Çocuk dostu kentler projesi 17 bin kişiye ulaştı
KENT-ÇOCUK-EBEVEYN KAYNAŞMASI
Çalışmaları gönlülük üzerinde yürüyen Çocuk ve Mimarlık Projesi, “Yaşanabilir kentler, çevre duyarlılığı, planlamada çocuk katılımını sağlamak ve demokrasi” ana ekseni üzerinden “Yapılı çevre eğitim rehberi”doğrultusunda şekillendiriliyor. Çocukların mimarlık kültürünü edinmesi, yaşadığı kentin farkına varması, yapılı çevreyi hissetmesi ve yaşadığı kenti sevmesi projenin hedefleri. “Mimarlar toplumla buluşuyor” başlıklı çalışma kapsamında çocuk, yetişkin ile birlikte gelişmekte ve bu zincirin halkalarını oluşturmakta.
OKULLARINDA KARANLIK ALAN İSTEMİYORLAR
Okul öncesini de kapsayan ve Milli Eğitim Bakanlığı izniyle yürütülen “1000 Mimar 1000 Okul ile buluşuyor” başlıklı çalışmada yedi adımla hayata geçiriliyor. Önce mimarlara ulaşarak gönüllü mimarlar ve öğrenciler tespit ediliyor ve buna paralel olarak kurumlarla görüşüp izinleri aldıktan sonra, gönüllü mimarlara projelerini uygulayacağı her adımda gerekli destek sunuluyor. Bu çalışmalar sonunda çocukların kent tasarım açısından nasıl bir kent istediklerinin ipuçları öne çıkıyor. Okullarda karanlık alan istemeyen çocuklar, çocuk parklarında ahşap malzeme kullanılmasını, oyun aletlerinin çeşitlenmesini istiyorlar. Kentlerde bisiklet yolu ile birlikte okullarına servisle değil yürüyerek gitme istekleri öne çıkıyor.
‘TAŞ ATAN ÇOCUK’ BİR FOTOĞRAF SANATÇISI
“1000 Mimar 1000 Okulda” projesini destekleyen ancak farklılık arz eden, okul dışı çocuklarla geliştirilen proje de yer alan sokak deneyimi olan çocuklarla “Mekan-Mekansızlık”, engelli çocuklarla, “Kent ve Engel”, zorunlu göçe tabi kalmış çocuklar ve TMK Mağduru çocuklarla “Taş Üstüne Taş Koymak” adlı atölye çalışmaları hayata geçiriliyor. Çocuk ve Mimarlık çalışma grubundan Mimar Tezcan Karakuş Candan, Diyarbakır’da, 28 TMK Mağduru çocukla yapılan atölye çalışmalarında çocukların birer heykeltıraş, fotoğraf sanatçısı, yazar olarak karşılarına çıktıklarını dile getiriyor.
Çalışmalarında “Ortam çocuğun davranışını şekillendirir” düşüncesi ile hareket edildiğini dile getiren Candan, taş atan çocukların ilk önce ürkek ve temkinli yaklaştığını, fakat kısa bir sürede kaynaşarak, kenti tanıma isteğindeki çalışma grubuna rehberlik ettiğini belirtiyor. “Bugün taş atan çocuklar bütün içtenliği ve samimiyetiyle kent farkındalığında size rehberlik ediyor”diyen Candan, Mimarlar Odası olarak henüz tarihi beli olmamakla birlikte yakın bir zamanda çocukların çektikleri fotoğrafları içeren bir sergi açmayı planlıyor.
HEDEF MEB MÜFREDATINA GİRMEK
Çocuk ve Mimarlık çalışmaları 2002–2011 yılları arasında yüzde 95’i devlet okulları olmak üzere 323 okul, 50 okul dışı buluşmayla 17 bin çocuğa ulaştı. Deneyimlerini uluslararası alanda da paylaşan “Çocuk ve Mimarlık” Çalışma grubu, bu çalışmaların MEB müfredatına da girmesi için program ve projelerini sürdürüyor. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et