12 Şubat 2004 23:00

Tekstil atölyeleri kepenk indiriyor

Okmeydan'ındaki hemen hemen hepsi fason olarak çalışan tekstil atölyeleri işlerdeki durgunluktan ya kapanıyor ya da üretime ara veriyor. Okmeydanı'ndaki atölye sahipleri Osmanbey, Laleli tekstil piyasası ile mağaza ve butiklere mal gönderiyorlar. Yıllardır atölye çalıştıran işyeri sahipleri, işlerdeki durgunluğa anlam veremediklerini, hükümetin enflasyon düşüyor açıklamalarının kendilerine yansımadığını vurguluyor. İşyerlerini kapatmak ya da üretime ara vermek zorunda kalan atölye sahipleri ürettikleri malı normal fiyatının altında sattıklarından ve kâr etmek bir yana karınlarını zor doyurduklarından yakınıyorlar.

Birikimlerimiz tükendi 1991'den bugüne kadar triko ve kumaş işi yapan Ali Ekber Göktepe, atölyesini kapatmış. 1997'lere kadar piyasanın iyi olduğunu söyleyen Göktepe, "1997'den sonra birikimlerimizi yemeye başladık. Özellikle 2 yıldır para kazanmıyoruz. Sürekli cepten yiyoruz. 1994'de 35 işçi çalıştırıyordum. Onlara 10 milyon maaş veriyordum. Aldıkları para ile çok rahat geçiniyorlardı. Fakat şimdi 450 milyon maaş veriyorum, bir hafta sonra gelip avans istemeye başlıyorlar" diye konuştu. Önceden bir hafta çalıştığı ile atölyenin ve işçilerin masraflarını karşıladığını, kalan 3 hafta da kendisine çalıştığını belirten Göktepe, şimdi bir ay çalıştıkları ile atölyenin masraflarını ancak karşıladığını söylüyor. Atölyeyi kapatmadan önce yanında 18 işçi çalıştırdığını anlatan Göktepe, 2 ay önce arabasını satıp işçilerin alacaklarını ödemiş.

En canlı dönemde kapattık Göktepe, "Atölyeyi Aralık ayında kapattık. Bizim işlerin normalde en yoğun olduğu dönemde biz atölye kapatıyoruz. Çünkü iş alamıyoruz. Benim depomda 60-70 milyarlık mal duruyor, satamıyorum. Benim 8 milyona malettiğim kazağa 5 milyon fiyat veriyorlar. Hadi zararına da olsa satıp kurtulalım diyoruz ama adam 50-100 kazak istiyor. Bu da benim zararımı katlıyor, hepsini alsa en azından elimize toplu para geçerde bir süre ayakta durarız" diye dert yanıyor. Para kazanmanın artık kendileri için hayâl olduğu söyleyen Göktepe, karınlarını doyurmak için daha uzun çalışmak zorunda kalacaklarını kaydediyor.

2 aydır çalışmıyoruz Bayan pantolonu yapan çalışan Yusuf Coşkun, 1984'den beri tekstil piyasasanının içinde. Coşkun, çıraklıktan başlayarak çalışmaya başlamış ve son atölyesinden önce 3 atölyesini daha nedenlerden dolayı kapatmış. Yanında 15 işçi çalıştıran Coşkun, 2 aydır iş alamadıkları için çalışmadıklarını anlatıyor. Coşkun, "İşçiler benim durumumu biliyorlar iş olmadığı için onları gönderdim iş olunca çağıracağım. Önceden herkes belli bir işi yapıyordu. Fakat şimdi pantolancu penyede yapıyor, kazakta, montta. Bu da piyasadaki fason fiyatlarını düşürüyor. Çünkü adamın asıl işi mont birisi pantolon yap deyince boş durmamak için düşük fason fiyatı veriyor" dedi.

Evrensel'i Takip Et