23 Aralık 1999 22:00

İşkenceye gözaltılı destek

Grup Kutup Yıldızı elemanı Şeyda Gergin'in sivil polis olduğu belirtilen kişiler tarafından, işkence ve tecavüze maruz kalmasına tepkiler sürüyor.

Paylaş
İşkenceye gözaltılı destek
Grup Kutupyıldızı elemanı Şeyda Gergin'in sivil polis olduğu belirtilen kişiler tarafından kaçırılarak işkence ve tecavüze maruz kalması üzerine İstanbul Adliyesi'ne gelerek suç duyurusunda bulunan gruba polis saldırdı. Grup, "Devrimci sanat susturulamaz" sloganları arasında tartaklanarak gözaltına alındı.
Türkiye'de insan hakları ihlallerine dün bir yenisi daha eklendi. Okmeydanı'ndaki Yapı Sanatevi'nden çıktıktan sonra sivil polis olduğu söylenen kişiler tarafından kaçırılan Grup Kutupyıldızı elemanı Şeyda Gergin'e yönelik saldırı hakkında suç duyurusunda bulunanlar anayasal haklarını kullandıkları için polisin saldırısına uğradı. Adliye önünde çok sayıda kişi tartaklanarak gözaltına alındı.
Polis saldırdı
Öğle saatlerine doğru İstanbul Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelen Kültür Merkezleri Platformu ve tutuklu yakınları, Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmek üzere tek tek suç duyurusunda bulundular.
Suç duyurusunda, Gergin'e işkence ve tecavüz eden sanıkların derhal bulunarak, yargı önüne çıkarılması talep edildi.
Suç duyurusunun ardından adliye kapısında toplanarak, basın açıklaması yapmak isteyen kitle, polisin müdahalesiyle karşılaştı.
Bunun üzerine "Devrimci sanat susturulamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz" ve "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganlarını haykıran kitleden 20 kişi polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Polisin saldırısının adliyenin 100 metre uzağındaki tramvay durağında da devam ettiği görüldü. Polis burada da birkaç kişiyi yerlerde sürükleyip, feci şekilde döverek gözaltına aldı.
Alınterimiz'den tepki
Alınterimiz Gazetesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, işkencenin sokaklarda devam ettiği belirtildi. Şeyda Gergin'in 14 Aralık tarihinde kaçırılmasının ardından, 22 Aralık'ta da MKM kursiyeri Hayri Tunç'un gözaltına alınarak işkenceye tabi tutulduğunu bildiren gazete, devrimci demokratik kamuoyunu saldırılara karşı duyarlı olmaya çağırdı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Nükleere öfke sokağa çıkıyor
Adana Nükleer Karşıtı Platform, Mersin'de düzenlenecek olan "Nükleer Enerjiye Hayır Mitingi"ne kitlesel katılım çağrısında bulundu. Nükleer Karşıtı Platform tarafından, dün, Adana Elektrik Mühendisleri Odası'nda yapılan basın açıklamasında, nükleer santrallerin tehlikelerine dikkat çekildi.
Nükleer zorunluluk değil
Nükleer santrallerin bir zorunluluk olmadığının altını çizen Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkan Yardımcısı Ahmet Sarı, en pahalı enerji üretim yönteminin nükleer santral olduğunu söyledi. Diğer enerji santrallerinin kwh saat başına elektrik enerjisi üretim maliyetinin ortalama olarak 3/3,5 cent olduğunu belirten Ahmet Sarı, nükleer santrallerde bu maliyetin 8/12 cent arasında değiştiğini vurguladı. Nükleer santrellerin ham maddesinin de sınırlı olduğunu belirten Sarı, dünyada şu an mevcut olan santrallere ancak 50 yıl yetecek kadar uranyum bulunduğunu ifade etti.
Nükleer atık sorununun da çözülmediğine dikkat çeken Sarı, çevreye ve insan sağlığına vereceği zarar ve çıkacak arızaların büyük sorun oluşturacak olması nedeniyle Türkiye'de nükleer santral kurulmasına karşı olduklarını söyledi.
Çocuklarımızın geleceği için...
Yetkilileri, ulusal çıkarlar ve çocukların geleceği için için nükleer santrallerden vazgeçmeye çağıran Sarı, "Akkuyu Nükleer Santrali ihalesi ve gündeme gelecek olan diğer nükleer santraller ihaleleri derhal iptal edilmelidir. Bu doğrultuda cumartesi günü Mersin'de yapılacak olan 'Nükleer Enerjiye Hayır Mitingine' kitlesel olarak katılacağız" dedi.
TEB: Çağdışı teknoloji
"Nükleer santrallari çağdışı teknoloji" olarak değerlendiren Türk Eczacılar Birliği (TEB) de, ülkemizde veya dünyanın herhangi bir yerinde nükleer santral kurulmasını onaylamadığını açıkladı.
TEB'in 16-19 Aralık 1999 tarihlerinde toplanan 32. Büyük Kongresi'nde alınan kararı dün açıklayan TEB Merkez Heyeti, enerji politikalarında akılcı yaklaşımın, geleceğin enerji gereksinimini, geleceğin temiz teknolojisi ile planlaması gerektiğini belirtti. TEB tarafından yapılan yazılı açıklamada, enerjinin doğru kaynaktan, doğru ve temiz teknoloji ile üretilmesi, en az kayıpla iletilmesi, etkin ve verimli kullanılması gerektiği ifade edildi.
Atıklar büyük sorun yaratıyor
TEB tarafından yapılan açıklamada, "Nükleer santraller; riskli ve sorunlu teknolojisiyle, zararsızlaştırılmayan atıkları ile, kurulum, işletme ve söküm maliyeti ile çevre ile uyumlu olmayan pahalı üretim teknolojisidir ve hiçbir koşulda enerji üretiminde çözüm olamaz" denildi.
ÖNCEKİ HABER

'Niyet'leri emekçileri ezmek

SONRAKİ HABER

Karikatürde değişen bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...