19 Şubat 2013 04:14

BBC çalışanları iş bıraktı

BBC çalışanları, işten çıkarmalara karşı dün İngiltere, İskoçya ve Galler’de bir günlük grev yaptı.

Ulusal Gazeteciler Sendikası NUJ, BBC yönetiminin işten çıkarmaları sona erdirmemesi ve kadroları kapatılanlara başka birimlerde iş olanağı yaratılmaması durumunda ülke genelinde iş bırakılacağını duyurmuş, taraflar arasında anlaşmazlık nedeniyle Cuma günü iş yavaşlatma eylemi yapılmıştı.

Sendika temsilcileri, greve katılımın yüksek olduğunu ve BBC’nin radyo, televizyon ve internet yayınlarının aksadığını bildirdi.

BBC’nin Londra merkezindeki binası önünde grev gözcülerini ziyaret eden NUJ Genel Sekreteri Michelle Stanistreet, BBC yönetimini "kadroları kapatılanlara başka birimlerde iş olanağı yaratmak yerine gereksiz yere işten çıkarılanlara tazminat ödemeye hazırlandığını" söyledi.

“KALİTE” SÖYLEMİ İLE İŞTEN ÇIKARMA

BBC çalışanlarının örgütlü olduğu sendikalardan biri olan NUJ işten atmalara karşı grev oylaması yapmış ve oylamaya katılanların büyük çoğunluğu greve ‘evet’ demişti.

BBC, "kaliteye öncelik" söylemi altında 2017 yılına kadar 2000 kişinin işine son verecek.

Bu kesintilerden BBC’nin İskoçya, Asya, Dünya Servisi ve İngiltere büroları etkilenecek.

İşten çıkarmaların bazıları gönüllülüğe dayanırken, bazılarına BBC’nin başka alanlarında iş verilecek, ancak bazıları da zorunlu olarak işten atılacak.

Şu anda sendika ile BBC yönetimi arasındaki anlaşmazlık konusu bu zorunlu işten çıkarmalar.

Sendikanın böyle bir eyleme başvurmasının hayal kırıklığı yarattığını söyleyen BBC yönetimi ise "Çalışanlara mümkün olduğunca yeni iş olanakları sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Üyelerine gerekli desteğin sağlanması için sendikalarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Bugünkü greve katılmayan ancak destek veren BECTU sendikası da, yeni genel müdüre gönderdiği mektupta, eski yönetimin yeniden yapılandırma stratejisi konusunda kendi değerlendirmesini tamamlayana kadar zorunlu işten çıkarma kararlarını dondurma çağrısında bulunmuştu.

İngiltere’de bütçe açığının kapatılması doğrultusunda uygulanan kesintiler BBC’yi de etkiledi.

BBC’nin bir süredir uygulamakta olduğu yeniden yapılanma programı, Nisan 2017'ye kadar harcamalarında yüzde 20 kesinti öngörüyor. Yeniden yapılanma kapsamında, BBC Dünya Servisi 2014’ten itibaren ödeneğini Dışişleri Bakanlığı’ndan değil, BBC’nin kendi bünyesinden sağlayacak.

23 bin çalışanı ile dünyanın en büyük medya kuruluşu olan BBC son günlerde zor bir dönemden geçiyor. Eski bir program sunucusu olan Jimmy Saville’in çocuklara cinsel tacizde bulunduğu iddiaları ve bu iddiaları dile getiren bir programın geçen yıl yayından kaldırılması ile ortaya çıkan skandalla genel müdürlüğe yeni başlayan George Entwistle istifa etmek zorunda kalmıştı. BBC 54 gün görevde kalan Entwistle’a istifasından ötürü 500 bin sterline yakın tazminat ödemiş ve bu durum büyük tepki toplamıştı.

Sendika’nın verdiği rakamlara göre, BBC’nin 574 yöneticisine özel sağlık sigortası için 2 milyon sterlin ödeniyor; haber sunucuları hariç 360 personelinin yıllık maaşı 100 bin sterlini aşıyor; buna karşın çalışanların yüzde 85’i 22 bin sterlinden az ücret alıyor.

BBC’nin 2 bin işçiyi işten atmadan tasarrufta bulunabileceğini açıklayan sendika, BBC yönetim kurulunda işçi temsilcilerinin de yer almasını talep ediyor. (Londra/EVRENSEL)