21 Ekim 2011 11:55

‘Ne kimsenin onuruyuz, ne de namusuyuz

Yağmur Boyraz

YENİKENT KADIN ÇALIŞMA GRUBU

Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri Kocaeli’deki kadınların da “artık yeter “ diyerek bu konuda adımlar atmasını sağladı. Türkiye genelinde çeşitli yerlerde kadına yönelik şiddete karşı başlatılan imza kampanyası Kocaeli’de Yenikent Mahallesi’ndeki kadınlar arasında hızla yayılıyor. Yenikent’te imza kampanyası fikrine öncülük eden kadınlar bu kampanyaya başlarken bir karar verdiler. Kadınlar arasında yapılan çalışmaların yalnızca imza kampanyası sürecinde değil daha sonra da devam etmesini istediler. Bu nedenle kendilerine ‘Yenikent kadın çalışma grubu’ dedikleri bir grup kurdular. İmza kampanyası sürecinde evlerde düzenli toplantılar yaparak şiddet, kadın emeği gibi konularda yazılar okuyup sohbet ediyorlar. Çalışmalarının yalnızca kadın sorunuyla kalmayacağını ifade eden Gönül Gökbaş ilerleyen zamanlarda gündemle ilgili başka konularda da okuyup tartışmak istediklerini belirterek, “Belki kitap okuyup onun üzerine konuşabiliriz ya da bir arkadaşımızın problemi olduğunda tüm kadınlar olarak çözüm bulacağız, bu çalışmanın devamının gelmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Birsen Giriş ise artan kadın cinayetleriyle kendi mahallelerinde kampanya başlattıklarını söyleyerek, “İmza kampanyasını 11 Kasımda sonlandıracağız. Kadınlar hep birlikte Yenikent Postanesinden imzalarımızı Başbakanlığa göndereceğiz. Kampanya süresince gerçekten şiddet görmüş kadınlara ulaştık mı bilmiyorum, ama kadınlar şiddet gördüklerini söylemiyorlar. Belki de kadınların bu kadar şiddet görmesinin sebebi bu utanma ve gizlemedir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İmza kampanyasına katılan bir diğer kadın Hatun Bulut bu toplantılara farklı kadınları katmanın daha verimli olacağını düşündüklerini vurgulayarak, “Kadın köle değildir, kadın bir eş, bir annedir” dedi. İmza toplarken farklı insanlarla karşılaştıklarını anlatan Hatice Özen “Çok destekleyenler de oldu, ikna edemediklerimiz de. Kadınlarımız biraz daha cesaretli olsa her şey daha güzel olacak” diyerek imza kampanyasında karşılaştıkları farklı farklı tepkileri anlattı. “Kadınların sığınma talebi istediğinde 110 lira ödemesini zorunlu kılan yasa hakkında konuşan Gönül Gökbaş “Korunmak isteyen kadının o kadar parası mı olur, devlet korumayı kolaylaştıracağına zorlaştırıyor.” diye konuştu.

NASIL BİR ANAYASA?

Anayasa değişiklikleri tartışmalarına denk gelen imza kampanyası süreci kadınların nasıl bir anayasa istediğini tartışmaya da vesile oldu. Gönül Gökbaş “Kadınlar açısından değişmesi gereken birçok şey var. Kadınlara iş imkanı sağlanmalı. Çalışan kadınların çocuklarını bırakması için kreşler yapılmalı. Kadınların hayatını güvence altına alacak sosyal haklarımız olmalı. Ama kadının özgürleşmesi için en önemli etken maddi özgürlüğüdür diye düşünüyorum.” diyerek kadınların anayasadan beklentilerini sıralıyor.

Birsen Giriş kadınların anayasadan özgürlük beklediğini ekleyerek, “Zor durumdaki kadınlar sığınma evlerine yerleştirilmeli. Bunun yanında sığınma evinin niteliği de önemli, kadın kendini geliştirebileceği ve iş gücüne katılmasını kolaylaştıracak bir ortamla karşılaşmalı “diyor. (Kocaeli/EVRENSEL)