11 Ekim 2009 00:00

Milyonlarımız testerelerin ucunda

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından, Peyzaj Mimarları Odası ve ilgili uzmanların uyarılarına rağmen Eskişehir Yolu ağaçlandırmasında refüjlere dikilen bitkiler elektrikli testerelerle kesiliyor.

Paylaş

ANKARA Büyükşehir Belediyesi tarafından, Peyzaj Mimarları Odası ve ilgili uzmanların uyarılarına rağmen Eskişehir Yolu ağaçlandırmasında refüjlere dikilen bitkiler elektrikli testerelerle kesiliyor. Konu ile ilgili bilgi veren Peyzaj Mimarları Odası Genel Sekreteri Redife Kolçak, Eskişehir Yolu’nda ağaçlandırmada kullanılacak bitkilerin seçimi konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardıklarını, ancak uyarılarının dikkate alınmadığını söyledi. Gelinen noktada trilyonlar harcanarak alınan bitkilerin testerelerle kesilmesini, “katliam” olarak değerlendiren Kolçak, “Trilyonlarımız testerelerin ucunda” dedi.
YANLIŞ BİTKİ SEÇİMİ
Kolçak, Eskişehir Yolu ağaçlandırmasında kullanılan bitkilerin Ankara iklimine uygun olduğunu, ancak refüj uygulamalarında kullanmaya müsait olmadığını belirtti. Refüjlerde karayollarında iklim koşullarının değiştiğine, buralardaki iklimin kent içindeki rüzgar akışı ve kara sıcaklığından farklılık gösterdiğine dikkat çeken Kolçak, özellikle kent girişlerinde yüz elli kilometre hızla seyredilen trafik akışı içinde iklim koşullarının değiştiğini, asfaltın yakıcı etkisinin ve rüzgarın da fazla olduğunu kaydetti. Kolçak, bu tür iklim koşullarında leylani ile bir uygulama yapılmasının mümkün olmadığını, bu bitki türünün ancak daha korunaklı bölgelerde ve kent içerisinde, parklarda kullanılabileceğini söyledi.
15 yıldır Melih Gökçek’e meslek uzmanları ile çalışma yürütmesi gerektiğini söylediklerini belirten Kolçak, bunun gerçekleştirilmemesini eleştirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Çevre Koruma Daire Başkanlığı’nın asli görevinin kent açık ve yeşil alanlarına yönelik bir yıllık ve beş yıllık plan ve projeler üretmek olduğuna dikkat çeken Kolçak, son on beş yıldır bu dairenin Anfa tarafından satın alınan bitkileri dağıtacak yer bulmak dışında bir çalışma yapmadığını söyledi.
BİTKİLERİN SAĞI SOLU OLUR MU
Kolçak, Peyzaj Mimarları Odası olarak, bütün hukuki yolları ve diyalog yollarını denediklerini, defalarca savcılığa ve İçişleri Bakanlığı’na suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin “kovuşturmaya gerek olacak delil bulunamamıştır” dediğine vurgu yapan Kolçak, Melih Gökçek’in ise kendilerinden gelen her söz için ‘bunlar ideolojiktir’ dediğini hatırlattı. Kolçak, “Ekonomik, teknik planlamanın neresi ideolojiktir, bitkilerin sağı solu mu vardır ki ideolojik olsun, bunu anlamakta güçlük çekiyoruz” diyerek Melih Gökçek’in yaklaşımını eleştirdi.
BİTKİLER İSRAF MALZEMESİ DEĞİLDİR
Konunun sadece “Bitkiler kurumuş, yerine yenileri konuluyor” şeklinde değerlendirilmemesini isteyen Kolçak, kent suçu işlendiğini ve halkın paralarının israf edildiğini söyledi. “Melih Gökçek kent suçu işlemektedir, yargılanmalıdır. Elektrikli testerelerle kesilen tonlarca bitkinin, harcanan paraların hesabını vermelidir. Bu bitkiler canlı materyallerdir, israf malzemesi değildir” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Aslı Keskin / Aylin Akçay
ÖNCEKİ HABER

Faili meçhul toplantı

SONRAKİ HABER

Tunceli’de on binler baraja karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...