30 Ocak 2007 01:00

Buz Devri’nde yeni iddia


Avustralya'da bulunan iskelet fosili üzerinde yapılan araştırma 40.000 ila 50,000 yıl hayvanların neslinin tükenmesinden sanıldığı gibi iklim değişikliklerinin değil insanların sorumlu olduğunu iddia ediyor.
Bu sonuç Avustralya'nın güney bölgesi Nullarbor Düzlüğünde üç mağarada bulunan ve bütünlüğü ile ilk arz eden fosiller üzerinde yapılan araştırmalara dayandırılıyor. İlk kez 2002 yılında keşfedilen 3 ila 4 milyon yıllık mağaralarda 800,000 ila 400,000 yıllık 70 farklı hayvana ait fosil bulunmuştu.
Bu eski "hayvanat bahçesi" aralarında dev vombatların ve 23 farklı kanguru türüne ait hiç bozulmadan korunmuş 10 fosili de araştırmacılara kaynak olarak sundu.
Araştırmanın başkanlığını üstlenen Batı Avustralya Müzesi'nden Paleontolog Gavin Prideaux, fosillerin çeşitlilik ve kalite yönünden diğerlerinden ayrıldığına dikkat çekiyor.Ancak fosillerin tek özellikleri iyi korunmuş olmaları değil. Avustralya'da 800,000 ila 200.000 yıl önce yaşadığı çevre ve iklim olaylarına da ışık tutuyor.
Prideaux bulgular düzlükte Buz Devri hayvanlarının neslinin nasıl son bulduğuna dair bir takım ipuçları sunduğunu belirtti.
Dişlerin gösterdiği
Nullarbor Düzlüğü oldukça kurak bir alandır. Wollongong Üniversitesi'nden Yerbilimci Richard Roberts, "İnanılmayacak kadar kuru ve çıplak. Bir hayvanın susuz kalması için işler daha kötü olamazdı" diyor.
Ancak kangurular, vombatlar ve yüzlerce kuş türü gibi hayvanlar burada hayatta kalmayı başardı. Mağaralarda bulunan hayvan fosilleri Buz Devrin'de bu topraklarda hayvan çeşitliliğinin oldukça fazla olduğunu gösteriyor. Örneğin yeni keşfedilen üç kanguru türünden ikisi Nullarbor Düzlüğü'nün şimdiki isminin aksine 300,000 yıl önce o kadarda ağaçsız ve kurak bir alan olmadığını kanıtlıyor. Kertenkelelerin de çorak ortamda yaşabildiği ve beslenme imkanı bulduğu belirtiliyor.
Ancak araştırma ekibi, asıl kanıtını eski çağlara ait 13 kanguru ve dev vombat türünün dişleri üzerinde yapılan araştırmadan elde edildiğini vurguluyor. Diş mineleri, bölgede su ve ot bulunduğunu gösteriyor.
Avlanma ve yangın mı?
Araştırmaya katılan Victoria Müzesi'nden Paleontolog John Long, "tüm kanıtların hayvanların nesillerinin yok olmasında asıl etmenin iklim değişikliği olmadığını" gösterdiğini belirtiyor: "Buz Devri hayvanlarının kuraklığa adapte olabildiğini görüyoruz."
Paleontologlar Avustralya'nın Buz Devri hayvanlarının muhtemelen modern kangurularda olduğu gibi yeni koşula uyum sağladığı görüşünde. Bilim insanları bu nedenle, eski insanlara bağlı sebeplerin (avlanmanın ve yangınların) Avustralya'nın hayvan dengesini değiştirdiğini düşünüyor.
Roberts, "İklimler değiştiğinde hayvanlar yaşamlarını sürdürdü.
Ama yalnızca 40,000 ila 50,000 yıl önce bu böyle olmadı. Ve tek fark o dönemde insanların sahnede olmasıydı" diyor.
(National Geographic'ten çeviren
Özge Kuru)
Sean Markey

Evrensel'i Takip Et