25 Ocak 2013 10:09

Kabinede revizyon: 4 bakan değişti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesi sona erdi.Toplantıdan kapsamlı bir kabine revizyonu kararı çıktı.Buna göre İçişleri Bakanlığına, İdris Naim Şahin yerine Mardin Milletvekili Muammer Güler,Kültür ve Turizm Bakanlığına Ert

Kabinede revizyon: 4 bakan değişti
Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesi sona erdi.

Toplantıdan kapsamlı bir kabine revizyonu kararı çıktı.

Buna göre İçişleri Bakanlığına, İdris Naim Şahin yerine Mardin Milletvekili Muammer Güler,

Kültür ve Turizm Bakanlığına Ertuğrul Günay yerine Adana Milletvekili Ömer Çelik,

Mili Eğitim Bakanlığına Ömer Dinçer yerine Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı,

Sağlık Bakanlığına Recep Akdağ yerine Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu getirildi. 

Yeni bakanların hepsinin Erdoğan'ın çok yakınındaki isimler olması dikkat çekiyor.

Kabine değişikliğinde dikkat çeken isimlerden biri de AKP Edirne milletvekili Mehmet Müezzinoğlu. Müezzinoğlu daha önce AKP İstanbul İl Başkanlığı görevini yürütüyordu. Avcılar’da Müezzinoğlu’nun ortağı olduğu 3 özel hastane bulunuyor: Avcılar Hospital, Medicana ve Doğuş. Özel hastane patronu olan Müezzinoğlu, artık Sağlık Bakanlığı görevini yürütecek. Bu alanda verilecek kararlarda belirleyici olacak. Müezzinoğlu’nun ismi daha önce Avcılar Cihangir Mahallesi’ne yapılan devlet hastanesinin yapımının durmasında dile getirilmişti. Cihangir mahallesi halkı, hastane inşaatının Müezzinoğlu’nun talebi doğrultusunda değiştirilerek hükümet konağı haline getirildiğini söylemişlerdi.

Müezzinoğlu’nun ismi, dünyayı ayağa kaldıran Wikileaks belgelerinde yolsuzlukla birlikte anılıyor. ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın AKP Hükümetindeki yolsuzluk iddialarına dair geçtiği gizli belgenin 21. maddesinde yolsuzluğa en çok karışan AKP’liler şöyle sıralanıyordu: İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Mehmet Müezzinoğlu.

POLİTİKA DEĞİŞMEZ

Kabine değişikliğini gazetemize değerlendiren SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, sağlığı paralı hale getiren programın Dünya Bankası  programı olduğunu belirtti. Erdolu, “Bu nedenle bakanın değişmesiyle programın iyiye gitmesi, halkın lehine ya da sağlık çalışanlarının lehine olması söz konusu olamaz. Zaten şu anda görevden alınmış olan Sağlık Bakanı’na sorulduğunda ‘bakanlıktan alınırsa çoluğuyla çocuğuyla ticaret yapacağını açıkladı. Bu bakanımız üniversitede öğretim üyesiydi, demek ki ticareti bakanlıktan öğrendi. Şimdi ticareti baştan bilen bir sağlık bakanı oldu. Yani program aynı, ticari anlayış aynı” diye konuştu. Erdolu, sağlıktaki bu ticari anlayışa karşı mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.


Eski İstanbul Valisi Muammer Güler, yaptıkları uygulamalarla hâlâ hafızalarda. Hrant Dink, Güler’in yönettiği İstanbul’da şehrin merkezinde, tüm istihbarat birimlerinin bilgisi dahilinde arkasından vurularak öldürülmüştü. Öldürülmeden kısa bir süre önce İstanbul Valiliği’nde  MİT görevlileri tarafından tehdit edilmiş, Dink davası sürecinde tüm taleplere rağmen hakkında soruşturma açılmasına izin verilmemişti.

Güler, 2007 1 Mayısında, İstanbul’da yaşamın felce uğratılmasıyla da hafızalara kazındı. Çok sayıda kişi polis saldırıları nedeniyle yaralandı, bine yakın kişi gözaltına alındı. Polisin kullandığı biber gazı, bir kişinin ölümüne yol açtı. 2008 1 Mayısında, DİSK Genel Merkezi ve ÖDP İstanbul il binasına polis saldırısı düzenlenirken, Şişli Etfal Hastanesi Acil Servisine gaz bombası atıldığında İstanbul’un en yetkili ismi yine Güler’di.

Güler, 2009 IMF ve Dünya Bankası protestolarına devletin biber gazı stoklarını boşaltmasıyla da tanınıyor. 2 gün boyunca süren olaylar sırasında Taksim ve Beyoğlu’nu adeta ablukaya aldıran Güler’in icraatı sonucu 200’e yakın kişi gözaltına alındı, onlarca kişi yaralandı ve kentte iki gün gaz bulutları eksik olmadı.

İstanbul Valiliği’nden Kamu Düzeni ve Güvenliği Teşkilatı adlı istihbarat örgütünün başına getirilen Güler, son seçimlerde AKP Mardin milletvekili oldu.


AVCI, 4+4+4'Ü YANGINDAN MAL KAÇIRIR GİBİ GEÇİRMİŞTİ

Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilen Prof. Nabi Avcı ise adeta döve döve meclisten geçirilen 4+4+4 yasasının görüşüldüğü Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'nun başkanıydı. Avcı, komisyonun görüşmeleri sırasında da kimseye söz vermemesi ve yangından mal kaçırır gibi yasayı geçirmesiyle hatırlanıyor.  Avcı, Erdoğan'ın iletişim danışmanı. 1994 seçimlerinde Erdoğan'ın seçim çalışmasını yürüten ekipten olan Avcı, Erdoğan'ın en değer verdiği "stratejist"lerden biri olarak tanınıyor.


GÜNAY DEĞİŞİKLİĞİ ŞAŞIRTMADI

AKP Hükümeti’nde kabine değişikliğinde adı ilk sırada anılan Kültür ve Turizm  Bakanı Ertuğrul Günay beklendiği gibi görevden alındı. Ertuğrul Günay’ın yerine Kültür ve Turizm Bakanı olarak Ömer Çelik atandı. Başbakan Erdoğan’ın Muhteşem Yüzyıl dizisine tepki göstermesinin ardından Bakan Günay yaptığı açıklamada “Biz padişahlar üzerinden ecdadımız diye gidersek çocuklarımıza çok mahcup olabiliriz. Sultan Süleyman iktidar hırsıyla oğlunu boğdurdu. Ecdat olarak Padişahları değil, Yunus’u, Hacı Bektaş’ı anlatalım” demişti. Gazetemizin gündeme getirdiği sansür tartışmalarına ilişkin Yunus Emre’nin ilahisi, Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı kitaplarına dönük Milli Eğitim Bakanlığının sansürlerine tepki gösteren Bakan Günay  “Güzel bir söz var. Cahille bal yenmez, alimle taş taşı diye. Yunus Emre Anadolu’nun özünden gelen bir ariftir, erendir, bir felsefecidir. Bizim öz yüreğimizdir. Kimse Yunus Emre’ye herhangi bir kısıtlama getiremez. O ne söyleyeceğini bilmiştir ve güzel söylemiştir. Onu kısıtlamaya kalkmak densizliktir. Haddini bilmezliktir” diye konuşmuştu. Bu çıkışlar Ertuğrul Günay ile partisi arasında sorunlar olduğu yorumlarına neden olmuştu. Kabine değişikliğinde oynanan totoda ilk gidecek bakanlar arasında Ertuğrul Günay’ın ismi sık sık anılmıştı.

ÇELİK, ERDOĞAN'IN HEP YAKININDAYDI

Adana Milletvekili Ömer Çelik, 2002'den bu yana milletvekili. Bakanlığa getirilmeden önce AKP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapıyordu. Çelik, Erdoğan İstanbul Belediye Başkanıyken de onun danışmanlığı görevini yürütüyordu. Çelik'ten boşalan AKP Dış İlişkiler Başkan Yardımcılığı görevine Mevlüt Çavuşoğlu atandı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Greve karşı seferberlik ilan edildi

SONRAKİ HABER

Karabük, Ibricic’li Paşa’yı ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...