14 Eylül 2015 11:12

Zeytin ağacı diyarı: Efrîn

Rojava'nın Efrîn Kantonu'nda 20 milyonu aşkın zeytin ağacı bulunuyor. Zeytinden üretilen her şeyin değiştirilip dönüştürüldüğü kantonda 21 bin hektar tarım arazisi bulunuyor. Sabun, zeytinyağı, üzüm, elma, nar, arpa, buğday, mercimek, portakal, şeftali, badem, ceviz ve erik olmak üzere birçok sebze, meyve ve yeşillik çeşidinin üretildiği kantonda ambargoya rağmen kendisine yetebiliyor.

Paylaş

Nazım DAŞTAN 

Rojava'nın Efrîn Kantonu'nda 51 bin hektar tarım arazisi bulunuyor. Bunun 10 bin hektarı sulu ve ekili alandan oluşurken, Suriye'de elde edilen zeytinlerin yüzde 30'u Efrîn'den elde ediliyor. 20 milyonu aşkın zeytin ağacının bulunduğu kantonda sabun, zeytinyağı, üzüm, elma, nar, arpa, buğday, mercimek, portakal, şeftali, badem, ceviz ve erik olmak üzere birçok sebze ve meyve üretiliyor. Bir gıda deposu niteliği taşıyan Efrîn dört tarafı kapalı olmasına rağmen kendi kendisine yetebiliyor. Efrîn Tarım Konseyi, yetiştirdikleri ürünler hakkında DİHA'ya bilgiler verdi. 

20 MİLYONU AŞKIN ZEYTİN AĞACI VAR

Efrîn'in zengin topraklara sahip olduğunu belirten Tarım Konseyi Üyesi Abdurrahman Hesen, 21 bin hektarlık tarım arazisinin var olduğunu söyledi. Hesen bu arazinin 10 bin hektarının sulu alan olduğunu ifade eden Hesen, Efrîn'in yetiştirdiği zeytinlerden dolayı "Yeşil altının diyarı" ismiyle tanındığını aktardı. Zeytin dışında çok sayıda sebze, meyve ve yeşillik çeşidi üretildiğini belirten Hesen, kantonda 20 milyonu aşkın zeytin ağacının bulunduğun kaydederek, "Geniş bir alanda zeytin üretimi yapıyoruz. Her ağaçtan 150-200 kilo zeytin üretiyoruz. Bu ağaçların yüzde 85'i büyük ağaçlardır. Zeytin ağaçlarının arasına buğday ve arpa olmak üzere birçok şey de ekilebilir. 190 tane zeytin fabrikamız var, onlardan 174 tanesi çalışıyor. Kısıtlı imkânlarda olmamızdan dolayı üretimde zorluk çekiyoruz" dedi.

YILDA 185 BİN TON ZEYTİNYAĞI ÜRETİLİYOR 

Zeytinden yağını da ürettiklerini dile getiren Hesen, yılın verimli geçmesi halinde 185 ton zeytinyağı elde ettiklerini söyledi. Zeytinyağı fabrikalarının neredeyse bulunmadığını dile getiren Hesen, teknik malzemelerinin yetersizliğinden dolayı ürettiklerinden fazlasını elde edemediklerinin altını çizdi. 

Zeytinden üretilen her şeyi değiştirip dönüştürdüklerini anlatan Hesen, zeytin çekirdeğinden nargile kömürü ürettiklerini ifade etti. Kantonda 22 zeytin çekirdeği fabrikası bulunduğunu dile getiren Hesen, bunun yanında sabun üretimi yaptıklarını belirterek, 12 tane de sabun fabrikalarının bulunduğu bilgisini paylaştı. Hesen, sabunu hem kanton içinde hem de dışarıya sattıklarını aktardı. 

ÖNEMLİ ORANDA ARPA ELDE EDİLİYOR 

Tarım arazilerinin en büyük hektarına arpa ekildiğini ifade eden Hesen, geri kalanın yüzde 5 buğday, yüzde 15 ise nohut, mercimek ve mısır gibi ürünlerin ekildiğini söyledi. Elde ettikleri ürünlerin kendilerine yetebildiğinin altını çizen Hesen, fazlasını dışarıya da sattıklarını kaydetti. 

Kantonda ürettikleri ürünlerin başında meyvelerin de önemli bir yere sahip olduğunu belirten Hesen, "320 bin meyve ağacı var. Nar, üzüm, elma, portakal, şeftali, badem, ceviz ve erik yetişiyor. Bunlardan en çok üzüm yetiştiriliyor. Üzüm suyundan da birçok şey üretiyoruz. Ondan sonra elma geliyor" diye konuştu. Ayrıca birçok yere teknik malzemelerin kısıtlı olduğundan dolayı traktör gönderemediklerini kaydeden Hesen, ağaçları budamak için zar zor ilaç bulabildiklerini belirtti. Türkiye'den bilinçli bir şekilde zehirli ilaçların gönderildiğini söyleyen Hesen, bununla ürünlerinin verimini düşürmek istendiğine dikkat çekti. 

En çok dışarıya satılanlar ürünlerin başından zeytin ve zeytinyağı geldiğini ekleyen Hesen, "Ambargo olduğunda bile Efrîn'in içinde hepsi tüketiliyor. Fazla olan ürünlerimiz dışarıda satıyoruz. Ama işte çeteler bizden aldıklarını diğer yerlere iki üç katı ile satıyorlar. Şimdi Halep'i besleyen Efrîn olduğu için bütün alanları ile ambargo uygulayamıyorlar. Bazı şeyleri almak zorundalar eğer tam ambargo uygulasalar kendileri de aç kalacaklar. Bu anlamıyla böyle bir denklem var" ifadelerine yer verdi. (Efrîn/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Sarıyıldız: Kimse Cizre'yi terk etmeyecek

SONRAKİ HABER

Ovacık Belediye Başkanı: Herkes yüzünü Cizre'ye dönmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...