22 Ocak 2016 00:50

İyi karneye ödül, kötü karneye tepki yanlış

Paylaş

Açık öğretim öğrencileri de dahil, örgün eğitimde, resmi ve özel okullarda okuyan yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen yarıyıl tatiline giriyor. Karnesi iyi olan çocuğa pahalı ödüller vermek yerine manevi olarak onu motive etmenin daha olumlu olduğunu vurgulayan uzmanlar, karnesi kötü olan çocuğa da olumsuz ifadeler kullanmak yerine ona moral verecek davranışlar sergilemenin daha uygun olacağını söylüyor.

Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, iyi ve kötü gelen karne karşısında ebeveynlerin nasıl tutum sergilemesi gerektiğine dair detaylı bir açıklamada bulundu. Güven’in karne açıklaması şöyle: “Okula gitmek ve ders çalışmak çocuğun sorumluluğudur. ‘Karnen iyi notlarla dolu olursa sana hediye alırım’ gibi bir yaklaşım yanlıştır. Bu şekildeki yaklaşımlar çocuğun her başarısında ya da yerine getirmesi gereken sorumluluklarında maddi imtiyaz veya hediye beklentisine neden olur.

‘SEVGİ EN BÜYÜK HEDİYEDİR’

Karneyi ödüllendirirken maddi ödülleri kullanmak ve pahalı hediyeler almak yerine çocuğu ‘fark etmek’ ve manevi ödüllendirme olan ‘aferin, seninle gurur duyuyorum, ‘tebrik ederim’ gibi sözler daha faydalıdır. Sevgi ve takdir, çocuğa verilen en büyük hediyedir.

Çocuğunuzu tatilde ders çalışması için zorlamayın. Oyun, eğlence, dinlenme haklarına saygı gösteriniz ve buna yönelik planlar yapın. Aile içi ilişkilerin güçlendirmek ve çocuklarıyla birlikte kaliteli zaman geçirmesi açısından çalışan anne-babalar için okul tatili bulunmaz bir fırsattır. Sinema, tiyatro, şehir gezisi, hayvanat bahçesi, yürüyüş gibi çocuğunuzun hoşuna gidecek faaliyetleri birlikte gerçekleştirin. Tüm ailenin oynayabileceği oyunlar oynayabilirsiniz.

‘YAŞINA UYGUN EV SORUMLULUKLARI VERİN’

Çocuğunuzun evde olduğu saatlerde sıkılmaması için yaşına ve gelişimine uygun olarak ev sorumlulukları verebilirsiniz. Örneğin birlikte yemek, pasta veya börek pişirebilirsiniz. Bu onların hem büyüdüklerini hem de evde bir birey olarak yer aldıklarını pekiştirir.

‘DÜZELTİRSİN, BEN SANA GÜVENİYORUM’

Öğrencinin dönem içindeki başarısının ve gayretinin göstergesi olarak kullanılan notlar bazen gereğinden fazla önemsenebilir. Çocuk daha iyi not alamadığı için suçlanabilir. Ailenin yaptığı baskı sonucunda çocuğun kendine olan güveni sarsılabilir. Ailesinin onu değil de notları önemsediği fikrine kapılarak kendini değersiz hissedebilir. Bu nedenle çocuğunuzun karnesi kötü ise onu korkutmayın. Zaten utanarak karnesini size gösterirken bir de siz aşağılarsanız başarısızlığı kabullenir ve derslerini düzeltmek için hiçbir çaba harcamaz. Bu nedenle çocuğunuz karnesini getirdiğinde ders notları düşükte olsa, ona sarılıp, öpün ve ne olursa olsun sizin çocuğunuz olduğunu hissettirin. Notları düşük olduğu dersleri gülümsemeyerek ‘artık ikinci dönem biraz daha fazla çalışarak düzeltirsin, ben sana güveniyorum, daha başarılı olacaksın’ diyerek moral vererek, yüreklendirin. Ona inandığınızı gösterin. Eğer özel desteğe ihtiyacı varsa tatil süresince fazla sıkmadan, özel bir öğretmenden destek alabilirsiniz.

DİNLENMESİNE İZİN VERİN

Çocukların karnelerinde düşük notlar olsa bile, tatilde dinlenmelerine ve eğlenmelerine izin verilmesi gerektiğini belirten  Çocuk Gelişim Uzmanı İlknur Güven, şunları söyledi: “Başarısız olduğu dersleri sürekli çocuğunuza hatırlatıp, tatilden mahrum edip, onun keyif alacağı zamanını zehir etmemelisiniz. Bunun yerine çocuğunuzla birlikte akademik başarısını arttırmak için çalışma programı hazırlayabilirsiniz. Çocuğun gelişimsel ve akademik durumuna göre tatilde olduğunu göz önünde tutarak oyun oynamaya uzun süre zaman ayırmanız gerekir.Unutmayın ki öğrenme sadece masa başında soru çözerek olmaz. Çocuklar oyun oynayarak da öğrenebilirler. Bu nedenle; çocuğunuza oynayarak öğreneceği etkinlikler seçebilirsiniz.” (İstanbul/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da 2 gün boyunca kullanılamayacak yollar

SONRAKİ HABER

Dayanışma içinde yeniden gazetecilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...