Seçimlerin ardından hükümetin kurulması için gerekli 45 günlük Anayasal süre sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek, buna karar verilmesi durumunda, Türkiye tarihinde ilk kez ülkeyi seçime taşıyacak Geçici Bakanlar Kurulu oluşturulacak. Erken seçimin ise 1 Kasım’da yapılması öngörülüyor.
Erdoğan birkaç gün önce gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, “Öyleyse şu anda Cumhurbaşkanı olarak, zaten pazartesi bu işin 45 gün sonu ve bu 45 günün sonunda ben tekrar Meclis Başkanımla bir görüşme daha yapacağım ve sonrasında da hayırlısıyla ülkemizi bir erken seçime götüreceğiz. Erken seçime de götürürken de burada önemli olan bir şey daha var kimi görevlendirirsem, kimi yetkilendirirsem, görevlendireceğim kişi de burada seçim hükümetini parlamento içinden gerekirse parlamento dışından da almak suretiyle bu kabineyi oluşturup ve bu kabineyle de biz seçime gideriz. Şu andaki süreç budur” demişti.
Anayasa’nın “Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesi” başlıklı 116. Maddesine göre; yeni seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisinde Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulunun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanına danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.
SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU
Anayasa’nın “Seçimlerde geçici Bakanlar Kurulu” başlıklı 114. Maddesine göre; Meclis genel seçimlerinden önce, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları çekilecek. Seçimin başlangıç tarihinden üç gün önce; seçim dönemi bitmeden seçimin yenilenmesine karar verilmesi halinde ise, bu karardan başlayarak 5 gün içinde, bu bakanlıklara Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar Başbakanca atanacak.
116’ncı madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde Bakanlar Kurulu çekilecek ve Cumhurbaşkanı geçici Bakanlar Kurulu için Başbakan atayacak.
Geçici Bakanlar Kuruluna, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları Türkiye Büyük Millet Meclisindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasî parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak.
Siyasî parti gruplarından alınacak üye sayısını Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı tespit ederek Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak.
Geçici Bakanlar Kurulu, yenilenme kararının Resmî Gazete’de ilânından itibaren beş gün içinde kurulacak.
Geçici Bakanlar Kurulu için güvenoyuna başvurulmayacak. Geçici Bakanlar Kurulu seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar vazife görecek.
CHP ve MHP’den daha önce seçim hükümetinde yer almayacakları açıklaması gelmişti. HDP ise kabineye gireceğini ifade etmişti. (Ankara/ANKA)
Evrensel'i Takip Et