24 Kasım 1999 22:00

AB sanki savaşa hazırlanıyor!

Batı Avrupa Birliği'nin konsey toplantısına sunulan gizli bir rapor, Avrupalı emperyalistlerin bir 'askeri pakt' oluşturma hedefini açıkça ortaya koyuyor.

Paylaş
AB sanki savaşa hazırlanıyor!
Avrupa Birliği'nin "kendi askeri paktına sahip olması" eksenindeki tartışmalar, İngiliz The Independent gazetesi tarafından ele geçirilen gizli belgelerle yeni bir boyut kazandı. Gazetenin dünkü sayısında yer alan habere göre, Avrupa'nın en güçlü 10 devleti, askeri kuvvetlerinin niteliği konusunda bir araştırma yaptı. Ele geçirilen araştırma raporunda, AB'nin "hava nakliye, özel operasyonlar, istihbarat ve psikolojik savaş" gibi konularda "çok zayıf" olduğu belirtildi. Tespit edilen diğer askeri zayıflıklar arasında; nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırı sonrasında sivillere tıbbi yardım yapmakta yetersizlik ve gizli belgelerin ulaştırılması için uygun bir sistemin bulunmaması yer aldı. Bazı çevreler tarafından "Avrupa'nın gelecekteki askeri paktı" olarak nitelenen Batı Avrupa Birliği (BAB) tarafından yapılan araştırmanın, Lüksemburg'da önceki gün sona eren BAB Konseyi toplantısına sunulduğu öğrenildi. Böylece, toplantıya hakim olan "karamsar ve ABD karşısında ezik" havanın nedeni de anlaşılmış oldu.
Uydu istihbaratı
Avrupa Birliği ülkeleri, Yugoslavya'nın bombalandığı NATO harekâtı sırasında, özellikle uydu istihbaratı konusunda ABD'ye bağımlı olduklarını bir kez daha görmüşlerdi. BAB'ın yeni Genel Sekreteri olacak olan Javier Solana'ya sunulan gizli raporda, bu soruna çözüm olarak "AB çapında tutarlı bir istihbarat ve bilgi havuzu" oluşturulması, ayrıca yüksek çözünürlüklü ticari ve askeri uydu görüntülerine daha rahat ulaşılması için önlemler alınması önerildi. Raporda; BAB, AB ve NATO'nun uydu merkezleri arasında "daha sıkı işbirliği yapılması" istendi.
Kriz müdahale güçleri
Avrupa'nın, ABD karşısında tüm dezavantajlara rağmen askeri bir güç olarak da ortaya çıkma niyetinin göstergesi olan rapor, en önemli eksikliği ise "krizlere hızlı tepki verememe" olarak gösterdi. "Barış getirme" maskesi altında faaliyet yürütecek olan askeri işgal güçlerini "acil müdahale gücü" ve "hızlı müdahale gücü" olarak ikiye ayıran rapor, ABD yardımı olmadan çok sayıda askeri savaş bölgelerine ulaştırmanın güç olduğuna işaret etti. Bu sorunu çözmek için "Eurolift" adı altında ortak bir hava nakliye gücü kurulması istenen belgede, daha fazla nakliye uçağı ve gemisi alınması da istendi.
Psikolojik operasyonlar
Rapor, AB ülkeleri arasındaki askeri farklılıkların giderilmesi konusuna da değindi. Bu bölümde, ortak bir "kriz yönetim el kitabı" oluşturulması ve operasyon süreçlerinin standart hale getirilmesi talep edildi. Raporda geçen, "Psikolojik operasyonlar yürütme yeteneği geliştirilmelidir" sözleri ise dikkat çekici bulundu.
Avrupalı emperyalistler, 40 bin askerlik bir "hızlı müdahale gücü" oluşturmayı gündemlerine almış bulunuyor. Önümüzdeki ay yapılacak olan Helsinki Zirvesi'nde görüşülecek en önemli konulardan biri, bu güç için gereken hazırlıkların başlatılması olacak.
ÖNCEKİ HABER

Atölyeye kapatılan çocukluk

SONRAKİ HABER

WTO toplantıları çıkmazda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...