24 Mayıs 2010 01:00
Kürt edebiyatının dünü ve bugünü
Batmanda düzenlenen Kürt Edebiyat Günleri etkinlikleri sürüyor. Yoğun bir katılımla devam eden etkinliklerde, Kürt Edebiyatının Ustaları ve Modern Kürt Edebiyatında Roman ve Öykü konulu iki söyleşide, Kürt edebiyatının hem dünü hem bugünü konuşuldu.
Batman Belediyesinin düzenlediği Kürt Edebiyat Günleri kapsamında gerçekleştirilen Modern Kürt Edebiyatında Roman ve Öykü konulu panelde konuşan Kürt Yazar Bavê Nazê, Öyküler veya masallar yazarın hayal gücünden oluşur ama Kürtlerin başından geçenler, hayal gücünü de aştı dedi. Modern Kürt Edebiyatında Roman ve Öykü konulu panel, Yılmaz Güney Sinema Salonunda yapıldı. Panele, BDP ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Kürt yazar ve aydınların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü İsmail Dindarın yaptığı panele, Kürt yazar ve araştırmacıları Bavê Nazê, Dilawer Zeraq, Şener Özmen ve Ronî War panelist olarak katıldı.
KÜRTLERİN YAŞADIKLARI HAYALİ AŞTI
Panelin açılış konuşmasını yapan Moderatör Dindar, edebiyat, tarih ve toplum arasında diyalektik bir ilişki olduğunu belirterek, dünya devrimlerine bakıldığında devrim ateşini en çok gürleştiren etkenlerden birinin edebiyat olduğunu söyledi.
Öyküler, masallar her ne kadar bir yazarın hayal gücünden oluşan bir olgu olsa bile, Kürtler için bu değişmiştir diyen Yazar Bavê Nazê, şöyle konuştu: Çünkü Kürtlerin başından geçenlerin hepsi yabancı insanların hayal bile edemeyeceği olaylardır. Onun için, ona ben rasteçîrok (doğru öykü) diyorum.
Modern Edebiyat konulu panelde, klasik edebiyatı hatırlatan Yazar Dilawer Zeraq ise Klasik edebiyatın kendisi modern aslında dedi; çünkü her klasik dünya romanını okuduğunda, sanki yeni okuyormuş gibi oluyorsun...
Nasıl her insan birbirine benzemiyorsa her bir halkın öykü, yazma veya söyleme tarzının da bir birbirine benzemediğini belirten Yazar Ronî War da, söylediklerini kanıtlamak için birkaç kısa öyküden örnek verdi. Edebi yazılımındaki modern ve postmoderniteye dikkat çeken Yazar Şener Özmen ise Kürtler ezildiği için Kürt edebiyatından postmodern eserler çıkmayacağını savundu. Panel, soru ve cevap bölümünden sonra sona erdi.
ORTADOĞUNUN ÖNCÜ YAZARLARI
Kürt Edebiyatı Günleri kapsamında hafta sonunda yapılan bir diğer etkinlik ise Klasik Kürt Edebiyatında Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî ve Feqiyê Teyranın Etkisi paneliydi. Bir araya gelen Kürt yazarlar, Kürt edebiyatının ustalarından Feqiyê Teyran, Ehmedê Xanî ve Melayê Cizîrîyi anlattı.
Moderatorlüğünü Kürt Dili Eğitimcisi Aydın Üneşinin yaptığı panele konuşmacı olarak da Araştırmacı H. Mem, Kürt yazarlar Zana Farqînî, Şefik Beyaz ve Duhok Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Şewket Sındi katıldı. Ehmedê Xanînin dörtlüğüyle paneli başlatan Üneş, daha sonra katılımcıları tanıttı.
İlk konuşmayı yapan Yazar Şefik Beyaz, Melayê Cizîrînin yaşamı ve edebiyatı üzerine katılımcıları bilgilendirdi. Melayê Cizîrînin Ortadoğu edebiyatının öncülüğünü yaptığını dile getiren Beyaz, Ortadoğuda yaşayan aydınların onun tasavvuf edebiyatından faydalandığını söyleyerek, çeşitli kaynaklara referans verdi.
Daha sonra Feqiyê Teyranın yaşamını anlatan Duhok Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Şewket Sindî, bir halkın varlığının onun dilini korumasıyla olacağını belirterek, bunun için Batman Belediyesine böyle bir etkinliği düzenlediği için teşekkür etti. Teyranın baharın doğasına aşık biri olarak tanındığını belirten Sındi, bunun için her beytinde kuşlarla konuşmasına dikkat çekti. Sındi, Teyran doğayı çok sevdiği için ilhamını doğadan alan Hozanlar da, onun beyitlerinden ve şiirlerinden faydalanmışlardır. Yani Hozanları yaratanın Feqiyê Teyran olduğunu söyleyebiliriz diyerek, Teyranın şiirlerinden dörtlükler okudu.
XANÎYE SAHİP ÇIKMALI
Daha sonra Yazar Zana Farqini ise Ehmedê Xanînin edebiyatı, felsefesi üzerine yorum yaptı. Xanînin şiirlerinin müzikle eşleştiğini belirten Farqini, Xanînin şiirlerinden dörtlükler okuyarak yorumlar yaptı. Farqini bu müziği, Xanînin medrese eğitimine bağladı.
Daha sonra, Araştırmacı H. Mem ise Ehmedê Xanîye sahip çıkma konusundaki yetersizliklere değinerek, kadınlara ve çocuklara en çok değer veren şairlerin Elî Herîrî ve Exmedê Xanî olduğunu belirtti ve bunun için gençleri ve kadınları onlara sahip çıkmaya çağırdı.
Panelin ardından Melayê Cizîrî ve Shakespeareden şiirlerin okunduğu bir etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Kürt şairler Azad Zal, Kawa Nemir ve Merdan Newayi, Melayê Cizîrînın şiirlerini ve Shakespearein sonelerini okuyarak, izleyenlere bir şiir ziyafeti verdi.
(Batman/DİHA)
Evrensel'i Takip Et