‘Eğitime bütçe, mahallemize okul’
Eğitime yeterli bütçe ayrılmaması ve yaşanan sorunların giderilmemesi Mamak’ta yaşayan öğretmen, öğrenci ve velilerin yeni eğitim-öğretim dönemde de sıkıntılı günler yaşayacağını gösteriyor. Özellikle nüfusu 33 bine yaklaşmasına rağmen okul bulunmayan Şahintepe Mahallesi’nde öğrenciler ve veliler mağdur. Başka mahallelerdeki okullara giden Şahintepeli öğrenciler, diğer okullarda sınıfların kalabalıklaşmasına neden oluyor. Kalabalıklaşan sınıflar, öğrencilerin nitelikli eğitim almasının önüne engel oluşturuyor. Duruma isyan eden öğretmen, öğrenci ve veliler bir an önce okulu olmayan mahallelere okul yapılmasını ve eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyorlar.
Öğrenci velisi Hasan Hüseyin Çavdar, 11 yıldır Şahintepe Mahallesi’nde ikamet ediyor. Sürekli çalışabilecek bir işinin olmadığını söyleyen Çavdar, “Mahallemizde okul olmamasından dolayı çocuğumu Açıkalın İlköğretim Okulu’na kaydettirdim. Şu ana kadar okul masrafı olarak yaklaşık 500 TL harcama yaptım” dedi.
Şirintepe Mahallesi’nde ikamet eden Meral Çukurtarla ise çocuğunun bir önceki dönemin kıyafetleri ile okula gönderdiğini söyledi. Çukurtarla ayrıca eğitimin niteliğinin çok düşük olduğuna dikkat çekti. Mahallerine okul yapılması için birçok defa imza kampanyaları düzenlendiğini ifade eden Naciye Börekçi de, “Mahalle nüfusu çok kalabalık ama okul yok. Çocuklarımızı mecburen diğer okullara göndermek zorunda kalıyoruz. Bu da diğer okullarda yığılmalara neden oluyor. Mahallemize okul istiyoruz” dedi.
34 yıldır Şahintepe’de ikamet eden Aynur Çavdar mahallelerinde okul olmadığı için kendisinin de Açıkalın İlköğretim Okulu’nda okuduğunu anlattı. Kırtasiye dükkanı olan Şakir Seçer ise eğitimde yaşanan sıkıntılardan dolayı müşterilerle karşı karşıya kaldığını söyledi. Kırtasiye giderlerinin çok yüksek olmasından dolayı velilerle pazarlık yapar duruma geldiklerini belirten Seçer, kendisinin dükkanı olmasına rağmen 4 çocuğunu okutmakta zorlandığını söyledi. Seçer, “Asgari ücretliler ne yapsın. Bizlerden vergi alanlar eğitimi pekala ücretsiz verebilirler” dedi
ÇALIŞMA SAATLERİ DÜŞÜRÜLSÜN
Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Doğan Kaya, yeni eğitim-öğretim döneminin de sorunlarla başladığını söyledi. Okulların fiziki sorunlarının devam ettiğine dikkat çeken Kaya, okullaşma oranının düşük olmasından dolayı sınıfların kalabalık olduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı’na okullaşma oranını artırılması yönünde çağrıda bulunduklarını ifade etti. Kaya bölgemizde General Zeki Doğan ve Şahintepe Mahalleleri’nde okul ihtiyacının olduğunu kaydeden Kaya, atama bekleyen on binlerce öğretmen varken mahallelere okul yapılmayıp, öğretmen atanmamasını eleştirdi. Kaya, okullarda doktor ve hemşire bulunması ve hizmetli sayısının artırılması gerektiğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
TARSUS’TA İMZA KAMPANYASI
Her kayıt döneminde karşılaşılan (zorunlu) bağış sıkıntısı bu yıl da kendini gösterirken yıl içerisinde de temizlik parası, fotokopi parası, yakıt parası, spor parası, kaynak kitap parası, klima parası, örtü-perde parası, projeksiyon ve bilgisayar parası, tebeşir parası, sınav parası, karne parası, diploma parası, dosya parası vb.adlar altında paralar toplanacak.
‘Kayıt parası alınmayacak’ denildiği halde okul kapılarından dönen öğrenci ve veliler, ‘zam yok’ denildiği halde bankada öğrenilen fahiş har(a)ç bedelleri ile karşılaşan üniversiteli gençler artık ses çıkarma vakti geldiğini söylüyorlar.
Tarsus Emek Gençliği, eğitimle ilgili sorunları dile getiren bir metinle Yarenlik Alanı’nda imza standı açarak yaklaşık 2 bin 500 bildiri dağıtarak imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına okul hazırlık için kırtasiyelerde, mağazalarda alış veriş yapan velilerin ilgisi yoğun oldu. Öğrenciler de imza kampanyasına yoğun ilgi gösterdi. (Tarsus/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et