26 Ağustos 2015 18:43

Esad röportajından öne çıkanlar

Paylaş

Ali KARATAŞ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad dün Lübnan Hizbullahı’nın yayın organı olan el Menar televizyonuna uzun bir mülakat verdi.  Mülakatta çarpıcı sorular ve bu sorulara verilen ilginç cevaplar vardı. Bunların birkaçını aktaralım.

Öncelikle Esad’ın röportajında Suriye’deki krizi “dış müdahale” krizi olarak tanımladığını ve Suriye’deki terörist örgütleri İsrail saldırganlığının araçları olarak tanımladığını belirtelim.

"Suriye zaferinde neye güveniyor" sorusuna Esad; "eğer halkın desteği olmasaydı dört yıl boyunca dayanmalarının mümkün olmadığını" vurgulayarak yanıt verdi. Kendilerinin önce halklarına sonra da kendileri ile beraber dik duran dostlarına güvendiklerini söyledi.

"Krizde son çeyrek saate girildi mi" sorusuna ise, krizin düğümlenmiş konumu nedeni ile son çeyrek saate girdiklerini söyleyemeyeceğini ifade etti. Burada esas sorunun “dış müdahale” olduğunu vurguladı.

Esad, “Suriye’de siyasi çözüm dendiğinde ne anlaşılması gerekir?” sorusuna yanıtında ise “teröre karşı mücadelenin” müzakere edilmesi gerektiğini belirtti. Suriye içerisinde halk arasında etkili olan siyasi güçlerin çözümün dışında bırakılamayacağını söyledi.

Rusya’nın Cenevre 3 zirvesi toplama noktasındaki soruya ise; “Biz Ruslara karşı büyük bir güven içerisindeyiz, onlar bu kriz boyunca sadık ve şeffaf olduklarını gösterdiler. Bundan dolayı farklı taraflar bir araya geldiğinde özellikle Rusların gerçeğin dışında bir resmin oluşmasına engel olacaklarını düşünmüyoruz” dedi.

Suriye krizi ve nükleer anlaşma arasındaki ilişki ile ilgili soruya Esad; “Kesinlikle Suriye burada bir kurban değildir” dedi. Ve İran ile ittifakın 35 yılı aştığını hatırlattı.

Suudi Arabistan’ın Suriye’ye yönelik düşmanca kızıştırma politikasına karşı ise; “Basında böyle bir siyaset izlemenin bir ağırlığı yok. Bizi ilgilendiren bu devletin fiiliyattaki uygulamaları. Eğer bu devlet terörü destekliyorsa, kızıştırması veya sakin olması bizi pek de ilgilendirmiyor” dedi.

ERDOĞAN İHVANCI SULTAN OLMAK  İSTİYOR

Esad, Türkiye’nin  Suriye sınırında “güvenli bölge” oluşturulması siyasetiyle ilgili olarak da, “Erdoğan’ın hayalleri var. Lider olmak istiyor. İhvancı Sultan olmak  istiyor. Şimdi bu rüyalar fiilen çöktü. Bu kriz boyunca daima hayalleri olduğunu gösterdi. güvenli bölge oluşturmak şimdiki hayalleri” dedi.

Röportaj boyunca Esad’ın Mısır devletine, Mısır ordusuna övgüleri dikkat çekti. Bu övgülerin Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el Sisi’nin geçen salı gerçekleşen Rusya ziyaretinden hemen sonra gelmesi ise daha bir dikkat çekici.

ÖNCEKİ HABER

Esad: Güvenli Bölge planına karşıyız

SONRAKİ HABER

Ahmet Miskioğlu dergisinin önünden uğurlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa