08 Eylül 2009 00:00

Velileri zor günler bekliyor

Eğitim Bir-Sen’in Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masraflarıyla veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre okul öncesi eğitime kayıt...

Paylaş

Eğitim Bir-Sen’in Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masraflarıyla veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre okul öncesi eğitime kayıt olacak bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 250 TL harcama yapılması gerekirken, ilköğretime başlayan bir öğrenci için 400 TL, ortaöğretime başlayan bir öğrenci için ise 525 TL harcama yapılması gerekiyor.
İLKÖĞRETİMİN MALİYETİ 7.455 TL
Araştırmaya göre bir öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 7 bin 455 TL harcama yapılıyor. Bu rakam, ayda ortalama 69 TL olarak veliye yansıyor. Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 3 bin 960 TL, ayda ise ortalama 83 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 143 TL, ortaöğretimde 166 TL’ye çıkıyor.
Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan eğitim sürecinde, öğrencinin velisine maliyeti ise aylık ortalama 73 TL olarak yansıyor. Bu öğrencinin üniversite eğitimi boyunca yapacağı eğitim harcamaları da düşünüldüğünde, durum veli açısından pek de iç açıcı görünmüyor.
MALİYETİ ARTIRAN İKİ KALEM
Veli, çocuğunu okula servisle gönderdiğinde, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 226 TL masraf yaparken, ortaöğretimdeki çocuğuna ise 246 TL masraf yapmak durumunda kalıyor. Veli, SBS ve ÖSS için çocuğunu 6-7-8 ile 11 ve 12’nci sınıflarda dershaneye gönderdiği zaman, okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 166 TL, ortaöğretimde ise aylık ortalama 371 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor.
ÇOCUK YARDIMI 69 TL’YE ÇIKARILMALI
Araştırmayı değerlendiren Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, çocuğu ilköğretime giden memurlar için maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı olan 13.98 TL’nin en az 69 TL’ye çıkarılması gerektiğini ifade etti. Etyemez, Ramazan Bayramı ile okulların açılmasının aynı döneme denk gelmesi dolayısıyla masrafların daha da arttığına dikkat çekerek, eğitime hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına bayramdan önce verilmesi gerektiğini söyledi.
BÜYÜK YÜK VELİYE
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçeden okullara ayırdığı payın artırılmasını isteyen Etyemez, şunları kaydetti: “Bu şekilde okullarda öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçların veliler üzerinden karşılanmasının önüne geçilecektir. Zaten öğrencinin eğitim giderleri veliye büyük yük olmaktadır. Bir de okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi harcamaların velilerden alınması, yükü iyice artırmaktadır.”


BES: MASRAFLAR BU YIL VELİLERİ DAHA DA ZORLAYACAK
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul masraflarının bu yıl velileri daha da zorlayacağını söyledi. BES Genel Başkanı Avcı yaptığı açıklamada, özellikle dar ve sabit gelirli ailelerin okul masraflarını karşılamakta büyük sıkıntı ve zorluklar yaşadığını ifade etti. Ekonomik krizin ardından vatandaşın alım gücünün daha da düştüğünü, buna karşın vatandaşın cebine giren paranın değişmediğini söyleyen Avcı, “Yıllardır dağıtılan ücretsiz ders kitabı politikasını biraz daha geliştirelim ve okul yönetimlerince tespit edilen ihtiyaçlı ailelerin çocuklarının kıyafet, kırtasiye, beslenme harçlığı ve servis ücretlerini de devlet tarafından karşılayalım” dedi.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Üniversitelilere ‘kayıt parası’ şoku

SONRAKİ HABER

Uluslararası Hrant Dink Ödülü verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...