15 Nisan 2016 10:48

İskenderun ve Antakya’da 1 Mayıs kutlanacak

Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Hatay’da İskenderun ve Antakya (Defne) olmak üzere iki yerde 1 Mayıs kutlanacak. Her iki yer için tertip komitesi oluşturulup 1 Mayıs başvuruları yapıldı. Ancak iki kutlamada da işçi sendikaları tertip komitesine girmedi.

Antakya’da 1 Mayıs başvurusu yapıldı. KESK’e bağlı Eğitim Sen ve SES, TMMOB, İHD, CHP,  HDP ve SYKP’den oluşan tertip komitesinin başkanı İHD Hatay Şube Başkanı Mithat Can oldu. Tertip komitesine girmeyen DİSK’e bağlı Genel-İş Hatay Şubesi ise yapılacak yürüyüşe de katılmayacağını ve direk miting alanına geleceğini açıkladı.

1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Mithat Can, yürüyüşlü 1 Mayıs mitingi yapmak için başvuru yaptıklarını belirtti. Can, 1 Mayıs günü saat 15.00’te Doğuş Okulları önünde toplanacaklarını ve kortejler oluşturacaklarını miting alanına yürüyeceklerini söyledi. Uğur Mumcu Miting alanında bu yıl çevre-peyzaj düzenlemesi olduğuna dair kendilerine bilgi verildiğini söyleyen Can, miting için yeni bir yer gösterileceğini bunun için bir görüşme yapacaklarını söyledi. Can, bütün Hatay’ı, işçi ve emekçileri 1 Mayıs’a çağırdı.

EMEĞİN HAK TALEPLERİ ÖNE ÇIKACAK

Bu yıl 1 Mayıs’a savaş ortamında ve emeğe yönelik saldırıların yoğun olduğu bir ortamda gidildiğini söyleyen Can, “1 Mayıs emeğin bayramı. İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Bayramı. Doğal olarak işçi haklarına yönelik saldırılar, emeğin hak talebi öne çıkacak. Aynı zamanda AKP’nin savaş politikalarını teşhir edeceğiz. İçeride ve dışarıda savaşa karşı barışı haykıracağız. Sendikalaşma önünde engel olan ve sömürüyü daha da katmerleştirecek kiralık işçilik, istihdam büroları, taşeronlaştırma uygulamaları ve kıdem tazminatlarının gasbedilmek istenmesi, iş cinayetlerine karşı taleplerimizi haykıracağız” dedi.

İŞÇİ SENDİKALARINA ÇAĞRI

Eğitim Sen İskenderun Şube Başkanı Mustafa Ünsal da her yıl olduğu gibi İskenderun’da 1 Mayıs kutlayacaklarını bildirdi. KESK üyesi sendikaların yöneticilerinden tertip komitesini oluşturduklarını ve İskenderun Kaymakamlığına başvuru yaptıklarını belirten Ünsal, 1 Mayıs’ı İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu olarak kutlayacaklarını duyurdu. 1 Mayıs’ı en geniş katılımla kutlamak istediklerini dile getiren Ünsal, “Hiçbir ayrım gözetmeksizin İskenderun’daki bütün işçi ve memur sendikalarına, siyasi partilere, inanç çevrelerine, yöre ve çevre derneklerine çağrı yapıyoruz. Gelin 1 Mayıs’ı birlikte kutlayalım. Gelsinler 1 Mayıs mitingine kendi talepleriyle katılsınlar” çağrısını yaptı.

İskenderun bölgesinin işçi havzası olduğunu ve on binlerce sanayi işçisinin bulunduğunu belirten Ünsal, özellikle işçi sendikalarına katılım çağrı yaptıklarını söyledi. İşçi sendikalarının 1 Mayıs’a çok sıcak bakmadıklarını vurgulayan Ünsal, buna rağmen 1 Mayıs’a katmak için gerekli çabayı sarf edeceklerini bildirdi. Ünsal, 1 Mayıs’ta şu talepleri dile getireceklerini söyledi: “Emeğin özgürleşmesi, demokratik bir Türkiye, parasız ve laik bir eğitim, analar ağlamasın, savaşsız bir ülke için barış, taşeron ve güvencesiz çalışmaya hayır, iş güvencesi ve doğa katliamına yol açacak termik santrallere hayır.”

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Türk-İş şubelerinden örnek tutum: Merkeze uymadılar, 1 Mayıs ortak kutlanacak

SONRAKİ HABER

'Dini hassasiyeti incittiği' iddia edilerek sürgün edilen Eğitim Sen üyesi din öğretmenine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...