23 Şubat 2006 23:00

Limanlarda grev bitti

Yunanistan'da liman ve deniz taşımacılığı işçilerinin grevi, hükümetin grevin yasaklanması anlamına gelen "olağanüstü hal" kararına rağmen dün öğle saatlerine dek sürdü. Grev, daha sonra sendikanın aldığı kararla sona erdirildi. Önceki gün ve dün sabah Patra, Atina ve Kerkira limanlarında yüzlerce polis grevcileri limandan çıkarmaya çalıştı. Ancak işçilerin kararlı direnişi ve onlarca sendikanın greve destek vermesi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. Polisin kısmi başarı kazanabildiği tek liman, Avrupa'nın en büyük limanlarından olan Pire limanı oldu. Devasa limanın bir bölümünü yüzlerce polis eşliğinde güvence altına alan devlet, buradan sınırlı sayıda geminin boşaltma ve yükleme işlemlerini yaptırabildi. Kerkira adasında da önceki akşam işçilerle polis arasında çatışmalar çıktı. Polisi püskürten işçilerden bazıları gözaltına alındı. Polis, takviye güç aldıktan sonra bu limanda da birkaç yükleme ve boşaltma işlemi yaptırdı.

Coşku doruktaydı Önceki akşam Pire'de düzenlenen gösteriye ise birçok sendika şubesi katıldı. Eylemde yapılan açıklamalarda, hükümetin OHAL kararının kaldırılması istendi. Gösteride birçok sendika adına konuşmalar yapıldı. Gösteride, TÜMTİS'in Türkiye'den gönderdiği dayanışma mesajı da okundu. İşçiler, mesajı büyük bir coşkuyla alkışladılar. Önceki gün çeşitli sektörlerde ilan edilen 24 saatlik genel grev de başarıyla sonuçlandı. İnşaat, metal, tekstil, sağlık, muhasebe sektörleri ve belediyelerde düzenlenen greve ek olarak, diğer sektörlerden emekçiler de 4 saatlik işbırakma eylemleri gerçekleştirdiler.

OHAL'i savundular Grevlere karşılık hükümet sözcüsü Teodoros Rosopulos, OHAL kararının uygulanacağını, uygulamayanlar hakkında resmi işlem yapılacağını ilan etti. Bu açıklama, grevi sürdüren işçilerin yasal yaptırımlarla karşılaşacağı anlamına geliyor. Bakan Rosopulos, "adalarda toplumsal ve ekonomik çalkantıların gündeme geldiğini, bunların ülkenin ekonomik ve toplumsal yapısına zarar verecek boyutlara ulaştığını, sağlık sorunundan gıda sorununa kadar toplumsal bir sorunun ortaya çıktığını, OHAL kararının gerekçesinin bunlar olduğunu" da söyledi. Eylem neden bitti? Gelinen noktada, Liman İşçileri Sendikası'nın (STEFENSON), grevi taktik sebeplerle sona erdirdiği belirtiliyor. Sendika yetkilileri, işçilerin mücadele azmine rağmen, sendikanın limanlarda polisle günlerce sürecek çatışmalarla zayıf düşebileceğine işaret ettiler. Gazetemize bilgi veren sendikacılar, önümüzdeki dönemde bütün ülkeyi saracak sıcak bir mücadelenin yaklaştığını, bu mücadeleye liman işçilerinin eksiksiz girmesi gerektiğini belirterek, grevi bitirdiklerini söylediler.


SES'ten destek Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Kayseri Şubesi, Yunanistan'da hakları için mücadelede olan işçi ve emekçilere bir destek mesajı yayımladı. Dünyanın dört bir yanındaki kapitalist saldırılara karşı işçi ve emekçilerin birleşmesi gerektiğini vurgulayan SES Şube Başkanı Orhan Karakaya, yasaklama kararını eleştirdiği mesajında, "Onurlu ve haklı mücadeleniz, bizlere umut vermektedir. Sizleri ve mücadelenizi, sonuna kadar desteleyeceğiz" ifadelerini kullandı.


SENDİKACILAR NE DİYOR? Sendika liderleri, limanlardaki mücadele hakkında görüşlerini Evrensel'e açıkladı. Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (PEMEN) Başkanı Yannis Manosoyanakis: Bu grev, işçi ve emekçilerin sermaye tarafından yöneltilen saldırılara karşı toplu ve sınıf kardeşliği temelinde tutum alması gerektiğini gösterdi. Hükümet, grevi olağanüstü hal yasalarıyla püskürterek, önümüzdeki günlerde gelişecek işçi-emekçi hareketine gözdağı vermeyi amaçlıyor. Grevin gösterdiği bir olgu daha var: İşçi ve emekçiler kendi cephelerini örgütlemeleri durumunda, sermayenin tüm saldırılarını ve OHAL kararlarını paçavraya çevirebilirler. Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) sözcüsü Yorgos Mavrikos: Sınıf sendikalarına büyük görevler düşüyor. İşçi ve emekçi karşıtı politikalara karşı geniş bir işçi-emekçi cephesinin örgütlenmesinin önemi, bu grevle ortaya çıkmıştır. PAME yöneticisi Teodoros Kutras: Limanlarda polisin işçilere yönelttiği saldırı, açıkça faşist bir saldırıdır. Ancak bu saldırı karşısında işçiler boyun eğmediler. Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu ise, grevin devam ettirilmesinde kararlı bir tutum alması gerekirken, izlediği politikayla "aracı rolüne" soyunmuştur. Konfederasyon yöneticileri, greve destek vereceğini, ama aktif tutum almayacaklarını gösterdiler. Bu konfederasyon sınıf sendikacılığı çizgisine oturmadıkça, sermayeyle işçi sınıfı arasında arabulucu rolüne soyundukça, sermayenin koltuk değneği olmaktan kurtulamayacaktır.

Evrensel'i Takip Et