecek bir durum.”

‘CHP BU SORUMLULUĞU NASIL TAŞIYACAK’

Teklife destek vererek kimsenin bu sorumluluğa katılmaması gerektiğini belirten Türmen CHP’nen AKP’nin teklifine destek vermesini eleştirirek şunları söyledi: “CHP'nin tavrını anlamakta güçlük çekiyorum. 'Biz buna karşı çıkarsak terörü destekliyoruz olacak' diye düşünülüyor. Bu düşünce yerine ilkesel bir düşünce daha doğru olurdu. Burada demokrasi bakımından hukuk bakımından yanlış olan bir şey var ortada ve böyle bir yanlışa CHP'nin ortak olmamasını dilerdim. CHP bunun sorumluluğunu nasıl taşıyacak.”

‘UMARIM YANLIŞTAN DÖNERLER’

CHP eski milletvekili Melda Onur ise dokunulmazlıkların kaldırılması için getirilen Anayasa değişikliği teklifinin AKP'nin yarattığı fiili bir durum olduğunu söyledi. AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması ile bazı milletvekillerini hedeflediğini belirten Onur, şunları söyledi: “Bakanlar olmasın, hükümet olmasın, başbakan olmasın' tartışmaları ile olmaz. Neredeyse dokunulmazlıklar için isim verecekler. Bu tamamen AKP'nin yarattığı fiili bir durumdur. Mesele dokunulmazlık meselesi değil eşitsizlik adaletsizliktir. Ve burada bir art niyet var. İnsanlar seçilerek alıp götürülecek. AKP'nin belli milletvekillerini hedeflediği bellidir. Umuyoruz partiler bu yanlıştan dönerler:”

 ‘TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE DÜŞMANLIKTIR’

HDP Eski milletvekili Akın Birdal, 1994'te DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının altında Kürt düşmanlığının yattığını fakat bugün HDP'li vekillere yönelecek durumla emekçi ve ezilen halkların iradesinin hedef alındığını söyledi. Birdal, "Bu iradeye bir düşmanlıktır dokunulmazlıkların kaldırılması. Aynı zamanda demokrasiye düşmanlıktır. Sorunların demokratik, barışçıl zemini olan Meclise düşmanlıktır. En önemlisi de Türkiye'nin geleceğine düşmanlıktır” dedi.

HUKUK SKANDALI!

HDP eski milletvekili Hasip Kaplan ise teklifi, hukuk skandalı olarak değerlendirdi. Kaplan teklifin hukuken sakıncalarına ilişkin, “Birçok evrensel hukuk ilkesini ortadan kaldırıyor. Anayasa değişikliği geçmişe şamil uygulanmaz. Ama bunu geçmişe şamil uyguluyor. Her kararın sonunda bir itiraz hakkı var ama AYM'ye itiraz hakkını ortadan kaldırıyor” dedi. CHP'nin teklifi destekleme tavrını eleştiren Kaplan, CHP içerisinden yükselen itirazların da önemli olduğunu vurguyapara, “CHP'de de tasarıya karşı bir vicdan yükselmesi var. Bir çok milletvekili karşı oy kullanacağını açıklıyor. CHP 1994'deki hataya düşmemesi lazım. Aynı hatanın bugün yaşanmaması gerekiyor. Ortak yaşam arzusunu dinamitleyecek bir ortamla karşı karşıyayız” dedi. (İstanbulDİHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP’den Ergenekon önergesi

SONRAKİ HABER

'Mücadele hattını örelim baskıları püskürtelim'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...