16 Nisan 2003 21:00

Irak'a Amerikan polisi

İşgalci devletler, Irak'taki polislik faaliyetlerini de ihaleye çıkardılar. Daha önce pek çok ülkede insan hakları ihlallerine adı karışan dünyanın en büyük güvenlik şirketi DynCorp'un, Irak'ta polis örgütünün görevlerini üstlenmek için açılan ihaleyi kazandığı öğrenildi. DynCorp, ABD Başkanı Bush'un lideri olduğu Cumhuriyetçi Parti'ye 250 bin dolardan fazla bağış yapmıştı. Şirketin, geçtiğimiz hafta içinde, ABD Dışişleri Bakanlığı adına Irak'ta görev yapacak özel bir polis gücü için eleman almaya başladığı bildirildi.

DynCorp'un fuhuş çetesi İhaleyi haber alan The Observer gazetesi, onlarca ülkede polis ve özel güvenlik faaliyeti yürüten DynCorp'un siciline dikkat çekmişti. Daha önce bir İngiliz iş mahkemesi, şirketin, haksız yere işten attığı bir elemanına 110 bin sterlin tazminat ödemesine hükmetmişti. İşten atılan kişi, BM'ye bağlı olarak Bosna'da polislik faaliyeti yürütüyordu ve DynCorp polislerinin yasadışı bir fuhuş şebekesiyle işbirliği yaptığını ortaya çıkarmıştı. Observer muhabiri, şirketin ABD'deki merkezini arayarak "Irak'ta polislik yapmak istediğini" söyledi. Şirket yetkilileri, muhabire, "iki ila dört hafta içinde ülkeye girmeyi umduklarını" söylediler. Polislik faaliyeti için ise; 80 bin dolar aylık ve "risk primleri" veriliyordu. Telefondaki DynCorp yöneticileri, Irak'ta polis olmak için gereken şartları da sıraladılar. Bunlar arasında Arapça bilme şartı yok. Tek şart; ABD'de polislik yapmış olan bir Amerikan vatandaşı olmak. DynCorp'un İngiltere'deki bürosunun da, İngiliz elemanlar aradığı bildirildi.

Eski bakanın tepkisi İhale hakkında bilgilendirilen eski İngiliz Savunma Bakanı Peter Kilfoyle, "Irak'a düzen getirme faaliyetinin hassas bir biçimde ele alınması gerektiği böyle bir zamanda, bu işin özel bir Amerikan şirketine emanet edilmesine inanamıyorum" diye konuştu. Şirketin internet sitesinde ise, Irak faaliyetlerinin "ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Narkotik ve Kanun İşleri Bürosu adına" yürütüldüğü belirtiliyor. Buradaki duyuruda; "Çatışma sonrası Irak'ta polis, adalet ve cezaevi görevleri üstlenebilecek, deneyimli elemanlar" arandığı belirtiliyor. Şirketin tercihi; aktif veya yeni emekli olmuş polisler, gardiyanlar ve "deneyimli yargı uzmanları". Bosna'dan Kolombiya'ya... DynCorp'un sicili, Irak'taki polisliğin nasıl yürütüleceği hakkında bir fikir veriyor. Bosna'da BM çatısı altında görev yapan şirket elemanları; 12 yaşlarında çocukların alınıp satılmasından hüküm giydiler. Bazı elemanların; kadınlardan birinin tecavüzünü kasete kaydettiği de ortaya çıktı. Şirket elemanı Kathy Bolkovac durumdan yetkilileri haberdar ettiğinde işten atıldı. Açtığı dava kasım ayında sonuçlanan Bolkovac, şirketi mahkûm ettirdi. DynCorp, Kolombiya'da gerillalar ve yoksul köylüleri hedef alan "Plan Kolombiya" kapsamında da görev yapıyor. Ekvadorlu bir grup köylü, şirket aleyhine tazminat davası açmışlardı. Köylüler; şirket uçakları tarafından Kolombiya topraklarında yapılan havadan ilaçlama nedeniyle ürünlerin zarar gördüğünü, insanların hastalandığını, hatta çocukların öldüğünü belirtiyorlardı. Merkezi Virginia'nın Reston kentinde olan DynCorp, çoğu emekli Amerikan askeri olan 25 bin personel çalıştırıyor.

Evrensel'i Takip Et