6 Ocak 2006 23:00

Tehlike bölgeye yayılıyor

Kuş gribinden tedavi gören Koçyiğit kardeşlerden durumu ağır olan Hülya Koçyiğit (11) dün sabah hayatını kaybetti. Böylece Türkiye'de kuş gribinden ölenlerin sayısı üçe yükseldi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmekte olan ve daha önce sağlık durumu ''kritik'' olarak açıklanan Hülya dün sabah saat 05:30 sıralında hayatını kaybetti. Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, Hülya'nın ölümü ile birlikte solunum cihazına bağlı hasta kalmadığını söyledi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Şahin ise Hülya'dan tedavisi sırasında alınan numunelerin Ankara Hıfsızsıhha Enstitüsü'ne gönderildiğini belirterek, "Ancak şu an için bize kesin olarak teşhis konusunda gelen bir bilgi yok'' dedi. Hülya'nın cenazesi, aynı hastalık nedeniyle ölen kardeşleri Mehmet Ali ve Fatma'nın yanında toprağa verildi. Cenaze törenine katılan anne Marifet Koçyiğit, ölen çocukları için ağıtlar yakarak, ağladı. Baba Zeki Koçyiğit, çocuklarının ölümünde kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını öne sürerek, üç çocuğunun cenazesine hiçbir devlet yetkilisinin katılmadığını belirtti.

Hastalık heryerde Öte yandan Urfa'nın Siverek ilçesinden kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a getirilen 13 yaşındaki Esat Bal isimli çocuk yoğun bakıma alındı. Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bilsel Baç, Esat'ın sağlık durumunun kritik olduğunu söyledi. Siirt'in Baykan ilçesinden de aynı aileden 5 kişi kuş gribi şüphesiyle Diyarbakır'a nakledildi. Erzurum'da üç kişi aynı şüpheden tedavi altına alındı. Ağrı Devlet Hastanesi'nden 5 kişi de, ''kuş gribi'' şüphesiyle Erzurum'a gönderildi. Iğdır Devlet Hastanesi'nden sevk edilen iki kişi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne gelirken, Van merkezde ise Abdurrahman K. (12) ile kardeşi Adem K.(11) ''kuş gribi'' şüphesiyle YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne getirildi.

Gönüllü önlem yetmez Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Hüseyin Şahin dün gazetecilere yaptığı açıklamada, hastalığın önüne geçmek için bütün kanatlıların itlaf edilmesi gerektiğini vurgulayarak, sadece bireylerin gönüllü olarak kanatlı hayvanlarını yok etmesinin yeterli olmayacağına dikkat çekti. Şahin, "Yasal bir önlem alınarak diğer bireyleri müdahil ederek çevredeki tüm kanatlıların yok edilmesi gerekir. Bu hastalık bize kanatlılardan geliyor. Bu belki maddi külfet getirecektir ancak, tekrar üretilmesi insan sağlığı ile ölçülmeyecek derecede yararlı bir çalışma olacaktır" diye konuştu. Hastanelerinde ilaç sıkıntısı olmadığını savunan Şahin, şu an solunum cihazında bir sıkıntı yaşanmadığını ancak hasta sayısında artış olursa sıkıntı çekilebileceğinin altını çizdi.

Eker, aileyi ziyaret etti Tarım Bakanı Mehdi Eker, Doğubayazıt İlçesi Kaymakamlığı'nda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eker, "Bir evladımızın hayatı bütün hayvanların hayatından, bütün kanatlıların varlığından daha değerlidir. Bütün bu tedbirleri insan sağlığı, toplum sağlığı için ciddiyetle ele almalı ve takip etmeliyiz'' dedi. Bakan Eker daha sonra tedavi gördükleri Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde kuş gribi hastalığından ölen Mehmet Ali, Fatma ve Hülya Koçyiğit'in yakınlarına başsağlığı ziyaretinde bulundu.

Önlemler arttırıldı Bu arada Erciş, Tatvan, Hakkari ve Özalp'tan Van'a olan giriş çıkışlar kontrol altına alındı. Emniyet güçleri özellikle Ağrı plakalı kapalı kasa kamyonları durdurarak kanatlı hayvan araması yapıyor. Kanatlı hayvana rastlanan araçlar ise geri çevriliyor. 200 bin tavuğun bulunduğu Baytav Tavuk Çiftliği'ne giriş çıkışlar yasaklandı. Kars'ın bazı köylernde telef olan kanatlı hayvanlarla ilgili numuneler, Erzurum'a gönderildi. Erzurum'da da il genelinde toplam 2 973 kanatlı hayvan itlaf edildi. Diyarbakır'da esnaf kuş gribine karşı uyarılırken, Edirne'de ise Tarım İl Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve Avcılar Derneği tarafından oluşturulan ekipler, göçmen kuşların geçici olarak konaklayacakları yerleri gözetim altına aldı. Van Belediyesi kent merkezindeki semt ve hayvan pazarlarında kanatlı havyan satışlarını yasaklarten, Çevre ve Orman Bakanlığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde avlanmanın ikinci bir emre kadar yasaklandığını açıkladı.




Halk panikte Kuş gribi nedeniyle giriş-çıkışların kontrol altına alındığı Van'da halk eczanelere koşuyor. Olası bir kuş gribi virüsüne yakalanmak istemeyen Vanlılar, ilaç, maske ve eldiven talebinde bulunuyor ancak eczaneler bu istekleri karşılayamıyor. Sağlık Bakanlığı'nın şehre sağlık malzemesi takviyesinde bulunmasını isteyen bazı vatandaşlar, "Ölmek istemiyoruz. Devletimiz gerekli önlemleri alsın. İlaçsa ilaç, maskeyse maske dağıtsın" dedi. Eczacılar, halkın paniğe kapıldığını, malzeme taleplerini karşılayamadıklarını belirtti.




Ailesini geçindiriyordu Türkiye'de kuş giribinden hayatını kaybeden ilk insan olan 14 yaşındaki Mehmet Ali Koçyiğit'in, ailesinin geçimini pamuk şekeri satarak sağladığı öğrenildi. Hayatlarını kaybeden 3 kardeşin dayısı Murat Kaya, AA'ya yaptığı açıklamada, Atatürk İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Ali'nin, babasının işsiz olması nedeniyle pamuk şekeri satarak ailesinin geçimine katkıda bulunduğunu belirti. Kaya, Ali'nin, evlerindeki pamuk şekeri üretim makinesiyle her gün okula gitmeden önce 30 paket pamuk şekeri hazırladığını, okuldan çıktıktan sonra yine kendi okulunun önünde ve ilçe merkezinde bu şekerleri sattığını ifade etti. Kaya, açıklamasında yeğenlerine teşhis konulmasında gecikildiğini ileri sürerek de, "İlçede bu hastalığı teşhis edecek herhangi bir merkez bulunmamaktadır. Eğer olsaydı yeğenlerim ölmeyebilirdi. 26 Aralık tarihinden itibaren çocukları hastaneye götürdük, ancak çocuklar 5 gün boyunca bekletildi. Hastalık ortaya çıktığı ilk gün kuş gribi olduğu bize söylenseydi en azından diğer aileler hayvanlarının itlafı için ekiplere yardımcı olurdu. Hastalığın ortaya çıkmasından 5 gün sonra söylendiği zaman vatandaşlar hayvanlarını teslim etmeye başladı ama iş işten geçmiş oldu'' diye konuştu.

Karne sevinci yarım kaldı Bu arada kuş gribinin ölümlere neden olduğu Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde öğrenciler yarıyıl tatilini gözyaşları ile karşıladı. Koçyiğit Ailesi'nin kuş gribine kurban verdiği Mehmet Ali ve Hülya Koçyiğit kardeşlerin Atatürk İlköğretim Okulu 7/D sınıfındaki sıraları arkadaşları tarafından çiçeklerle donatıldı. Mehmet Ali'nin 7 yıllık sıra arkadaşı Betül Özcan ise karne dağıtımında gözyaşlarına boğuldu. Arkadaşını çok özleyeceğini söyleyen Özcan, "Ben onun 7 yıllık sıra arkadaşıydım. Arkadaşımı aniden kaybettik, keşke şu an yanımızda olsaydı da karne sevinci yaşasaydı. Çok üzgünüm" diyerek gözyaşı döktü. Kuş gribinden yaşamını yitiren Fatma Koçyiğit ise ilkokuldan sonra okulu bırakmıştı. Öte yandan, Van'da karneler ile birlikte kuş gribine ilişkin uyarıcı broşürler de de dağıtıldı.




Yoksulluk hastalık dinlemedi Kuş gribi nedeniyle Türkiye genelinde tavuk satışları düşerken, Adana'nın kenar mahallelerinde düşen fiyatlar satışları artırdı. Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi'nde çarşamba günleri kurulan pazara Konya, Niğde ve Mersin'den getirilen tavuklar, 50 Ykr (500 bin lira) ile 2 YTL (2 milyon) arasında satılıyor. Veteriner kontrolünden dahi geçmeyen tavukları sağlıklarını hiçe sayarak alan vatandaşlar, "Karnımızı doyurmak istiyoruz. Ucuz olduğu için bu tavukları almak zorundayız" dediler.

Açlık sınırındayız Mahalle sakini Muhittin Yavuz, açlık sınırında yaşadıklarını söyleyerek "Zaten bizim yaşadığımıza hayat denmez. Ucuz tavuklardan başka alternatif bir şey yok. Bugün bir tavuk ekmek fiyatından daha ucuza satılıyor. Bu tavukları almamamız isteniyorsa, bize sağlıklı ve bu ucuz tavuk getirsinler" diye konuştu.




UZMANLAR UYARIYOR

'İki grip virüsünün birleşmesi tehlikeli' Yrd. Doç. Dr. Bülent Özbay (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Üyesi ) Diyabet, kalp hastalıkları gibi önceden rahatsızlıkları olan hastalar kuş gribine yakalandıklarında ölüme varan sonuçlar meydana geliyor. Bu tür hastalıkların bulunduğu kişilerin çok daha dikkatli olması gerekir. Bölgede son dönemlerde zatürree vakalarında artış var. Erişkinlerde zatürree vakaları geçen yıllara göre Eylül 2005 itibariyle 4 kat arttı. Bu artış nedeniyle kuş gribi üzerine araştırma yaptık. Benzer vakadaki 21 hastadan 4'ü öldü. Ancak, hastalardan alınan numunelerdeki araştırma sonuçlarına göre, kuş gribi virüsü bulunamadı. Ancak gripli bir hastanın kuş gribine yakalanması halinde durum çok daha vahim bir sonuca ulaşabilir. İnsan gribi ve hayvan gribinin birleşmesi tehlike oluşturur.

'Iğdır tehlikeli hatta' Doç. Dr. Mustafa Atasever (Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı) Iğdır'ın kuş gribi taşıyan göçmen kuşlarının geçiş hattında bulunmaktadır. Bu hayvanlar dışkıları vasıtasıyla kuş gribini geçtikleri bütün bölgelere taşıyorlar. Başta hindi ve tavuklarda görülen kuş giribi uluslarası bir problemdir. Kanatlı sürülerde çok hızlı yayılır. Kontrolü oldukça zordur. Bir ülkeden diğerine bulaşma eğilimi yüksektir. Kanatlılarda tedavisi yoktur. Hastalık, hasta hayvanlara direkt temas eden kişilere bulaşır. Şimdiye kadar hastalanan kişilerin hayvanlarla yakın temasta olan kişiler olması bu bilgiyi destekliyor. Risk grubundaki kişiler ise kümeste çalışan bakıcılar, tavuk kesiminde çalışanların yanı sıra veteriner hekimlerdir.

'Tazminatlı hastalık sayılmalı'

M. Orhan Özbaba (Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı) Daha önce Manyas'ta görülen ve alınan önlemlerle kolayca atlatılan kuş gribi ne yazık ki sosyoekonomik yönden zayıf, entegre tesislere sahip olmayan her evin önünde tavuk besleyen bölgelerimizde görülmüştür. Doğuda bu hastalığın görüldüğü bölgede kuş gribi hastalığı tazminatlı hastalıklar arasına alınmalı ve itlaf sistemine hemen geçilerek açıkta beslenen hayvanlar yok edilmelidir. İnsanlarımız kullandıkları hayvansal gıdaları parçalayarak ve en az 15 dakika kaynatarak tüketmelidirler. Hastalık temas ve solunum yolu ile geçmektedir. Pişirilerek tüketilen bu gıdalarda mikrobun yaşama şansı olmadığından gıda olarak tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur.




Dünya Sağlık Örgütü Van'da Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, bugün, Türkiye'de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanlarıyla birlikte Van'da incelemelerde bulunacağını bildirdi. Ünüvar, bu ziyaret sırasında bölgede yürütülen koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin yerinde değerlendirileceğini söyledi. Tamiflu adındaki antiviral ilaçtan 5 bin 120 kutunun risk altındaki illere dağıtıldığını kaydeden Ünüvar, halka yönelik bilgiler içeren broşürlerin de dağıtılmaya başlandığını söyledi.

BM: Türkiye'den kaygılıyız Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Veterinerlik Servisi Şefi Joseph Domenech, kuş gribi konusunda Türkiye'ye güvendiklerini ancak yine de kaygılı olduklarını söyledi. New York Times gazetesine konuşan Domenech, Ülkede bildirilenden daha fazla kuş gribi vakasının olup olmadığının bilinmediğini belirterek, hastalığın insanlara daha kolay bulaşabilecek bir biçim kazanıp kazanmadığının henüz netlik kazanmadığını söyledi. BM'den bir ekibin Türkiye'ye gittiğini belirten Domenech, "Bugün yanıtlardan çok daha fazla soru var" dedi.

CHP bölgeye heyet gönderiyor CHP, kuş gribinin görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine bugün heyet gönderiyor. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru öngergesinde, "Gerekli önlemler alınmadığı için kısa sürede yayılan kuş gribinden ölen 3 çocuğumuzun ve ölümle pençeleşen 20 vatandaşımızın sebebi olan yetkililer hakkında gerekli yasal işlemi başlatmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Evrensel'i Takip Et