23 Ocak 2007 01:00
Hem ölümcül hem pahalı
Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, Bolu Tünelinin bir bölümünün güvenlik eksiklikleriyle birlikte açılacağını kaydetti.
Tekin yaptığı yazılı açıklamada, Elektrik-Elektronik Sistemleri, Yangın Söndürme Sistemleri, Acil Haberleşme Sistemleri ve kalifiye personelin, tünel güvenliğinin başta gelen unsurlarından olduğunu vurgulayarak, Bolu Tünelinin bu konulardaki eksikliklere rağmen açıldığına dikkat çekti. Tünellerde kaza oranının yollara göre daha az olduğunu bildiren Tekin, ancak çıkacak yangınlarda, tünelin kapalı bir mekan olmasından dolayı önlemler alınmadığı takdirde kayıp oranının da artacağını dile getirdi. Dünyanın diğer ülkelerinde, şu ana kadar tünellerde çıkan yangınlarda büyük kayıplar verildiğini vurgulayan Tekin, Bolu Tünelinde Yangın Söndürme Sisteminde halen eksiklikler olduğunu, bu konuda deneme ya da tatbikat yapılmadığını ifade etti. Tekin, benzer eksikliklerin Elekrik-Elektronik Sistemleri ve Acil Haberleşme Sistemlerinde de görüldüğüne dikkat çekti.
Tünellerin ileri teknolojik cihazlara sahip olduğunu belirten Tekin, burada kalifiye personele ihtiyaç duyulmasına rağmen, Bolu Tünelindeki işleri geçici görevle ülkenin çeşitle yerlerinden gönderilen personelin yerine getireceğini işaret etti. Tekin tünel personelinin eğitilmesinin yanı sıra, bölgede görev yapacak, polislere, itfaiyecilere ve ambulans sürücülerine de gerekli eğitimin verilmesinin zorunlu olduğunu, ancak Bolu Tünelindeki personelin eğitimden geçirilmediğini kaydetti.
Zamla birlikte açılıyor
Tünelin açılışıyla İstanbul-Ankara arasındaki ulaşıma da zam yapıldığını belirten Tekin, zammın henüz kamuoyu ile paylaşılmadığını söyledi. Tekin, yeni düzenlemeyle Çamlıca-Kaynaşlı, Abant-Mürted, arası ücretlerin tüm araçlar için yüzde 50 civarında artacağını duyurdu. Tünelin açılmasıyla birlikte Çamlıca-Mürted arası ödenecek ücretlerin, 1inci ve 2nci sınıf araçlar için 8.50 YTLden 12.50 YTLye, 3ncü sınıf araçlar için 16.50 YTLden 21.50 YTLye, 4üncü sınıf araçlar için 20 YTLden 28.50 YTLye, 5inci sınıf araçlar için ise 22.50 YTLden 33.50 YTLye yükseleceğine dikkat çeken Tekin, bu gizli zamdır dedi.
İş yavaşlatma eylemi
Tekin, diğer yandan karayolları çalışanlarının kar kış demeden, düşük maaşlarına aldırış etmeden görevinin başında olduğunu ifade etti. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı tüm genel müdürlüklerde çalışan personelin, diğer kamu kurumlarında çalışanlardan çok daha düşük maaş aldığını vurgulayan Tekin, bu durumun düzeltilmesi için hazırlanan yasa tasarısının halen Maliye Bakanlığında bekletildiğini bildirdi.
Sorunların giderilmesine yönelik eylemlerini sürdüreceklerini bildiren Yetkin, sendikanın genel temsilciler kurulunda alınan karar doğrultusunda ek ödemelerle ile ilgili dilekçeleri, kitlesel eylemle 25 Ocakta Maliye Bakanlığına sunacaklarını, 12 Nisan 2007de de otoyol ve köprülerde iş yavaşlatma, diğer işyerlerinde iş bırakma eylemleri yapacaklarını kaydetti. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et