31 Mart 2015 07:03

Türkiye'nin dört bir yanında elektrikler kesildi

Türkiye'nin dört bir yanındaki pek çok kentte saat 10.36'dan bu yana elektrikler kesik. Enerji Bakanlığı, "15 yıldır ilk kez oluyor" derken TEİAŞ sıkıntının, enerji nakil hatlarından kaynaklandığını açıkladı. İstanbul ve Ankara'da metro ve tramvay seferleri durdu. İzmir'den Ankara'ya, Diyarbakır'dan Artvin'e pek çok merkez karanlığa büründü. (FOTOĞRAF: TAYFUN GEÇİM)

Paylaş

Türkiye'nin dört bir yanındaki pek çok kentte saat 10.36'dan bu yana elektrikler kesik. Enerji Bakanlığı, "15 yıldır ilk kez oluyor" derken TEİAŞ sıkıntının, enerji nakil hatlarından kaynaklandığını açıkladı. İstanbul ve Ankara'da metro ve tramvay seferleri durdu. İzmir'den Ankara'ya, Diyarbakır'dan Artvin'e pek çok merkez karanlığa büründü. Trakya ve Rize, Giresun, Trabzon ve bölge illerinde elektrik kesintisi sorunu 1 saat sonra giderildi.

ENERJİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, 15 yıldan beri ilk kez böyle ülke genelinde elektrik kesintisi olduğunu söyledi. Yetkililer, “Otoyol olarak tabir edilen büyük hatlarda sıkıntı var. Kesintinin nedeni araştırılıyor. İlk izlenimler arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini ortaya koyuyor. Arızanın giderilmesi için bütün olanaklar seferber edildi” dedi.

TANER YILDIZ: SİBER SALDIRI MI, ANLIK TAKİP EDİYORUZ

Enerji Bakanı Taner Yıldız, kesintiden 1.5 saat sonra yaptığı açıklamada "Kesin bir şey söylemekten şu an kaçınmam lazım. Bu kadar geniş alanda kesintiye çok sık rastlamamıştık. Scada merkezi bölgeleri izole ettiği için mi, operasyon hatası mı var, yoksa siber saldırı mı anlık takip ediyoruz" dedi.

Yıldız'ın sözleri şöyle:

"Şu anda Ankara'da Sincan'a Balgat ve şu anda bulunduğumuz TBMM de dahil olmak üzere birçok kesime elektrik verilmeye başlandı. Bu bizim istemediğimiz sevmediğimiz olay. Bunun farklı sebepleri olabilir. Bunun detaylarına gireceğiz. Şu anda bizim için önemli olan şebekeyi ayağa kaldırmak. Bu çok sık rastladığımız bir olay değil. En önemli noktalardan bir tanesi saat 10:36 itibariyle arızamızın fazla, talebimizin  de az olduğu zamanlardan bir tanesi. Sabah 07:30-08:30'da tüketimin daha fazla olduğunu görüyoruz.
Nereden kaynaklanıyor olabilir, iletim hatlarından, ya da manevra dediğimiz hadiseden kaynaklanabilir. Ben birebir sıcağı sıcağına da takip ediyorum. Gölbaşı'nda merkezde bir kriz merkezimiz var. Orada bu yakinen takip ediliyor. Gelişmeleri de ben buradan her bir saatte bir bu bilgileri size arz edeceğim."

DAVUTOĞLU: TERÖR DAHİL HER TÜRLÜ İHTİMALİ ARAŞTIRIYORUZ

BBC Türkçe'nin haberine göre Başbakan Ahmet Davutoğlu kesintilerle ilgili "Terör dahil her türlü ihtimali araştırıyoruz" dedi. Davutoğlu ayrıca Enerji Bakanlığı'nda kriz masası kurulduğunu söyledi.

TEİAŞ: ELEKTRİK NAKİL HATLARINDA SIKINTI VAR

TEİAŞ, elektrik nakil hatlarında yaşanan sıkıntı nedeniyle birçok ilde saat 10.36'da elektriğin kesildiğini açıkladı.

TEİAŞ, Ankara ve İstanbul'un yüzde 15'ine elektrik verilmeye başlandığını duyurdu.

EMO: FİYAT DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENİYLE SANTRALLER ELEKTRİK SATMAK İSTEMEMİŞ OLABİLİR

EMO Genel Merkez Müdürü Emre Metin, Hürriyet'e yaptığı değerlendirmede kesintilerin iki nedeni olabileceğini söyledi. Metin, "Frekans kopması nedeniyle gerçekleşmiş olabilir ki; dün ya da 1 gün önce Avrupa Şebekesinden anlık olarak koptuk. TEİAŞ buna gerekçe olarak Adana'da bir santralin devreye girmemesini gösterdi" dedi.

Metin, elektrik fiyatlarının anlık olarak belirlenmesi nedeniyle elektrik üreten bazı özel santrallerin 'düşük fiyat' saatlerinde elektrik satmak istemediklerine dikkat çekti. 2007 yılında Ege Bölgesinde 19 ilin karanlıkta kaldığını anımsatan Metin, "1 gün boyunca karanlıkta kalmışlardı çünkü özel santral devreden çıkmıştı. EPİAŞ fiyatları anlık belirleyince bazı santraller, 'arıza bildirimi' yaparak devreden çıkıyor. Çünkü zararına çalışmak istemiyor. Onların devreden çıkması diğerlerini de etkiliyor ve bir zincir halinde sistem hata veriyor" dedi.

HASTANELERDE AMELİYATLAR DURDU

Elektrik kesintisinin en çok etkili olduğu birimlerden birisi de hastaneler oldu. Kent genelindeki hemen tüm hastanelerde, ortalama birkaç dakika süren enerji sıkıntısının yaşandığı bunun sonrasında ise, jeneratörlerin devreye girmesiyle, hastanelere elektrik verildiği öğrenildi. Ancak jeneratörlerin arıza yapma ihtimaline karşı, hastanelerdeki ameliyatlar ertelendi, laboratuardaki tetkikler de yine yapılamadı. hastanelere de acil hastalar dışında hasta kabul edilmemeye başlandı. TTB Merkez Konseyi Üyesi Fatih Sürenkök, "Elektrik kesintisinin olduğu dakikada fazla uzun olmadı ama karanlıkta kaldık. Bizler de ameliyattaydık o sırada. Ancak elektrik gledikten sonra ameliyatı tamamladık. Tabi başka ameliyatlara giremedik. Çünkü heran o enerjinin de kesilmesi söz konusu olabilirdi" dedi.

TRAFİĞİ DE POLİSLER YÖNLENDİRDİ

Bu arada sinyalizasyon sisteminin de çalışmaması üzerine, trafik polisleri, kent genelindeki önemli kavşaklara çıktı ve trafiği yönlendirdi. Ekiplerin, elektrikler gelene kadar bu sistemde trafiği yönlendireceği açıklandı. Bunun yanı sıra organize sanayi bölgesindeki fabrikalarda üretim durdu. Kendi enerjisini üreten organize sanayi bölgelerinde üretim devam ederken diğerlerinde ise birçok fabrika bir günlük tatil verip işçilerini evlerine gönderdi.

YHT YOLCULARI 1.5 SAAT TRENDE BEKLEDİ
Ankara- İstanbul seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHS), elektrik kesintisi nedeniyle, Eskişehir Garı'na 10 kilometre kala durdu. YHT'deki yolcular yaklaşık 1.5 saat trenin içinde bekledi. Eskişehir Garı'ndan hareket eden dizel lokomotif YHT'ni yolcularıyla birlikte gara getirdi. YHT'den inen yolcular elektrik kesinti yüzünden Eskişehir'e az bir mesafe kala trenin durduğunu belirterek, "Yaklaşık 1.5 saat trenin içinde bekledik. Elektrikler 5 dakika sonra kesilseydi 1.5 saat beklemeyecektik" dedi. YHT'den inen ve İstanbul'a gidecek olan yolcular gar önünde bekleyen otobüslere binerek İstanbul'a gönderildi.

AB, TÜRKİYE'Yİ SİSTEMDEN Mİ ÇIKARDI?

Elektrik arızasına dair konuşulan bir başka iddia ise, Türkiye'nin Avrupa'nın enterkonnekte sisteminden çıkarıldığı... Konuyla ilgili bir yetkili, "Dün Türkiye kaynaklı bölgesel bir arıza meydana geldi ancak Türkiye bu arızayı gidermekte gecikti. Avrupa Birliği, 'siz kaliteli elektrik sağlayamıyorsunuz' diyerek Türkiye'yi AB sisteminden çıkardı. Bugün yaşanan sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Sorunun giderilmesi 2-2.5 saatten önce mümkün görünmüyor. Bu daha da uzun sürebilir" iddiasında bulundu.

Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkez Müdürü Emre Metin, Türkiye'nin Avrupa sisteminden çıkarıldığı iddialarıyla ilgili olarak Hürriyet'e şöyle konuştu: "Türkiye Elektrik Sistemi, ENTSO-E adı verilen ağ üzerinden Avrupa Elektrik Sistemine bağlı. Ancak Türkiye, sistem arızalarının giderilmesinde yaşanan gecikmeler nedeniyle sık sık Avrupa'dan uyarı alıyor. Önceki gün de benzer bir arızanın yaşandığını anımsatan Metin, "Eğer Avrupa Ağından Türkiye çıkarılmış ise; bazı santraller otomatik olarak devre dışı kalmış olabilir. Bu teknik bir arızadır ki giderilmesi uzun sürebilir"

METRO VE TRAMVAYLAR DURDU

İstanbul'da metro ve tramvay seferlerinin "enerji kesintisi" sebebiyle durdurulduğu açıklandı.

CNN Türk'ün haberine göre 10.40 itibariyle yaşanan sorun sonrasında yolculara "Teknik nedenlerle seferlerimiz yapılamamaktadır. Lütfen istasyonu boşaltın" duyurusu yapıldı. Ardından yolcular tahliye edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin twitter hesabından da konuyla ilgili "Enerji kesintisi nedeniyle Metro hatlarımızda seferler yapılamamaktadır" açıklaması yapıldı. 

Yurt genelini etkileyen elektrik kesintisinin giderilmesinin ardından İstanbul'da Tramvay ve Marmaray seferleri başladı.

TRAFİK IŞIKLARI SÖNDÜ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden şehrin bazı noktalarında trafik ışıklarının çalışmadığı duyuruldu. Açıklamada şöyle denildi:
"İstanbul genelindeki elektrik kesintisi nedeniyle trafik ışıkları şu anlık çalışmamaktadır."

ANKARA GENELİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ

Ankara genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle trafik lambalarının çalışmadığı bildirildi. Elektrik kesintileri nedeniyle Ankara’da metro seferlerinin yapılamadğı bildirildi. Ankara’da metro seferlerin ardından banliyö tren seferlerinin de yapılamadığı öğrenildi. 

BURSA’DA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Bursa’da da hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Bursa’da saat 10.35’te başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa’daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi. Bursa'da elektrik dağıtımını yapan UEDAŞ yetkilileri, kesintinin ülke genelindeki sistemden kaynaklandığını belirtti.

ÇUKUROVA İLLERİNDE ELEKTRİK KESİNTİSİ

Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye ve Niğde'de elektrik kesintisi yaşandı. Adana, Gaziantep, Hatay, Kilis, Mersin ve Osmaniye kentlerinin elektrik dağıtımı yapan Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin telefonları kilitlendi. Toroslar Elektrik yetkilileri, kesintilerin yüksek gerilim hattından kaynaklandığını bildirdi. Çukurova bölgesindeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye ile birlikte Niğde ve çevre illerde yaşanan kesinti nedeniyle elektrikle verilen hizmetlerin birçoğu durma noktasına geldi.

TRAKYA’ DA ELEKTRİK KESİNTİSİ GİDERİLDİ

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde TEİAŞ kaynaklı olduğu belirtilen 1 saatlik elektrik kesintisi yaşandı. Saat 10.30’da başlayan kesinti yaklaşık 1 saat sonra giderildi.

NERELERDE KESİNTİ VAR?

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Muğla, Denizli, Antalya, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, Kütahya, Bilecik, Konya, Diyarbakır, Manisa, Bitlis, Dersim, Adıyaman, Batman, Karaman, Karabük, Mardin, Trabzon, Aydın, Artvin, Edirne, Düzce, Kars, Erzurum, Tekirdağ, Sinop, Isparta, Burdur, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Zonguldak, Samsun gibi pek çok kentte aynı anda elektrik kesintisi yaşandı.

ELEKTRİK KESİNTİSİ YAŞANMAYAN TEK YER: VAN

Ülke genelinde elektrik kesintisinin yaşanmadığı tek il olan Van’da enerjinin İran üzerinden alındığı için kesintiden etkilenmediği bildirildi.

#BURADAELEKTRİKYOK

Twitter kullanıcıları #buradaelektrikyok hashtag'ini kullanarak, elektrik kesintisi yaşanan merkezleri bildiriyor. Hashtag kısa sürede Türkiye listesinde bir numaraya yükseldi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Didim'de kadınlar Nevin Yıldırım'a sahip çıktı

SONRAKİ HABER

İnşaatta çökme: 5 işçi yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...