05 Ağustos 2011 09:08

Hayrünnisa Gül tayinine eski komutanlardan tepki

Emekli Orgeneral Necati Özgen, teamüllere göre 1. Ordu Komutanı olması gereken Orgeneral Aslan Güner’in Harp Akademileri Komutanlığına atanmasının sıkıntı yaratacağını belirterek, “Bana göre Aslan Güner’in istifa etmesi gerekir. Kendisinden kıdemsiz arkadaşlar, kıdemli duruma geçti. Bizim teamüllerimize bizim kıdem esa

Hayrünnisa Gül tayinine eski komutanlardan tepki
Paylaş

‘GÜNER İSTİFA ETMELİ’

Harp Akademileri Komutanlığı yapan Emekli Orgeneral Necati Özgen, Yüksek Askeri Şura kararlarını ANKA’ya değerlendirdi. Harp Akademileri Komutanlığına teamüllere göre havacı bir komutan atanması gerekirken karacı olan Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Orgeneral Aslan Güner’in ataması sonrasında yaşanacak sıkıntılara dikkat çeken Emekli Orgeneral Özgen, “En kıdemli olan Orgeneral Aslan Güner Harp Akademileri Komutanlığına atandı. 1. Ordu’ya atanan kardeşimiz ondan kıdemsiz, dolayısıyla garnizonda böyle bir durum sıkıntı yaratır. Bana göre Aslan Güner’in istifa etmesi gerekir. Kendisinden kıdemsiz arkadaşlar kıdemli duruma geçti. İstifa etmesi gerekir. Bizim teamüllerimize bizim kıdem esaslarımıza uygun değil” dedi.

‘MALUM OLAYDAN DOLAYI’

Güner’den kıdemsiz olan Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun Kara Kuvvetleri Komutanı, Orgeneral Yalçın Ataman’ın da 1. Ordu Garnizon komutanı olduğunu anımsatan Özgen, “Genelkurmay 2. Başkanlıkta kalsaydı, durumu bir ölçü olsun telafi edilebilirdi. Çok uzun yıllar burada 2. Başkanlık yaptı, Ankara’da çok uzun yıllar kaldı, kıtaya da çıkmadı, kıtaya çıkması gerekirdi” dedi. Özgen, Güner’in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün esi Hayrünnisa Gül’ün elini sıkmadığı konusuna işaret ederek, “Burada bir ölçüde ‘malum olaydan dolayı’ böyle bir hareket tarzı uygulandı bana göre uygun değil” değerlendirmesinde bulundu.

‘BİR YIL TEMDİT İLE BİR PARMAK BAL’

Hükümet ve asker arasındaki gerginliğe neden olan Balyoz Davası tutuklusu 14 generalin emekli edilmeyip 1 yıl temdit almalarının fazla bir önemi olmadığının altını çizen Emekli Orgeneral Özgen, bu uygulama ile bir parmak bal çalındığını söyledi. Özgen, sözlerine şöyle devam etti:
“Yeni bir paye veriliyormuş gibi bir durum var. O arkadaşların içinde 1 yıl sonra 4 yılını tamamlayanların zaten emeklilikleri geliyor. Genç nesil onların önüne geçmiş oluyor. Birçok genç arkadaş ordu komutanı oldu, terfi aldı. Tutuklu olan komutanların bir yıl daha orda kalmaları terfi edip de belli yerlere gelecek manası taşımaz, Zamanları geçmiş oluyor.  Bizde belli bir zamana geldiği zaman, orada terfi etmeleri gerekir, etmiyorlarsa emekli olmaları lazım. Bana göre, bir parmak bal çalma durumu oldu. Ne zaman çıkacakları mahkemenin ne zaman biteceğine dair somut bir bilgi yok. Dersinki ‘seneye 14’ünün de mahkemesi neticelenecek, bunların da bir kısmı kendi haklarını kazanacaklar.’ Böyle bir durum yok. Küçük bir ölçüde fayda gibi görünüyor ancak o arkadaşların hakları gasbedildi gibi geliyor bana.”
(HABER MERKEZİ)


‘HÜKÜMET VE TSK ARASINDAKİ SAYGIDA YIPRANMA OLDU’

Emekli Tümgeneral Kamil Erdal Sipahi, istifaların ardından TSK zirvesinin yeniden şekillenmesinin emir-komuta zincirinde bir değişikliğe neden olmayacağını savundu.

ANKA’ya konuşan Sipahi, 2011 YAŞ’ın ardından silahlı kuvvetler disiplininde herhangi bir sarsıntının olmayacağını ifade ederek, “Komutan kim olursa olsun, sonunda herkes aynı eğitimden, aynı kurumdan yetişmiş kişiler. Fikir bazında veya olaylara bakış açısından, Türkiye’nin meselelerine bakış açısından bir değişiklik olmaz. Şu andaki Sayın Genelkurmay Başkanı, doğal akışında gitseydi iki sene sonra yine Genelkurmay Başkanı olacaktı. Emir-komutada ‘kabullenmeme’ diye bir şey olmaz” dedi.

Ancak bu şekillenmenin hükümetin arzusu dahilinde olduğunu belirten Sipahi, istifa olayının da sarsıcı olduğunu ifade etti.

‘SIKINTILAR ŞURAYA YANSIDI’

Eski Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in istifasını saygıyla karşılamak gerektiğini vurgulayan Sipahi, “Hükümette silahlı kuvvetlere yönelik bir bakış açısı vardı zaten, o bakış açısı doğrultusunda şura sonuçlandı” dedi. Hükümet ile silahlı kuvvetlerin üst kademesi arasında bir sıkıntı olduğunun aşikar olduğunu belirten Sipahi, “Tutuklamalardan kaynaklanan, yargıya intikal etmiş konularla ilgili bir takım sıkıntılar olduğu belli. Dolayısıyla bu sıkıntılar bir şekilde şuraya da yansıdı” diye konuştu.

Siyasi iradeye saygı göstermenin gerektiğini söyleyen Sipahi ancak bu saygının karşılıklı olması gerektiğinin de altını çizdi. Sipahi, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendine göre teamülleri vardır, o teamüllere de saygı gösterilmek zorunludur. Bu karşılıklı saygı ortamında bir yıpranma olduğu Türkiye’nin gerçeği. Kimse suçluların savunmasını yapmıyor ancak bu kadar büyük miktardaki tutukluların hükümlülük haline gelmesi, yargılama sürelerinin uzun sürmesi gayet tabi sıkıntı yarattı, bunu kabullenmek lazım” diye konuştu.   (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Tuncer Kılınç: Alan razı veren razı

SONRAKİ HABER

‘SHÇEK’in tasfiyesi durdurulsun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...