24 Kasım 2005 22:00

'Demokratikleşme iddialarına aykırı'

Gazetemizin 18 Kasım tarihli sayısının toplatılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor. İşçiler, sendikacılar, öğrenciler ve kitle örgütü yöneticileri, toplatma kararının gerçeklerin ortaya çıkarılmasının engellenmesi çabası olduğunu belirttiler.

Paylaş
Gazetemizin toplatılmasına tepki gösteren sendikacılar, işçiler, öğrenciler ve kitle örgütü yöneticileri, kararın gerçeklerin aydınlatılmasını engelleme çabası olduğunu belirttiler. Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, gazetemizin toplatılmasına tepki gösterdi. Demirbaş "Evrensel gazetesinin hiçbir gerekçe gösterilmeden toplatılma kararı hiç tasvip edilecek bir durum değildir" dedi. Karanlık olayların üzerine giderek aydınlatılmasına yardımcı olan Evrensel gibi gazetelere yönelik toplatma kararının düşündürücü olduğunu belirten Demirbaş şöyle konuştu: "Bir yandan bu olayın aydınlığa çıkmasını sağlayan güçler şiddetle bastırılırken, basın yayın organları da hukuk dışı yöntemlerle susturulmaya çalışılıyor. Bunlardan biri de Evrensel gazetesidir. Hiçbir hukuki gerekçeye dayanmadan bir gazetenin sırf böylesi gerçekleri açığa çıkarmak isterken yine klasik bahanelerle toplatılması bir hukuk devletine yakışmayan uygulamadır ve düşündürücüdür." Gazetemizin Diyarbakır Bürosu'nu ziyaret eden Akyıl işçilerinden Ramazan Kalaylı, "Her nedense Şemdinli olaylarının patlak verdiği günlerde Evrensel gazetesinin toplatılması biz işçileri tedirgin etmiştir" dedi. Mehmet Sin ise "Toplatma kararı verildiyse demek ki Evrensel doğru yoldadır. Gazetemize sahip çıkacağız" dedi. İşçiler Başbakan'a da seslenerek "Evrensel gibi gazeteler olmasa puslu havadan faydalanan insanlar nasıl açığa çıkarılır" dediler.

Toplatma yasal değil Toplatma kararını antidemokratik bir karar olarak niteleyen Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, AB uyum sürecinde yapılan yasal düzenlemelere rağmen düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin devam ettiğini belirtti. Bozgeyik, "Özellikle son günlerde Şemdinli'de çetelerin açığa çıkarılmasında önemli görev ve sorumluluklar üstlenen Evrensel, Özgür Gündem ve diğer muhalif basının susturulmasına dönük tehdit ve baskılar kabul edilemez" dedi. Kararın anayasada belirtilen halkın haber alma özgürlüğüne ters düştüğünü anlatan Av. Aydın İsmi ise, tarihin her döneminde bağımsız ve özgür yayın yapanların engellenmeye çalışıldığını söyledi. İsmi mahkemenin hangi haber ya da yazıdan dolayı bu kararı verdiğini gerekçelendirmesi gerekliliğine dikkat çekerek, kararın AB uyum süreci için atılan adımlar ve alınan pratik tutum konusunda da çelişkiyi ortaya çıkardığını söyledi. Ünaldı'da dokuma işçisi olan İrfan Ateş ise, kararı saçma olarak niteleyerek, Şemdinli'de yaşanan olaylar ve burada ortaya çıkarılan karanlık güçlerin üzerine gitmesiyle toplatma kararı verilmesi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Ateş tüm işçilere kendi sesleri olan Evrensel'i daha fazla sahiplenerek bu oyunları boşa çıkarma çağrısı yaptı. Şeyho Türkeri ise "Evrensel işçinin, emekçinin sesi olduğu için susturulmak isteniyor" dedi.




'SİYASİ AMAÇLARI VAR' Tunceli Barosu Başkanı Av. Bülent Taş: Toplatma kararlarında yazı veya haber belirtilmeli. Toplatma kararı basın özgürlüğü açısından hiç hoş değil. Kararlar aşamasında siyasi amaçların da işin içinde olduğunu düşünüyorum.

Eğitim Sen Şube Başkanı Hanifi Bekmezci: Bölgenin sesi diyebileceğimiz Özgür Gündem ve Evrensel var. Haklıdan yana, ezilenden yana, mazlumdan yana iki gazete var. Tabi ki gerçekleri yazmak birini korkutacaktır. Birileri bu gafil avlanmanın üstünü örtmeye çalışacaktır. Gazetelerin kirli ilişkileri yazması birilerinin hoşuna gitmeyecektir. Evrensel gazetesinin toplatılmasını kınıyoruz. Kabul edilebilecek bir durum değil.

Genel İş Tunceli Şube Başkanı Hasan Çiçek: Benim hoşuma gitmiyor diye ben gazeteyi toplatıyorum şeklinde bir şey olamaz. Buna çocuklar güler. Kendi yasalarını çiğniyorsun.




'ABDULHAMİT'İ ARATIYORLAR' Genel İş 1 No'lu Şube Başkanı Saim Geylani: Bu olayı şiddetle kınıyorum. Ülkeyi yönetenler bir taraftan, AB'ye uyum yasaları çıkarıyorlar, bir taraftan gerekçesiz bir şekilde gazete toplatıyorlar.

Yapı-Yol Sen Şube Yöneticisi Süleyman Kayhan: Ülkede dayatılan kölelik yasalarına karşı çıkan basını susturmaya yönelik bir girişimdir. Evrensel 10 yıldır emekçilerin, halkın sesi oluyor bundan sonra da olmaya devam edeceğine inanıyoruz.

Tek Gıda-İş 6 No'lu Şube Başkanı Zaman Suyer: Siyasal iktidar hangi çizgiyi izleyeceğini bilmiyor. Rüzgar nereden gelirse o yöne doğru gidiyorlar. Basın onlardan yana olursa demokratik oluyorlar aksi durumda demokratiklikleri bitiyor.

Ertuğrul Barka (Elele Hareketi Dönem Sözcüsü): Abdülhamit'in sansür dönemini aratıyorlar açıkçası. O zaman hiç olmazsa düşüncelerimizi anlatabiliyorduk. Şimdi ise yalan haberlerle beyinler yıkanıyor. Basın artık gazetecilerin, iletişimcilerin yönettiği kurum olmaktan çıktı, sermayenin kitleleri uyutma aracına dönüştü. Eğer Evrensel gibi düzene ayak uyduran bir gazete değilsen, nasıl Uşak İnay'da köylüleri jandarma dövüyorsa, nasıl Şemdinli'de bomba atıyorlarsa seni de toplatırlar! Halkla birlikte isen, sen de hedefsin.

ÖNCEKİ HABER

Önce barış ve kardeşlik

SONRAKİ HABER

Öğretmenler vaat değil icraat istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...