31 Mart 2010 00:00

Baydemir’e suikast planlamak serbest!

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e suikast hazırlığı yapan E.K.Ş, birlikte plan yaptığı kişiler randevu yerine gelmeyince saldırıdan ...

Paylaş

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’e suikast hazırlığı yapan E.K.Ş, birlikte plan yaptığı kişiler randevu yerine gelmeyince saldırıdan vazgeçerek, polise teslim oldu. Baydemir’e saldırı düzenlemek için 19 Mart’ta Ankara’dan ayrılan E.K.Ş, önce Adana’ya, oradan da Diyarbakır’a geçti. Son anda suikastten vazgeçtiğini belirterek, teslim olan 19 yaşındaki E.K.Ş sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Daha önce Başbakan Tayyip Erdoğan ve bazı hükümet yetkililerine yönelik suikast hazırlığı yaptığı iddia edilen kişiler tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti. E.K.Ş’nin serbest bırakılmasını değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Ya bu deli saçması dır diyip ifade bile almayacaksınız, yok ciddiye alıp sorguluyorsanız da buna uygun inceleme yapacaksınız” dedi.
SAHTE POLİS KİMLİĞİ
Diyarbakır’da Ofis semtine giden E.K.Ş, suikastı birlikte planladığı kişiler randevu yerine gelmeyince, polise teslim oldu. Baydemir’i öldürme kararı aldıklarını anlatan E.K.Ş’nin üzerinde bir de sahte polis kimliği bulundu. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulandıktan sonra serbest bırakılan E.K.Ş’nin polise verdiği ifadenin ayrıntıları şöyle; “Osman Baydemir’i basından takip ettiğim haberler neticesinde devletimize küfür etmesi sonucunda kendisine kin duyarak, öldürmeyi planladım. İnternet üzerinden tanıştığım, isimlerini bilmediğim ve benimle aynı görüşte olan kişiler ile Osman Baydemir’e karşı bir eylem yapmayı planladık. Eylem yapmak için ayrı ayrı Diyarbakır’a gelerek cuma günü yani 19.03.2010 tarihinde Diyarbakır Ofis semtinde buluşacaktık. Ben kendi imkanlarımla ilk önce Adana’ya geçtim. Daha sonra Adana’dan sabah saat 09.00’da Diyarbakır otobüsüne binerek Diyarbakır’a geldim.” Arkadaşları ile buluşmak üzere Ofis semtine geldiğini belirten E.K.Ş “Bende arkadaşlarımın telefonu yoktu. Benim telefon numaram onlarda vardı, onlar beni arayacaklardı. Ancak beni arayan olmadı. Yaptığımın aptallık olduğunu anlayınca karakola gittim. Komisere kendim düzenlemiş olduğum polis kimliğini verdim. Yapmak istediğimiz eylemi anlattım” dedi.
SERBEST BIRAKILDI
Polisin sorusu üzerine herhangi bir örgüte üye olmadığını ileri süren E.K.Ş, Baydemir’e suikast planladığını açıkça itiraf etmesine rağmen serbest bırakılırken, kendisiyle iş birliği yapan kişilerin bulunmasına yönelik, nasıl bir çalışma başlatıldığı, kullandığı bilgisayarların incelemeye alınıp alınmadığı ise henüz bilinmiyor.
AKTAR: NE YAPILMAK İSTENİYOR?
E.K.Ş’nin serbest bırakılmasına ilişkin sorularımızı yanıtlayan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, her zaman tutuklama önleminin alınmaya bileceğini söyleyerek, “Ama toplumda bu infiale neden olabilecek bir konuda şahıs itiraflarda bulunmuştur. Tutuklama önlemi uygulana bilirdi” dedi. “Polis madem serbest bırakıyor, ya bu ifadeleri deli saçması diyip dikkate almayacak, ama dikkate alıp sorguluyorsa da adam akıllı bir inceleme yapacak” diyen Aktar, dosyada gizlilik kararı olmasına rağmen basına sızdırılmasıyla ne yapılmak istendiğini de sorarak, “Baydemir’i korkutmak mı amaçlanıyor?” dedi. Adı geçen kişinin üzerinde sahte polis kimliği çıktığına da işaret eden Aktar, “Buna rağmen serbest kalıyor. Ayrıca şahıs ifadesinde psikolojik sorunları olduğunu söylüyor. Bu da önümüzdeki dönem ortaya çıkabilecek bir tutuklama durumuna karşı önlem olabilir” dedi. Baydemir’e suikast iddiası Ergenekon iddianamesinin de delilleri arasında yer almıştı.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Azadiya Welat’a bir ceza daha

SONRAKİ HABER

Acı çeken bir halkın toplantısı Saray’da yapılmaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...