23 Mart 2015 11:17

Musa Anter davasında, ‘Yeşil’ hakkında yakalama kararı

Diyarbakır JİTEM davasıyla birleştirilmesinin ardından Ankara’ya gönderilen Musa Anter davasının ilk duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Diyarbakır JİTEM davasıyla birleştirilmesinin ardından Ankara’ya gönderilen Musa Anter davasının ilk duruşması Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşmada davanın tek tutuklu sanığı  Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Öte yandan öldüğüne dair iddialarla gündeme gelen ‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında da mahkeme tarafından yakalama kararı çıkartıldı. Duruşma 14 Mayıs tarihine ertelendi. 

Gazeteci, Yazar Musa Anter'in 20 Eylül 1992 yılında Diyarbakır'da öldürülmesine ilişkin 2013 yılından beri sürdürülen davanın Ankara'daki ilk duruşmasında sanıklar Emekli Albay Savaş Gevrekçi ve Hamit Yıldırım hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Dr. Afak İlleez, Savaş Gevrekçi'nin tutuklanması talebini reddederken, tek tutuklu sanık olan Hamit Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım hakkında çıkartılmış olan yakalama emrinin karışıklığa sebep olmamak için iptal edilerek yeniden yakalama emri çıkartılmasını isteyen İlleez; Abdülkadir Aygan'ın da sanık olarak dinlenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasına karar verdi. 21 Nisan'da tutuklu incelemesi yapılacak olan dava, 14 Mayıs 2015 tarihine ertelendi.

SANIK SİYASİ DAVA DEDİ, HAKİM SUSTURDU 

Duruşmada söz alan Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, endişelerinin adaletin işlemesinde bürokratik işlemlerin davayı uzatarak tıkaması olduğunu söyledi. Siyasal bir kararla davanın doğal mecrasından çıkarılarak Ankara'ya kadar getirildiğini kaydeden Okçuoğlu, davada bir arpa boyu ilerlenemediğini belirtti. 

Okçuoğlu, “Abdülkadir Aygan'ın sorgulanması ile ilgili birçok yazıya rağmen bu yapılmadı. Mahmut Yıldırım (Yeşil) hakkında da birçok dava ve yakalama emri var. Hakkında kırmızı bültenle arama çıkarılmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Sanık Savaş Gevrekçi'de bu davanın basit bir cinayet davası olmadığını dile getirdi. Gevrekçi, davanın basite alınmaması gerektiği ve siyasi bir dava olduğunu söylerken Başkan İlleez tarafından “konu dışına çıkmaması istenerek” susturuldu. 

'YEŞİL İÇİN KIRMIZI BÜLTEN ARAMASI ÇIKARILMALI'

Anter ailesi avukatı Selim Okçuoğlu duruşma sonrası yaptığı açıklamada davanın ilginç bir seyir aldığını ifade ederek, davanın önce Özel Yetkili Mahkeme'de görüldüğünü daha sonra Diyarbakır'daki ağır ceza mahkemelerine taşındığını oradan da Ankara’ya gönderildiğini söyledi. “Mahkemelerin tutumundan bağımsız olarak bize göre gayriciddi bir yargılama yapılıyor” diyen Okçuoğlu, Anter davasının sürgün haline getirilmesinin hukuk garabeti olduğunu belirtti. Anter davasının siyasi bir cinayet davası olduğunu vurgulayan Okçuoğlu “İddianamede olayın planlı bir örgüt çerçevesi içerisinde işlendiği, devlet içerisinde yuvalanmış çeteler vasıtasıyla yapıldığı açık biçimde söyleniyor. Bunlar da o dönem çetenin resmi, gayriresmi üyeleri. Bu dava Yeşil hakkında açılan tek dava değil. Hakkında birçok dava var ve oralarda Yeşil'in işlediği cinayetler çok net anlatılıyor. Yeşil hakkında birçok tutuklama da var. Hepsi düşürülüp tek bir tutuklama verilecek. Bir sonraki duruşmada da Yeşil'le ilgili kırmızı bülten kararının çıkmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.  

'3 SENEDİR AYGAN'IN İFADESİ ALINAMADI'

İsveç'te yaşayan Abdülkadir Aygan'ın beyanlarının alınması gerektiğini de kaydeden Okçuoğlu Aygan somut olarak Hamit Yıldırım'a, Savaş Gevrekçi'ye ilişkin fotoğraf teşhisi yaptığını söyledi. Aygan'ın olaya ilişkin anlatımlarının olduğunu bildiren Okçuoğlu, “Ancak burada birtakım şeylerin yargılama aşamasında geciktiğini görüyoruz. Aygan hem sanık hem de tanık durumunda. Ne hikmetse 3 senedir ifadesi bir türlü alınamadı. Her seferinde İsveç'e yazılan yazılar eksik, yanlış yazılıyor ve geri gönderiliyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

'Biz IŞİD'çiyiz' diyerek mahpus çocuklara saldırmışlar!

SONRAKİ HABER

Umut dolu barış türküleri söylemek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa