19 Mayıs 2015 14:02

Avrupalı göçmen örgütlerinden HDP’ye destek

Paylaş

Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler için 8 Mayıs’ta Almanya’nın 13 konsolosluk bölgesinde başlayan oy kullanma işlemi son haftaya girdi. Toplam 1.4 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’dan kullanılacak oylar, hem yurt dışından toplam katılım oranı hem de Türkiye’deki seçimler için oldukça önemli. Seçimlere katılım ilk günlerde sınırlı olurken, son hafta içinde önemli bir artışın olması bekleniyor.
Oy kullanma işleminin başlamasından bu yana seçim lokallerinin olduğu bölgelerde, AKP ve HDP’ye oy verenlerin ağırlıkta olduğu açık olarak göze çarpıyor. Daha önce çeşitli kamuoyu araştırma şirketleri ve siyasi analizciler tarafından yapılan, “Yurt dışında HDP ile AKP yarışıyor” saptamasının doğru olduğu iki haftalık süre içerisinde görüldü. Bu nedenle HDP’nin yurt dışında ikinci parti olması sürpriz olmayacak. 
Ancak HDP açısından önemli olan sandıktan ikinci parti olarak çıkmaktan çok, kaç oy alacağıdır. Nitekim, Türkiye’de seçim barajının aşılmasına yardımcı olmak için belirlenen 400 bin oyluk hedefin tutturulması ve Türkiye ortalamasına yüzde 1’lik katkıda bulunmak için son gün olan 31 Mayıs’a kadar ciddi bir çalışmanın yürütülmesi gerekiyor.

CAMİLER AKP’NİN ÜSSÜ OLDU

Bu seçimlerde HDP’ye destek vereceğini açıklayan Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM), Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Demokratik Işçi Dernekler Federasyonu (DİDF), Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF), Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu (AHDK), Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) gibi pek çok göçmen örgütü, örgütlü oldukları kent ve bölgelerde HDP’ye oy verme çağrısında bulunuyorlar. 

AKP ise seçim çalışmasını Avrupa’daki uzantısı Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) yanı sıra asıl olarak Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) üzerinden sürdürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığının Avrupa’daki uzantısı durumundaki DİTİB her ne kadar “Bağımsız dini bir kurum” olarak lanse edilse de, pratikte AKP’nin şubesi gibi çalışıyor. DİTİB’e bağlı görev yapan imamların sandık başkanı yapılması yetmiyormuş gibi bir de camilerde açık bir şekilde AKP için oy çağrısı yapılıyor. Konsoloslukların olmadığı kent ve kasabalarda cami derneklerinin önünden kaldırılan otobüslerle AKP’ye oy taşınıyor. 

SON GÜNLERE BIRAKILMAMALI

Sandık başına gidenlerin sayısının son haftalarda giderek arttığına dikkat çeken HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, seçmenleri oy kullanma işlemini son ana bırakmama konusunda uyardı. Dört sandığın olduğu bir konsoloslukta en fazla 2 bin 500-3 bin arasında oy kullanıldığına dikkat çekilerek, aşırı yığılmalardan ötürü son günlerde pek çok yurttaşın oyunu kullanmadan dönebileceğine işaret ediliyor. Yığılma özellikle pazar günleri söz konusu. 

HDP’nin barajı aşmasında hayatı önem taşıyan yurt dışı oyları, özellikle HDP’yi barajın altında tutmak için provokasyonlara başvurulduğu şu dönemde çok daha büyük bir önem taşıyor. Bu nedenle her bir oy büyük bir önem taşıyor. 

ALMAN SOL PARTİ: OYUNUZU HDP’YE VERİN

Sol Parti (Die Linke) Yönetim Kurulu, 7 Haziran’da Türkiye’de düzenlenecek genel seçimler için HDP’yi destekleme kararı aldı. Sol Parti, hafta sonu düzenlediği toplantıda alınan karar doğrultusunda, HDP’nin seçim kampanyasını desteklediğini duyurdu. Yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ile dayanışma içinde olduğunu açıklar ve seçim kampanyasına güç ve başarı diler. Sol Parti, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına sahip üyelerini seçime katılmaya çağırır ve oylarını HDP’ye vermelerini tavsiye eder.”

ALMAN AYDINLARDAN HDP’YE OY ÇAĞRISI

Almanyalı siyasetçiler, aydınlar ve bilim insanları, Almanya’da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere HDP’ye oy çağrısı yaptı. “Almanya’daki Türkiye kökenli seçmenlere çağrı” başlıklı açıklamada, yurt dışında dün başlayan oy verme işlemi vesile sayılarak, HDP’ye destek çağrısı yapıldı.  Çağrı metnine imza atanlar arasında Sol Parti Eş Başkanı Bernd Riexinger, Sol Parti Başkan Yardımcısı, Militaristleşme Bilgi Merkezinden Tobias Pflüger, Sol Parti Milletvekilleri Harald Petzold, Harald Weinberg, Andrej Hunko, Ulla Jelpke, Sabine Leidig, Barbara Cardenás de yer alıyor.  Prof. Dr. Ursula Schumm-Garling (Sosyolog), Almanya Barış Konseyi Federal Yönetimi Sözcüsü Dr. Peter Strutynski, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Werner Ruf, Almanya Barış Konseyinden Frank Skischus, Gazeteci Reiner Braun, Tarihçi ve Gazeteci Dr. Nikolaus Brauns, Federal Almanya İşçi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Kemal Kıran, Hessen Rosa Luxemburg Vakfı Yöneticisi ve Yazar Murat Çakır, Alman Gazeteciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Joachim Legatis de imzacılar arasında. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP, Engelleri Kaldırma Bakanlığı kuracak

SONRAKİ HABER

AB yeni göçmen katliamlarını onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa