17 Ocak 2003 22:00

İncirlik Üssü, toptancıları bezdirdi

İncirlik Amerikan Havva Üssü'ne 300 metre mesafede bulunan Adana Büyük Gıda Toptancıları Sitesi esnafı, top atışları ve uçak sesleri nedeniyle sağlıklarının olumsuz etkilendiğini belirterek, üssün kapatılması için Genelkurmay Başkanlığı'na başvurduklarını söylediler.

Paylaş
İncirlik Amerikan Havva Üssü'ne 300 metre mesafede bulunan Adana Büyük Gıda Toptancıları Sitesi esnafı, top atışları ve uçak sesleri nedeniyle sağlıklarının olumsuz etkilendiğini belirterek, üssün kapatılması için Genelkurmay Başkanlığı'na başvurduklarını söylediler. Sitede 202 işyerinin bulunduğunu belirten Büyük Toptancılar Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Yazgan, uçakların iniş yaparken sitenin üzerinde alçalmasının, esnafın sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Yazgan, "Yıllardır buradayım. Uçaklardan kulaklarım neredeyse sağır oldu. Uçakların aniden çıkardığı sesler insanın psikolojisini bozuyor, bazen öyle bir gürültü çıkarıyorlar ki deprem olduğunu düşünerek kendimi dışarı atıyorum" diye konuştu.

Genelkurmay'ın yanıtı Uçakların çıkardığı gürültünün sitede bulunan işyerlerinin camlarının kırılmasına, duvarların çatlamasına yol açtığını dile getiren Yazgan, üsse inen uçakların uçuş güzergahının değiştirilmesi için Genelkurmay Başkanlığı'na yazılı olarak başvurduklarını kaydetti. Yazgan'ın belirttiğine göre; esnafın bu talebi, üssün siteden önce kurulduğu ve uçakların uçuş rotalarının bilgisayar tarafından hazırlandığı gibi gerekçelerle reddedildi. Yazgan, "Biz Genelkurmay'a başvurduktan sonra uçaklar sanki bize nazire yapar gibi daha sık ve daha alçaktan iniş yapmaya başladılar" dedi.

Bombaya karşı dua! Irak tarafından herhangi bir saldırı yapılsa, Türkiye'nin buna da hazırlıklı olmadığını belirten Yazgan, "İlimizde herhangi bir saldırı durumunda halkın kendini koruyacağı bir sığınak yok. Bomba düşerse dua etmekten başka çaremiz yok. Gaz maskesi yok, olsa bile millette alacak para yok. Böyle bir şey olursa yaşanılacakları düşünmek bile istemiyorum" ifadelerini kullandı.

'Esnafların çoğu kaçtı' 13 yıldır sitede bulunan çay ocağını işleten Necati Sarı, savaşın sağlıklarını ve işlerini olumsuz etkilediğini söyledi. Sarı, sitede bulunan esnafın çoğunun işyerlerini kapattıklarını belirterek, şöyle konuştu: "Türkiye'nin üçüncü büyük gıda toptancıları sitesi olan sitemizde esnafın büyük bir kısmı gürültüden kaçtı. Ayrıca üssün yerleşim alanına yakınlığı ve uçakların sürekli sitenin üzerinde uçmaları insanları tedirgin ediyor. Bir uçak düşerse hiçbir anlamda can güvenliğimiz yok." Savaşın gündeme gelmesi ile birlikte üsse inen uçak sayısında büyük bir artış olduğunu ifade eden Sarı, "Günde yaklaşık 50 uçak iniyor. Esnaflar telefon görüşmesi yapamadıkları için işlerini yürütemiyorlar" dedi. Savaş nedeniyle üste bulunan Amerikan askerlerinin sürekli eğitim yaptığını ifade eden gıda toptancısı Mehmet Avcı ise, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Her gün sabah akşam top atışı yapıyorlar. Korkudan dışarı kaçıyorum. Sürekli işyerimin camları kırılıyor. Sadece dükkanlarımızın duvarları değil beynimiz de çatlıyor. Sözde burası Gıda Toptancıları Sitesi ama 202 adet işyerinde gıda işi ile uğraşan sadece 20 işyeri kaldı, diğerleri ya kaçtı ya da iflas etti. Savaş durumunda ne yaparız bilmiyoruz, kara kara düşünüyoruz, işlerimiz durdu. Ekonomik kriz bir yandan bu savaş süreci bir yandan iş yapamıyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savaşa karşı seferber olunmalı

SONRAKİ HABER

Barış afişi YASAKLANDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...