09 Kasım 2017 16:49

Fotoğraf çektiği için tutuklanan gazeteci tahliye oldu

Dersim-Munzur Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çağrı yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye oldu.

Paylaş

Farklı dönemlerde gerçekleşen basın açıklaması, yürüyüş ve etkinlikleri fotoğrafladığı gerekçesiyle ‘örgüt üyeliği’ ile suçlanan ve 7 aydır tutuklu olan Dersim-Munzur Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çağrı yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye oldu.

Tunceli Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 28 Mart tarihinde tutuklanan Dersim-Munzur Radyo Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Çağrı ile birlikte aynı dosya kapsamında HDP il yöneticileri Yaşar Ateş, Cemal Arslan, DBP PM üyesi Rojhat Yaşar, HDP Genel Merkez çalışanı Serdar Eren, KHK ile kapatılan MEYA-DER yöneticisi Haydar Baba, Dersim Belediyesi Sosyal Politikalar Müdiresi Ayten Kordu ve belediye çalışanları Berna Çelebi ile Nazlı Çelik’in yargılandığı davanın ilk duruşması Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevinde 7 aydır tutuklu bulunan Çağrı, duruşmaya SEGBİS’le katılırken, avukatı Fatma Kalsen, mahkeme salonunda hazır bulundu. HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP PM Üyesi Cevdet Konak, Mehmet Çağrı ve diğer tutukluların arkadaşları ve ailesi mahkeme salonunda duruşmayı izledi.

SUÇ DELİLİ FOTOĞRAF ÇEKMEK

Kabul edilen 5 sayfalık iddianamede Çağrı’nın basın kartı olmasına rağmen “Basın mensubu olmadığı halde grubun fotoğrafını çektiği” ibaresi dikkat çekerken, 2015 ve 2017 tarihleri arasında düzenlenen basın açıklamaları, Munzur Festivali kapsamında gösterimi yapılan filmin sinevizyon kurulumuna yardım etme, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kent merkezinde kadınların yaptığı yürüyüşün fotoğraflarını çekme, DBP’li Dersim Belediyesi’ne atanan kayyumu protesto edenlerin fotoğrafını çekmek suç sayılarak mahkeme başkanı tarafından Çağrı’ya soruldu.

Çağrı, hazırlanan iddianamede öne sürülen suçları reddetti. İddianamenin tutarsızlıklarla dolu olduğunu belirten Çağrı, “Türkiye’deki basın çalışanları kime ve neye göre değerlendiriliyor. Bütün Dersim halkı benim basın çalışanı olduğumu bilir. Sadece savcıyı ikna edemedik.” dedi Dersim-Munzur Radyo’nun sadece bir müzik kutusundan ibaret olmadığını ifade eden Çağrı, çalıştığı dönemde düzenli biçimde haber ve tartışma programlarının yapıldığını ve programlar için düzenlenen etkinliklerde haber takibi yaptığını söyledi. Son olarak basın çalışanı olduğunu belirten Çağrı,hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti.

Avukat Fatma Kalsen ise müvekkilinin basın mensuplarının olduğu yerde söz konusu etkinlik ve açıklamaların haber takibini yaptığını, basın mensubu olmasına rağmen örgüt üyeliği ile suçlanmasını hukuka uygun görmediklerini kaydetti. Anayasa mahkemesinin Can Dündar ve Erdem Gül için aldığı kararın emsal olarak görülmesini söyleyen Kalsen, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının olması ile Çağrı’nın tahliyesini talep etti.

Diğer sanıkların savunmalarının ardından savcı, tutukluların tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti; Mehmet Çağrı, Rojhat Yaşar, Berna Çelebi, Serdar Eren ve Hayrettin Baba’nın tahliyesine, Yaşar Ateş, Nazlı Çelik, Ayten Kordo, Cemal Arslan ve Ufuk Sünger’in de tutukluluk halinin devamına hükmetti.
 
Bir sonraki duruşma 31 Ocak 2018 tarihine ertelendi. (Dersim/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Cadde ortasında kadını darbetti

SONRAKİ HABER

Muğla'da sahillerin ihaleye çıkartılması Meclise taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...