22 Şubat 2000 22:00

İDT'nin mart ayı konukları

İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT), mart ayında Ankara, Adana ve Trabzon Devlet Tiyatroları yapımlarını İstanbul izleyicisiyle buluşturuyor.

Paylaş
İDT'nin mart ayı konukları
İstanbul Devlet Tiyatrosu (İDT), mart ayında Ankara, Adana ve Trabzon Devlet Tiyatroları yapımlarını İstanbul izleyicisiyle buluşturuyor.
Trabzon Devlet Tiyatrosu yapımı "Birimiz Hepimiz İçin" 7-12 Mart arasında AKM Aziz Nesin Sahnesi'nde seyircisiyle buluşuyor. Zühtü Erkan'ın yazıp yönettiği oyunda, dekor ve kostüm tasarımı Hakan Dündar'a, ışık tasarımı Seyhun Ayaş'a, müzik ise Tunay Uzuner'e ait. Bu ilginç oyunun konusu ise şöyle: Atos, Portos ve Aramis, yanlarına yeni katılan genç arkadaşları Dartanyan ve Grundig ile beraber her zaman bekledikleri ayva ağacının altında en yeni patronlarını beklerler. Amaçları, ayakta kalan son gecekonduyu da ortadan kaldırarak evrensel çelişkiyi yok etmektir. Ancak "dış güçler" tarafından sarılan gecekondu da, onları kurtaran ve geleneği yaşatan gecekondular olur.
Geçtiğimiz sezon İstanbul seyircisiyle buluşan ve büyük beğeni toplayan "Goya-Akıl Uyuyunca", Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı. Oyunu, Antonio Buero Vallejo yazmış, Hilmi Tukur Türkçeye kazandırmış. Yönetmen Şakir Gürzumar.
Ankara Devlet Tiyatrosu'nun bir diğer yapımı "Gece O Kadar Kirliydi ki" 7-12 Mart arasında AKM Oda Tiyatrosu'nda izlenebilir. Oyunu, Pilinio Marcos yazmış, Kazım Akşar yönetmiş. Hakkı Ergök ve Kemal Topal oyunda rol alan sanatçılar. "Gece O Kadar Kirliydi ki" aynı odayı paylaşan iki erkeğin iç çatışmaları, dayanışma ve yalnızlığı üzerine kurulu bir oyun.
Adana Devlet Diyatrosu yapımı, "Karar Kimin" adlı oyunun yazarı Brian Clark, çeviren Nüvit Özdoğru, yönetmeni Mustafa Kurt. Dekor tasarımı, Behlüldane Tor'a, kostüm tasarımı Malike Altan'a, ışıkları H. İbrahim Karahan'a ait. Oyun, 28 Mart-1 Nisan arası Taksim Sahnesi'nde sergilenecek.
21-25 Mart tarihleri arasında Taksim Sahnesi'nde oynanacak, Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı "Dava"nın yazarı ve yönetmeni, Ferti Merter. 1070 yılında Selçuklu istilası altındaki İran'da geçmektedir. İktidar hırsıyla, insanları, her türlü gücü ve dinsel kavramı kullanarak erk elde etme savaşını anlatan oyunda rol alan sanatçılar: Hüseyin Soysalan, Nusret Şenay, Ahmet Türkoğlu, Olcay Kavuzlu, Meltem Keskin, Emre Alpago, Oktay Dal, Okan Şenozan, Şahin Ergüney, Güven Besimoğlu, Can Öztopçu, Kayhan Sarıgöllü, Yavuz Köken, Volkan Ünal, Halit Göngür, Abru Nil Aydın, Şirin Çelikbilek, Gül Seçkin. "Dava"nın dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Sevgi Türkay'a, ışıkları Burhanettin Acar'a, müzikleri Kemal Günüç'e ve dans düzeni Önay Miser'e ait.
Federico Garcia Lorca'nın yazıp Roza Hakmen'in dilimize kazandırdığı ve Mahir Günşiray'ın yönettiği "Kanlı Düğün", 1-5 Mart tarihleri arasında AKM Aziz Nesin Sahnesi'nde; 21, 22, 23 Mart'ta da Yayla Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.
"Gel Avlenelim, Yürü Boşanalım" AKM Oda Tiyatrosu'nda ve Yayla Sanat Merkezi'nde devam ediyor. Necati Cumalı'nın yazdığı oyunu, Nur Subaşı yönetiyor. Hidayet Erdinç, Sevinç Yıldız, Saydam Yeniay, Suna Selen ve Ayşe Tunaboylu oyunda rol alıyorlar. Oyun insanlık tarihinde bir türlü vazgeçilemeyen, cenneti de cehennemi de içinde barındıran evlilik kurumunu sorgulayan bir komedi. "Gel Evlenelim, Yürü Boşanalım" 7, 8, 9 Mart'ta Yayla Sanat Merkezi'nde 28 Mart'tan itibaren de AKM Oda Tiyatrosu'nda izlenebilir.
"Ketçaplı Spagetti" adlı çocuk oyunu pazar günleri AKM Oda Tiyatrosu'nda küçük izleyicileri bekliyor. Rainer Hachfeld'in yazdığı oyunu Sevgi Aydın çevirdi, Macit Sonkan yönetti. Oyunda Serkan Atar, Eylem Yıldız, Aysun Metiner, Seçil İker, Yurdaer Okur, Sinem Biriyetişir, Abdurrahman Coşkun rol alıyor. Annelerinin hastaneye yatması ve teyzelerinin gelmemesi üzerine evde yalnız kalan iki küçük çocuğun başlarına gelenler, yalnız küçük izleyicilerin değil, büyüklerin de ilgisini çekecek.
AKM Büyük Salon'da gerçekleşecek olan "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı"nı Yücel Erten yönetti. Bertolt Brecht'in ünlü oyunu Chicago gangsterler dünyasını kullanarak, 30'lu yıllar Almanyasında Nazizmin tırmanışını anlatmaktadır. Arturo Ui, yasadışı yolları, cinayet, rüşvet ve kundakçılık gibi yöntemlerle gücüne güç katan ve devleti arkasına alan gangster tiplemesiyle, Türk seyircisinin hiç yabancı olmadığı bir öyküyü sergiliyor. Oyunda Zafer Ergin, Mehmet Ali Kaptanlar; Taner Birsel, Zafer Algöz, Bülent Emin Yarar, Gökalp Kulan, Cengiz Baykal, Fikret Urucu, Özgür Erkekli, Osman Wöber, Alp Öyken, Orhan Kurtuldu, Selen Şenbay, Halil Doğan, Orhan Tetikcan, Kubilay Karslıoğlu, Özden Çiftçi, Nur Subaşı rol alıyorlar. 11, 12, 18, 25, 26 Mart tarihlerinde "Arturo Ui'nin Önlenebilir Tırmanışı" izlenebilir.
AKM Büyük Salon'da, Edmond Rostand'ın yazıp Sabri Esat Siyavuşgil'in dilimize kazandırdığı ve Işık Kasapoğlu'nun yönettiği "Cyrano de Bergerac" adlı oyun devam ediyor. Dostluk, güzellik, gurur, nükte ve gerçek aşk üzerine unutulmayacak bu oyun 5 ve 19 Mart tarihlerinde izlenebilir.
1980 ve '90'lı yıllara damga vuran Memet Baydur'un "Güne Bakan Cam Kırıkları" adlı oyunu, 1, 2 Mart'ta Yayla Sanat Merkezi'nde izlenebilir.
AKM Birim Tiyatro Aziz Nesin Sahnesi'nde Matei Visniec'in yazıp, Müge Gürman'ın yönettiği "Küçük Bir İş İçin Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor" oynanıyor. 21- 26 Mart tarihleri arasında izlenebilecek oyunda, Mehmet Güleryüz, Özkan Uğur ve Levent Öktem rol alıyor.
Geçen sezonun bol ödüllü yapımı "Ferhad ile Şirin", 1-4 Mart tarihleri arasında Taksim Sahnesi'nde sergileniyor.
14, 15, 16 Mart tarihlerinde Yayla Sanat Merkezi'nde Dario Fo'nun ünlü oyunu "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" oynuyor.
"Düdükçülerle Fırçacıların Savaşı" pazar günleri Taksim Sahnesi'nde sahneleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Yargı polislere dokunamıyor

SONRAKİ HABER

Antep Valiliği'nin yasağına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...