14 Mayıs 2010 05:00
Sigorta hakkı için mücadele çağrısı
AĞIR ve güvenli olmayan koşullarda çalışan tuğla fabrikalarında iş kazaları nedeniyle işçiler mağdur olmaya devam ediyor. İnci Tuğla Fabrikasında çalışan Nurettin Demir 10 Mayıs günü sabah bant üzerindeki tuğlaları kamyona yüklemeye çalışırken elini hareket halindeki banda kaptırdı. Birlikte çalıştığı işçi arkadaşlarının gözleri önünde gerçekleşen iş kazasında sağ el baş parmağı ve bileğinde kırıklar meydana gelen Nurettin Demirin sağ el işaret parmağının üst kısmı ise tamamen koptu. O an fabrikada bulunan bir araç ile işçi arkadaşları tarafından devlet hastanesi acil servisine kaldırılan Nurettin Demir burada 4 saat süren bir ameliyat geçirdi. Bileğinde ve baş parmağında ciddi kırıklar bulanan Demirin sakat kalma ve çalışamama riski bulunuyor. 15 yıldır çalışmasına rağmen tek bir gün dahi sigortası yatmamış olan Demirin patronu ise Geçmiş olsun demekle yetindi. Hakkını arayacağını belirten Demir tüm tuğla işçilerine sigorta hakkı için mücadele çağrısı yaptı.
PATRON SADECE GEÇMİŞ OLSUN DEDİ
31 yaşındaki Nurettin Demir 15 yıldır İnci Tuğlada çalışıyor. Çocukluğundan beri çalıştığı fabrikada bir gün bile sigortası yatırılmayan Demir, hastane masraflarından yeşil kartı sayesinde kurtuldu. 15 yıllık işçisi Demiri evinde ziyaret eden Patron İsmet İnci ise işçisinin tedavisiyle ilgilenmediği gibi sadece Geçmiş olsun dileğinde bulunmuş.
DEMİR: HAKKIMI ARAYACAĞIM
Evli ve bir kız çocuğu sahibi olan Nurettin Demir çocukluğundan beri İnci Tuğlada sigortasız çalıştığını belirterek Bu kaza nedeniyle sakat kalabilir ve bir daha çalışamayabilirim. Oysa sigortam olsaydı sakat kalma durumunda emekli olma şansım olacaktı diyerek şimdiye kadar sigortasız çalışmayı kabul ettiği için pişman olduğunu söyledi. Diyarbakır Devlet Hastanesinde tedavisinin ardından hazırlanan doktor raporlarında bu kazanın iş kazası olarak geçmediğini söyleyen Demir Ben bu iş kazasını resmi olarak kayıt altına almak için elimden geleni yapacağım. Bağıvar Karakoluna dilekçe yazdım. Bunun bir iş kazası olduğunu kayıt altına almalarını istedim. Çalışma Bölge Müdürlüğüne de bir dilekçe ile başvuracağım. Gelip bu olayın bir iş kazası olduğunu tespit etmelerini isteyeceğim dedi. Fabrikaya maddi ve manevi tazminat davası açacağını söyleyen Demir geriye dönük sigortasının yatırılması için de yine mahkeme aracılığıyla mücadele edeceğini söyledi. 12 tuğla fabrikasında sigortalı çalışan işçi sayısının bir elin parmaklarını geçmediğini söyleyen Demir Biz sigortasız çalıştıkça, daha çok iş kazası kayıtlara geçmeyecek. Gençliğimiz, ömrümüzü veriyoruz bu fabrikalara. Ama yaşlandığımızda ne bir emekli maaşımız olacak ne de sosyal güvencemiz. Benim durumum bütün tuğla işçilerine ibret olmalıdır. Tüm tuğla işçileri topluca sigorta olmak için çalıma bölge müdürlüklerine başvuruda bulunursa patronlar mecburen bizi sigortalı yapacaktır dedi. Demir, Biz 5 gün boyunca birlik içinde grev yaprak ücretlerimizle zam aldıysak sigorta hakkımızı da öyle alabiliriz diyerek tüm tuğla işçilerini sigortasız ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı mücadele etmeye çağırdı.
Diyarbakır tuğla işçileri geçtiğimiz ay ücretlerine zam ve sigorta talebiyle greve çıkmıştı. 5 gün boyunca 12 fabrikada üretimi durdurmayı başaran tuğla işçileri, patronların sıfır zam dayatmasına karşılık ortalama yüzde 25 zam almayı başarmıştı.
(Diyarbakır/EVRENSEL)
Mehmet Aslanoğlu
Evrensel'i Takip Et