23 Mart 2007 01:00

Hak arama eylemi kararlılıkla sürüyor


Mersin Serbest Bölge’de çalışan tekstil işçilerinin başlattığı iş bırakma eylemi 6. gününe girdi. Patronların tehditlerine ve engelleme çabalarına karşın dün sabah saat 07.00’den itibaren Serbest Bölge girişinde toplanan iki bin işçi, bir kez daha taleplerini dile getirdi.
Serbest bölge girişini çevreleyen duvarın tellerine “Bire bir buçuk mesai istiyoruz”, “Emek 5 lafla satılmaz, gururu olan varsa döneklik yapmaz, şerefini satmaz”, “Söyleyecek sözümüz söylemeye yüzümüz var” dövizlerini asan işçiler, sık sık “Korkma hakkını sen de savun”, “Sendikalı olmak istiyoruz, sendikalı olacağız” ve “İşçiyiz, haklıyız, hakkımızı alacağız” sloganlarını attılar.
Petrol-İş, Yol-İş, Kristal-İş, Liman-İş Mersin Şubeleri, KESK’e bağlı SES, BES, Tüm Bel-Sen Şubeleri, Mersin Üniversitesi öğrencileri ve Emek Partisi Mersin İl Örgütü yöneticileri de işçilere destek verdi.
Servis kapıları açılmadı
Bu arada eyleme aileleriyle katılmayı düşünen işçiler, kimi firmaların işçi dışında kimseyi servislere almaması, bazı firmaların servisleri iptal etmesinden dolayı bunu gerçekleştiremediler. Bazı işçiler ise dolmuş paraları olmadığı için eylem yerine yürüyerek geldi. Firma servislerinin girişte hiç durdurulmaması ve işçilerin giriş kartlarının kontrol edilmemesi, yine tepkilere neden oldu. Servisin hız kesmemesi nedeniyle bir kadın işçi ezilme tehlikesi yaşarken bazı işçi servisleri, kapılarını açmayarak eyleme katılmak isteyen işçileri engelledi.
Patron yasa tanımıyor
Serbest bölge girişinin bahçesinde toplanan işçilerin yanına gelen Avukat Tugay Bek, işçilerin, ne gibi hakları olduğu, patronun iş haklarını feshetme yetkisi bulunup bulunmadığı gibi merak ettikleri soruları yanıtladı. İşçiyi sigortasız çalıştırmanın, kayıt dışı, kaçak çalıştırmanın yasak olduğunu, işçilerin zorunlu mesaiye bırakılamayacağını belirten Bek, “Peki hangi patron İş Yasası’nda belirlenen maddelere uyuyor? Ancak patronlar, ‘işçi 3 gün çalışmazsa iş hakkının feshedileceği’ maddesini biliyorlar. Peki, siz işçiler ‘Biz iş bırakıp çalışmayalım’ mı demişsiniz? Hayır! Siz, ‘Bizim yasal olan haklarımızı verin’ demişsiniz. İşveren de size kapıyı göstermiş. Siz günlerdir burada ‘Haklarımızı verin biz çalışalım’ diye bekliyorsunuz” dedi. Avukat Bek, işverenin, ücretlerini 20 gün geciktirmesi üzerine işçilerin, yasal olarak iş bırakma, çalışmama hakkına sahip olduğunu anlattı. İşçileri vermiş oldukları mücadelen dolayı kutlayan Bek, belirleyici olanın, işçinin mücadelesi ve iradesi olduğunu vurguladı.
‘Şikayetler dikkate alınsın’
Daha sonra işçilere seslenen İşçi Temsilcisi Muhittin Eroğul, Adana Çalışma Bölge Müdürlüğü ile SSK Mersin Müdürlüğü’ne yapılan suç duyuruları hakkında bilgi verdi. İşçilerin maruz kaldığı haksızlıkları yetkililere anlattıklarını ve şikayetçi olduklarını belirten Eroğul, yetkililerin sigortasız çalıştırma, ücretlerin geciktirilmesi ve fazla mesailerin eksik ödenmesi konusunda gerekli işlemleri yapmasını istediklerini dile getirdi.
‘İşçileri bölmek istiyorlar’
Dün, sürekli şefler aracılığı ile işçilere haber gönderen tekstil firmaları, hakların verileceğini ve işçilerin işbaşı yapmasını istedi. Her firma işçisine ayrı haber gelirken bütün işçilerin taleplerinin kabul edilmesi konusunda adım atılmadı. Patronlar, emniyet yetkileri ile haber gönderip işçi temsilcileriyle görüşmek istedi. İşçi temsilcileri, Avukat Tugay Bek ile birlikte görüşmeye gitmek istedi. Ancak girişte, Bek içeri alınmadı. Yapılan görüşmede, firma müdürleri işçi temsilcilerine; “Görüşme olmayacak, gelin işe başlayın, yoksa işinizden olursunuz” şeklinde açıklama yaptılar. İşçiler, bu sözleri “patronların kendi morallerini bozma” girişimi şeklinde yorumladı. Birkaç firmanın, işçilerin taleplerini kabul etmesi işçilerde moralleri yükseltirken işçiler, tüm işyerlerinde talepleri kabul edilene kadar mücadele edilmesi yönünde karar aldılar. İşçiler, bugün daha büyük bir katılımla serbest bölgeye gelmeyi kararlaştırdılar. (Mersin/EVRENSEL)
İşçilerin talepleri

İşçilerin istediği ve patronların kabul etmediği talepler şöyle: Mesai ücretlerinin normal günler için bire bir buçuk, (1 saate 1.5 YTL), hafta sonu için bire iki (bir saate 2 YTL) olması, işe yeni başlayacak olanlar ve sigortasız çalışanların sigorta primlerinin ödenmesi, tüm işçilerin iş güvenliği ve işçi sağlığı önlemlerinin alınması, zorunlu fazla mesailerin kaldırılması, insanca çalışma koşullarının sağlanması, fabrikalarda işçilere yönelik hakarete ve kadın işçilere tacize varan davranışların sona ermesi, yemek ve servis hizmetlerinin düzeltilmesi, ücretlerin zamanında verilmesi.
Halil İmrek / Suat Aytimur

Evrensel'i Takip Et