5 Eylül 2009 00:00

Koza Altın şirketi yargıyı takmıyor


Yargıdan örnek karar. Balıkesir İdare Mahkemesi köylülerin ‘baş belası’ olan Koza Altın Madeni’nin Küçükdere köyündeki madeninin çalışma iznini iptal etti. Mahkemenin ‘dayanaksız çalışıyor’ dediği maden kamu yararına aykırı bulundu. Köylüler kararı sevinçle karşılarken, madenci şirket bakanlar kurulunun kararının gerekçe göstererek “Bu karar bizim çalışmalarımızı durdurmaz” dedi.
Yerel mahkeme kararında Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın, madenin çalışmasına dayanak yapılan madde ve yönetmelikleri iptal ettiğinin altını çizerken, madenin sahibi Koza Altın ise, yüksek mahkeme kararları ile ormanlık alanlarda madencilik yapamayan şirketlerin önünü açmak için geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yeni yönetmeliğe göre tekrar izin için başvuracaklarını açıkladı.
KÖYLÜLER DE BELEDİYELER DE KARŞI
Koza Altın İşletmeleri’ne Havran’a bağlı Küçükdere köyü Karalar mevkiindeki 167 bin 796 metrekarelik devlet ormanında, açık maden ocağı faaliyetinde bulunma iznini Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 27 Nisan 2006’da verilmesine yöre halkı büyük tepki göstermişti. Köylüler, çevreciler, zeytin üreticileri ve avukatların yanı sıra yöredeki ilçe belediyelerinin bağlı bulunduğu Balıkesir İli Körfez Belediyeler Birliği de, Balıkesir İdare Mahkemesi’ne başvurup iznin iptalini istedi.
MADEN DAYANAKSIZ ÇALIŞIYOR
Bu başvuruyu geçtiğimiz günlerde karara bağlayan Balıkesir İdare Mahkemesi ormanlık alanda madenin çalışması için verilen bakanlık kararını iptal etti. Mahkeme, 5177 sayılı Maden Kanunu’nun ilgili maddesinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından bu maddeye dayanılarak çıkarılan Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği’nin de Danıştay 8’inci Dairesince iptal edildiğini belirterek, madene verilen izinlerin dayanaksız kaldığına vurgu yaptı. Mahkeme iptal kararını oybirliği ile aldı.
ŞİRKET İZİN PEŞİNDE
Karar Edremit Körfezi’nde sevinçle karşılanırken, hukukçular KOZA Altın Şirketi’ne ait madenin 30 gün içinde mühürlenmesi gerektiği belirttiler. Mahkeme kararı ile ilgili açıklama yapan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt ise “Kanun ve yönetmeliklerle ilgili iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarının ardından yeni yönetmelik çıkarılmıştı. Bu yeni yönetmelik kapsamında izin için yeniden başvuracağız. Bu karar bizim çalışmalarımızı durdurmaz” diye konuştu.
YERİNDE BİR KARAR
Madencilik konusunda birçok davanın hukukçularından olan Avukat Arif Ali Cangı’da kararı “çok yerinde bir karar” olarak nitelendirdi. Şirket Müdürü Hayri Öğüt’ün yeni yönetmeliğe dayanarak yeni izin isteyeceğiz açıklamasının da bir anlam ifade etmediğini söyleyen Cangı, “Bu yönetmelik de iptal edilmiş durumda” diye konuştu.


MADENİN KAMUYA YARARI YOK
EDREMİT, Ayvalık, Burhaniye, Havran, Gömeç, Küçükköy, Altınova, Karaağaç, Pelitköy, Büyükdere, Akçay, Zeytinli, Kadıköy, Güre ve Altınoluk belediyelerinin üye olduğu ‘Balıkesir İli Körfez Belediyeleri Birliği’ adına şikayetçi olan Birlik Başkanı ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, maden alanında 1993 yılında da altın madenciliği girişimleri olduğunu hatırlatarak, bu girişimlerin 1995 yılında çıkarılan Zeytincilik Yasası sonrası durduğuna dikkat çekti.
Madene karşı dava açan avukatlardan Bergama Köylülerinin Avukatı Senih Özay Havran’daki altın madeninin işletilmesinde kamu yararı olmadığına dikkat çekerek, aksine devlet ormanına zarar verileceğini söyledi. Şirket yetkililerinin yeni yönetmeliğe göre tekrar izin için başvuracaklarını açıklaması ile ilgili ise Özay, bahsedilen yönetmelik hakkında da yürütmeyi durdurma kararı olduğunu, yönetmeliğin şu an Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nda (DİDK) görüşülmeyi beklediğini söyledi. Özay, “O yönetmelik diyor ki, orman alanlarında maden çıkarabilirsiniz. Elektrik hattı, telefon, mutfak vs. tesisler yapabilirsiniz. Sadece depolama yapamazsınız. Biz işte Danıştay’ın bu kararına karşı DİDK’dan daha kapsayıcı bir karar çıkacağını umuyoruz” dedi.
(İzmir/EVRENSEL
Özer Akdemir

Evrensel'i Takip Et