23 Ocak 2016 18:00

Yunanistan'da köylüler troykaya karşı yollara döküldü

Paylaş

SYRIZA Hükümetinin sosyal güvenlik sisteminde ve vergi yasalarında troyka (Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası) ile imzaladığı anlaşma kapsamında  yeni paketler hazırlamasına köylülerin tepkisi büyüyor.

Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı Vaggeli Apostolous'u köylü kooperatifleri hakkında hazırlanan yasa tasarısı nedeniyle protesto eden köylüler ana yollara traktörleriyle çıkarak eylem başlattılar. Sosyal güvenlik sisteminde yapılacak olan değişikliklere ve getirilen yeni vergilere karşı çıkan Yunanistanlı köylüler ülke genelinde gösteriler yapıyor.

‘TRAFİĞİ KAPATIRIZ’

Köylü sendikaları yaptıkları açıklamada yasa tasarılarının geri çekilmemesi durumunda ana arterleri trafiğe kapatacaklarını söylemişti. Köylüler ülke genelinde 8 bin 500 traktörü ana arterlere çıkardı ve bazı bölgelerde birkaç saatliğine trafiği kapattı. Atina- Selanik yolu iki saat trafiğe kapatılırken, Atina- Patra  arasında üç noktada traktörlerle barikatlar oluşturuldu. Trakya bölgesinde de üç noktada barikatlar kuran köylüler hükümete tepki göstererek  sonuna kadar direneceklerini açıkladı.

Bu arada SYRIZA Milletvekili  Mimis Dimitriadis ve ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi Partisinin Milletvekili Maria Antoniou köylülerle konuşmak üzere  Kastoria şehrine gidince büyük bir tepkiyle karşılandı. Köylüler burada milletvekillerine ‘hainler, satılmışlar’ diye bağırarak görüşmeyi reddetti.

TARIM BAKANI ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Tarım Bakanı ise Patra iline yapacağı ziyareti ‘atmosferin gergin’ olması nedeniyle iptal etti. Köylü sendikaları yaptıkları açıklamada tüm ülke genelinden gelen köylü temsilcilerinin Atina–Selanik arasında kurulan Tembi barikatında bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacaklarını duyurdular. Açıklamada ayrıca bakanlarla görüşmeyeceklerini ancak başbakanla bir araya gelebileceklerini vurguladılar.  Toplantıda barikatların kaldırılması değil yaygınlaştırılması ve yarından itibaren ülke genelinde tüm ana arterlerin kapatılması önerisinin karar olarak çıkacağı söyleniyor. Tek tek bölgelerde köylülerin yaptığı toplantılarda direnişin yaygınlaştırılması kararı alınmış bulunuyor. Bu arada Yunanistan Komünist Partisi dışındaki tüm meclis partileri köylülere yolları kapatmama çağrısı yaptı.   

Troyka yeni borç diliminin serbest bırakılması için sosyal güvenlik sisteminde yeni değişiklikler yapılmasını ve emekçi kesimlere yeni vergi yükleri getirilmesini şart koşuyor.

Ülke genelinde giderek gelişen işçi-emekçi ve halk tepkisi karşısında hükümetin uzun süre dayanamayacağı ortak bir yorum.

‘ÇİPRAS BU SESİ İYİ DUY’

Sosyal güvenlik sisteminde emekçilere yeni yükler getiren değişiklik ve yeni vergi yasalarına karşı geçtiğimiz hafta içi Atina’da on binlerin katıldığı büyük bir gösteri gerçekleştirildi. Gösteriye emekçi sendikalarının yanı sıra serbest meslek sahipleri, mühendis odaları, hukukçular, muhasebeciler ve işsizler katıldı.  Karaiskaki Meydanı’nda başlayan mitingden sonra çalışma bakanlığına yürüyüşe geçildi.  Miting ve yürüyüş boyunca, “Çipras bu sesi iyi duy! Yasa tasarısı kül olacak, uzlaşma yok  tasarı geçmeyecek, iş-emeklilik ve sağlık hakkını sermayeye bağışlamayız, Hükümet de  tasarısı da kahrolsun, krizi sermaye üstlensin” gibi sloganlar atıldı. Çalışma Bakanlığı  önünde bekleyen eğitim emekçileri ve ataması yapılmayan öğretmenlerle bir araya gelindi.(Atina/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AİHM kararına rağmen ambulans gelmedi, Cihan Karaman yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Berlin’in yarışma filmleri açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...