21 Nisan 2012 08:15

Cezaevlerinde insanlık onuru çiğneniyor

HALKLARIN Demokratik Kongresi (HDK) Milletvekili Levent Tüzel, cezaevlerinde yaptığı ziyaret ve görüşmelerden edindiği izlenimleri basınla paylaştı.Kürt siyasetçilerden Aziz Tunç, Cesim Soylu, Mazlum Dikmen, Tuncer Bakırhan, İlyas Demir ve Rıza Taşdelen’le görüştüğünü belirten Tüzel, bu görüşmele

Cezaevlerinde insanlık onuru çiğneniyor
Paylaş

HALKLARIN Demokratik Kongresi (HDK) Milletvekili Levent Tüzel, cezaevlerinde yaptığı ziyaret ve görüşmelerden edindiği izlenimleri basınla paylaştı.

Kürt siyasetçilerden Aziz Tunç, Cesim Soylu, Mazlum Dikmen, Tuncer Bakırhan, İlyas Demir ve Rıza Taşdelen’le görüştüğünü belirten Tüzel, bu görüşmeler çerçevesinde cezaevlerindeki şikayetleri ve gözlemlerini kamuoyuna duyurdu. Tüzel, cezaevi koşullarının düzeltilmesi ve Kürt sorununda çözüm koşullarının sağlanması talebiyle Edirne Cezaevinde 15, Tekirdağ Cezaevinde 12 kişinin açlık grevinde olduğunu hatırlattı

CEZAEVLERİNDE ‘ÇIPLAK ARAMA’

F tipi cezaevlerinin beton ve parmaklıklardan ibaret, insan onuruyla bağdaşmayan tecrit mekanları olduğunun altını çizen Tüzel, cezaevine dışarıdan her girişte tutukluların “çıplak arama” dediği uygulamaya maruz kaldığını, idarenin ise bunu “detaylı arama” olarak nitelendirdiğini ifade etti. Tüzel, “Bu uygulama kişi için ıstırap verici ve haysiyet kırıcı bir nitelik taşımaktadır.  Buna direnenler görevliler tarafından saldırıya uğrayarak darp edilmekte, ayrıca  iki ay boyunca iletişimden men ve benzeri  disiplin cezası verilmektedir” dedi.

KÖTÜ YEMEKLER HASTA EDİYOR

Tutukluların, “İnsanı hasta edecek kadar son derece kötü yemekler verildiğini, bunları yeniden işlemden geçirerek yenilebilir hale getirdiklerini” söylediklerini aktaran Tüzel, idarenin ise “Yemeklerin cezaevi bünyesinde hazırlanarak bütün personel ve kalanlara aynı çıktığı, şimdiye kadar bir şikayetin bildirilmediği” iddiasında bulunduklarını ifade etti.
Haftada on saate kadar olması gereken tutuklular arasında sohbet ve açık görüşün, “Yeterli personel olmaması” gerekçesiyle çok daha az sürelerde gerçekleştiğini söyleyen Tüzel, diğer şikayetleri de şöyle sıraladı:

- Tutukluların yakınlarıyla haftada 10 dakikalık telefon görüşmesi isim, soyisim tekrarı şeklindeki “telefon tekmili” ile geçiyor,

- Bin liraya yakın masraf edilerek alınan eşyaların başka bir tutukluya verilmesinin mümkün olmadığı,

- Tutukluların odalar ve kendileri arasındaki mektup haberleşmesi için “iç posta”  dağıtımının olmaması nedeniyle engelleniyor.

Tüzel, cezaevi yönetiminin bütün uygulamalarının kaynağı olarak gösterdiği Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevleri Tüzük hükümlerinin insani, vicdani, ahlaki boyutlara getirilmesi için Adalet Bakanlığının ivedi olarak bir çalışma yapması” zorunluluğuna dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

9 GDO’lu ürünün ithali reddedildi

SONRAKİ HABER

Bakanlık kadın cinayetinden zarar görmüş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...