15 Temmuz 2014 11:14

Selahattin Demirtaş, seçim belgesini açıkladı

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ‘seçim vizyonunu’ İstanbul'da, Şişli Kent Merkezi'ndeki toplantıyla açıkladı. Kampanyanın en dikkat çeken slogan ise, ‘Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor.’

Selahattin Demirtaş, seçim belgesini açıkladı
Paylaş

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş ‘seçim vizyonunu’ İstanbul'da açıkladı. Şişli Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya HDP'li milletvekilleri, Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Gezi direnişinde polis tarafından katledilen Berkin Elvan'ına annesi Gülsüm Elvan'ın yanı sıra bir çok toplumsal kesim ve inanç temsilcisinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı. Toplantı Yaşar Kemal ve Adalet Ağaoğlu'nun Demirtaş'a destek mesajları okundu.

Demirtaş'ın seçim kampanyası için Kardeş Türküler tarafından yapılan seçim şarkısının çalındığı toplantıda kürsüye çıkan Demirtaş, konuşmasında kampanyalarına destek verenlere teşekkür ederek başladı. Demirtaş, "Bu kritik süreçte bu yürüyüşte biz de varız diyen ve bu salonu dolduran herkese şükranlarımı sunuyorum. Söyleyeceğimiz hiçbir sözü ne ilk defa ne de son defa söylemiş olacağız. Israrla inatla barışa kardeşliğe dair ne varsa söylemeye devam etmek için buradayım" dedi.

BAĞLAMADAN BAŞKA BİR ŞEY ÇALMIYOR
Selahattin Demirtaş'ın seçim sloganı "Bir Cumhurbaşkanı Düşünün" başlığını taşıyor. Bu başlık altında Demirtaş'ın özellikleri sıralanıyor. En dikkat çeken slogan ise, ‘Bir Cumhurbaşkanı düşünün bağlamadan başka bir şey çalmıyor.’

Demirtaş'ın diğer seçim sloganları da şöyle: Bir Cumhurbaşkanı düşünün Demokratik Değişim, Barışçı Türkiye. Bir Cumhurbaşkanı Düşünün Ayrımcılık yapmıyor. Birleştiriyor, barıştırıyor. Bir Cumhurbaşkanı Düşünün Herkese Demokrat"

‘GEL DEMİRTAŞ, DEMİRTAŞ’
Bugünkü toplantıda ayrıca Demirtaş'ın seçim şarkısı da ilk kez çalınacak. "Gel Demirtaş" ismini taşıyan şarkı, "Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gel Demirtaş Demirtaş... Amman aman bıktık valla, zamanı geldi, artık yetti. Gel Demirtaş, Demirtaş" sözlerini taşıyor.

Demirtaş'ın kampanya fotoğrafları arasında Gezi Parkı'nda bir bank üzerinde otururken çekilmiş fotoğrafı da yer aldı.

DEMİRTAŞ'IN SEÇİM SLOGANLARI...

DEMİRTAŞ'IN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI...
Türkiye’nin siyasi atmosferinin bu kadar kaotik olduğu bir ortamda ısrarla söylememiz gereken barışa dair ne varsa her yerde söylemek için bugün buradayım. Adına demokratik seçim demedik, demeyeceğiz. Halk tarafından seçilir olması süreci demokratik ve şeffaf kılmıyor maalesef. Halk da kendi inisiyatifi ile ama 100 ama 200 bin imzayla aday göstersin demiştik. Sadece parlamentonun tekelinde aday gösterme süreci demokratik değildir. Madem ki vekiller değil asiller seçiyor, adayları da asiller göstermeliydi.

Kadın aday yok. Kadın özgürlük anlayışını temsil etme onurunu göstere şerefi yine bana düşecek. Adaylar belirlenirken de umut ederim ki bundan sonraki süreçlerde kadın adayların çokluğu ile daha demokratik bir seçim yaşayacağız. AKP’nin adayını bir kişi belirlemiştir. Çatı adayda katılım daha fazla, AKP’ye göre katılım yüzde yüz fazla, 2 kişi belirledi. Biz önce bir isim belirleyip, PR yaparak, başkalarını usulen ziyaret ederek bir süreç yaşamadık.

Benim adayım şu ilkelere uygun olsun diyen herkes adına bugün buradayım. Yarışın kendisi de demokratik değil. Hazineden yardım alan ve almayanlar var. Bizi destekleyen partiler Hazine’den yardım almayan partiler. Diğer adayları destekleyen partiler Hazine’den yardım alarak bu kampanyayı yürütüyor.

Ekmel Bey’in bize gönderdiği 1000 TL’yi bir kenara bırakırsak kampanyamıza halkın her kesiminden bize oy versin vermesin bize ilgi olduğunu görüyoruz. Devlet yardımları da yok. Söylemler tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde değil. Daha önce de meydanlarda herhalde bu dilin siyaseten bir karşılığı olduğunu eve yüzde 50’ye yakın eksimi tuttuğu için tek istediği bunu konsolide etmek. Zannediyor ki Allah sadece AKP’ye oy verenleri yaratmış, diğerlerini yaratmamış diye düşünüyor herhalde.

Biz meydanlarda acılı anneleri yuhalatacak bir dilden kaçınacağız. Herkesin ezilmiş kimliği ile cumhurbaşkanı olmaya çalışacağız. Berkin Elvan’ın annesini bu salonda alkışlatmak istiyorum. Ne mutlu onlara ki eşi Hrant öldürüldüğünde, Gezi’de çocukları katledildiğinde intikam naraları atmadılar bu anneler. Acıları yarıştırmayan bu dili siyasete hakim kılabilirsek rehberimiz bu olacaktır.

YENİ YAŞAM ÇAĞRISI
Çağrımız yeni yaşam çağrısı. Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir.Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek. Bu seçimlerde 3 aday ama 2 çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak.
MGK gibi vesayetçi bir yapı ile değil demokratik kurullarla yönetilecek.

"DENETİM HALKTA OLACAK"
Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak. Kürt sorununun çözümü Türkiye’nin demokratikleşmesi ile eşzamanlı yürüyecek bir süreçtir. Bunu sağlayacak irade vardır bizlerde. Her türlü tekçilik son bulacak. Devletin anayasası döneminden halkların anayasası dönemine geçiş olacak. Mevcut anayasanın başyazarları kısa bir dönem önce müebbete mahkum oldu. Devletin kutsandığı, halkalrın yok sayıldığı bu anayasanın topyekun değiştirilmesi artık ertelenemez bir sorundur. Herkesin sosyal hayatını özgürce yaşamasının önü açılmalıdır. Anadilinde ibadet hakkı tanınmalı. Diyanet kaldırılmalı. Nefret suçlar içeren ayrımcı söylemler temizlenmeli ve bunlara cezai yaptırımlar getirilmeli.

"YAŞAM HAKKI SADECE İNSANLAR İÇİN DEĞİL"
Bergama köylülerinin siyanürlü altın madenlerine direnmesinden bugüne doğa katliamları ülke gündeminden düşmüyor. Deresinin üzerine HES yapımına direndiği için jandarmadan dayak yiyen Karadenizli kadın yaşam alanalrı tehdit edilen köylüler… Karnımızı doyuran toprak, su ve bu dünyayı paylaştığımız diğer türler. Yaşam hakkı sadece insanlar için geçerli değildir. Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır. 

Gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve örgütlenmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır. Gençliğin sorunları ile uğraşmak yerine gençliği zapt etmeye kalkanlara karşı yeni yaşam. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak bir kesimdir.

"ZORUNLU DİN DERSLERİ KALDIRILMALI"
Zorunlu din dersleri kaldırılmalı. Bireylerin din eğitimleri taleplerine uygun olarak kendisinin seçmesi sağlanmalıdır. Eğitim sınav merkezi olmaktan çıkarılmalı, YÖK kaldırılmalıdır. Her gün en az 5 kadının sokakta katledilmesine tanık oluyoruz.  Yeni yaşam ancak kadınların öncülüğünde örgütlenebilir.  Farklı kimliklerin ve inançların birbirleri içinde erimeden bir arada yaşayacağı anlayış temelini oluşturuyor. Biz ağaca baktığında huzur bulan anlayışı temsil edeceğiz. Ağaçtan kereste yapanlara karşı ağaçtan devrim yapabilenler olarak bu yolu hep birlikte yürüyeceğiz. Bizler Türkiye’nin aydınlık yüzüyüz. Özgürlük ay ışığında özgürce dans etmekse birlikte dans edelim diyorum.

'YENİ YAŞAM ÇAĞRISI CİNSEL ÖZGÜRLÜKÇÜ TOPLUMDUR'

Farklı cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği sebebiyle öldürülen, baskı gören, dışlanan LGBTİ bireyler sistem tarafından görmezden geliniyor. LBGTİ'lerin varoluşu suç görülüp, homofobi ve transfobi besleniyor. Yeni yaşamda bütün cinsel kimlikler eşit yurttaşlık haklarıyla, ayrımcılığa uğramadan, hayatın her alanında özgürce onurlu bir varoluş sürdürebilecekler.

Soruları olan varsa rahatlıkla sorabilir. Kızmayacağız, bağırmayacağız, azarlamayacağız

SORU - CEVAP

İhsanoğlu miting yapamayacak. Başbakan 31 ilde yapacak. Paralel devlet yapılanmasına yönelik ne düşünüyorsunuz? KCK davalarında tutuklu olanlar tahliye edildi. KCK de paralel devlet yapılanmasının operasyonu olabilir mi?

Demirtaş: Adayların nasıl kampanya yürüteceği kendi bileceği iş. Türkiye’de derin devlet olgusu hep olageldi. AKP’nin paralel demesi abesle iştigal. Evrenin her hangi bir yerinde kesişen iki çizgiye paralel denmez. Bıraksınlar biz her ikisine paralel diyelim ama AKP paralel diyemez. Hukuk dışına çıkmış suç işlemiş kim olursa olsun cemaa ya da parti mensubu olur kesinlikle hesap sorulması lazım. Bir kişi cemaat sempatizanı diye suçlanamaz. Suç işleyip işlemediğine bakılacak. Cemaati suç olarak tanımak hukukdışışık olur. KCK operasyonları sırasında AKP ve cemaat birlikte yönetiyordu iktidarı. O günlerde henüz öküz ölmemiş, ortaklık bozulmamıştı.

Bayağı iddialı vaatleriniz var. En iyi hükümet en az hükmedendir dediniz. Bunu sizinle olmayan hükümetle nasıl sürdürürsünüz? İkinci tura kalırsa ne tutum belirleyeceksiniz? Seçilirseniz Erdoğan’la nasıl çalışacaksınız?
Demirtaş: Tek bir kişi çıkıp ben bütün bunları yapacağım diyorsa asıl aldatmaca oradadır. Ben sizlerin mesajını taşımakla görevli hissediyorum kendimi. Bu mücadele süreç işidir. Bunları cumhurbaşkanı yapsın diye önermiyoruz. Yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz. Bir tek kişinin bunları yaptığı sisteme demokrasi denmiyor. İkinci turla ilgili diğer adaylara da sormak lazım. İkinci tur için onlardan biri ya beni destekleyecek ya da boykot yapacaklar. Ben tavrımı net olarak ifade ettim. Beni destekleyen hiç kimse ikinci turda bunu destekle diye oy evrmiyor. Kediler trafoya girmez ve hile yapılmaz da ikinci tura gidemezsek çekilmeyeceğiz kimse lehine. Üstüne bir de koltuk kazanırsak ona da yok demeyeceğiz.

Ben kazanır da cumhurbaşkanı olur ve Başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘kalk gidiyoruz’ diyemeyecek.

Bağlama sloganı fikri size mi ait? Bağlamadan başka bir enstrüman çalamıyor musunuz? Fotoğraflardan biri Tanrıkulu’nun mekanında mı çekildi?
Demirtaş: Yan tarafında.. Mekan desteği yok. Çay parasını nerede verirsen oturabiliyorsun. Bağlamadan başka enstrümanlar da çalabiliyorum. Ama halkın umutlarını, parasını, geleceğini çalmıyorum.

Kampanyanızda Gezi vurgusu çok ön planda. İkinci turda destek vermezseniz kimseye bunun Erdoğan’ın lehine olacağı söyleniyor. İki aday arasında bir fark yok mu sizce?
Demirtaş:
Adaylığımı bir televizyon kanalında açıklamadım. Açıklamayı yapana kadar bir ay boyunca o çevrelerde toplantı yapılmıştı. 2. Turda Ekmel Bey’i ya da Tayyip Bey’i destekleyeceğimiz kararımız yok. Bize oy verenler ilkelere oy veriyor. 2 aday da bu ilkelerin kenarından bile geçmiyor. 2 aday da bu ilkeleri hiçbir şekilde savunabilecek bir çizgiyi temsil etmiyor. Tayyip Bey'e karşı herhangi bir adayı desteklemek diye bir ilke olamaz. Tayyip olmasın her kim olursa olsun adayını ilkesel olarak yanlış buluyorum. Tayyip Bey olmasın biz olalım.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tüm dünya liderlerini Eylül’de New York’ta iklim değişikliğine karşı tedbir almak için çağrıda bulundu. Toplantı tarihi cumhurbaşkanı seçiminden bir ay sonra?
Demirtaş:
Ben onu programa aldım zaten. Toplantıya gidebilirsem bu anlattıklarımızı tüm dünya liderleri arasında en cesurca savunabilecek Türkiye’den giden cumhurbaşkanı olur

Çankaya kalıcı barış açısından stratejik önem taşıyor dediniz?
Demirtaş:
Barış sürecinin içeriğine dair bugün burada anlattıklarım. Bunların Çankaya’ya taşınması barış sürecinin kalıcı adımı olur. Biz barış derken başka bir şey söylüyoruz kendileri barış derken başka bir şey kast ediyor

Kadına geniş yer veren açıklama sizden geldi. 2. Turdaki tavrınıza dair yaptığınız açıklamalar kafamda net bir yere oturmadı . Toplumun diğer kesimlerini nasıl kucaklayacaksınız?
Demirtaş:
Ben kadın hakları ve özgürlüğü konusunda eş başkanlık modeli başta olmak üzere kadın arkadaşlarımız kendi direnişleriyle başroldedir. 2. Turda ne yapacağımız bizim kesinlikle 2. Tura kalmayacağımız algısına yöneliktir ki yanlıştır. 2. Tur 15 gündür. Bunlar orada 5 yıl ne yapacak? Ben 15 gün ikinci turda olacağım da sizin oy verecekleriniz 5 yıl Çankaya’da olacak. Demirtaş’ın Çankaya’da koltuğa oturması bu ilkeleri kazandık anlamına gelmez.

YÜZDE 50+1 YETER
Anketlerde isminiz pek ön planda değil. Hedefiniz nedir? Batı’dan oy alabilecek misiniz? Türk Bayrağı ile poz verir misiniz cumhurbaşkanı olduğunuzda?
Demirtaş:
Mütevazi bir adayım. Yüzde 50+1 alayım yeter diyorum. Hedefim o. Bayrak siyaseti de Türkiye’de bizim ucuz bir şekilde yapacağımız siyaset değil. Cumhurbaşkanı olursam olmasam da bayrağın layık olduğu şekilde tüm toplumu temsil edeceğini söylüyorum. Bayrak bir çok suçu ve günahı örtmek içinde kullanıldı. Bayrağı en büyük hakareti de onlar yaptı. Biz hiçbir zaman hakaret etmedik. Bayraklara, renklere saygı duyduk. Asıl hakareti yapanlar milliyetçi, bayrak sevdalısı olanlar ilan edildiler. Düzeltilmesi bunun da ben cumhurbaşkanı olunca daha kolay olur. Bayrak bizden yana değil onlardan yana tehdit altındadır.

Erdoğan’ın politikası gösteriyor ki cumhurbaşkanlığı seçimi rejimi de değiştirecek?
Demirtaş:
Rejimi biz değiştirelim dediğim için adayım yoksa rejim değişmesin dediğim için değil.

"VİCDANİ RET HAKKINI SAVUNUYORUM"
Askerlik yapmak istemeyen erkekler için ne yaparsınız?
Demirtaş:
Vicdani ret hakkını savunurum. Zorunlu askerliğin kaldırılması gerektiğini savunuyorum.

ÖNCEKİ HABER

Basın İş raporu: 6 ayda 981 gazeteci işten çıkarıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye’de gençlerin yüzde 15’i işsiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...