16 Aralık 2016 00:49

Devletin öz Türk'ü Selami'den Alevilere mesaj

Devletin öz Türk'ü Selami'den Alevilere mesaj

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Uzunca zamandır televizyonlarda tartışma programı, hatta haber filan da izlemiyorum. Nedeni belli; konu mankeni sıfatından öteye gitmeyen, kendi çalıp kendilerinin söylediği kimselerle günümü, akşamımı meşgul etmek istemiyorum. Hatta şimdilerde o saçma sapan denilen dizileri tartışma programlarından ve haber programlarından daha tutarlı ve seviyeli buluyorum. Neyse konumuz bu değil, birkaç gün önce böyle bir kanalın tarafsız bölge elemanı yediği bir yumrukla istikametini ve tarafını netleştirdikten sonra hayli orijinal insanları konuk eder olmuş, konumuz o insanlardan birisinin ettiği laflarla ilgilidir. 

Selami Öztürk, üç dönem Kadıköy Belediye Başkanlığı yapmış birisi, tabi o dönemlerde de Alevilerden de ciddi destek almış birisidir. İyi biridir, kötü biridir kendisini tanımam, bilmem hakkında da söyleyecek bir şeyim yok. Bildiğim malum kanalda ettiği laflardır. 

Selami Öztürk, CNN Türk televizyonunda “Suriye’deki Irak’taki mezheplerle bizdeki mezhep ayrılığı çok farklı. Bizim Alevi kitlemiz, kendisine baskı yapılsa da yakılsa da öldürülse de buna karşılık vermeyen, tam tersine sineye çeken ama bunu farklı şekillerde anlatan bir yapıya sahip. Bu bizim için büyük bir şans, biz Sünniler dahi bunu kullanmamız lazım” dedi.

Bu sözlerin söylenmesinden sonra kendisine çokça tepki gösterildi. Selami Öztürk bu tepkiler üzerine sözlere düzeltme yaparak “Konuşmasında Alevilerin haklarını aramamasını kastetmediğini, Alevilerin Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi haksızlıklara boyun eğmediğini” söyledi. Öztürk, “Aleviler Maraş’ta, Çorum’da, Sivas’ta katliama uğradı ama buna karşı silaha sarılmadı. Vurgum Alevilerin şeriatçılar gibi silaha sarılmadıklarınaydı” dedi.

Selami Öztürk’ün Alevileri karalamak, kötülemek gibi bir niyeti yoktu zaten, ben de öyle olduğuna inanmıyorum, tam tersine Alevileri kendince övüyordu. Sorun da bu övgüdedir zaten, sorun tam da “Alevilerin kafasına vur elinden ekmeğini al” yaklaşımıdır. 

Sorun Alevilere ne yapılırsa yapılsın incinsen de incitme felsefesiyle seslerini çıkartmadığını söylemektir, sorun bu güne kadar sırf inançlarından dolayı katliama uğramış bir topluma “yine de mezhep savaşı çıkartmıyorlar” demektir. Bu bakış açısı Selami Öztürk’ün elinde olan bir şey değildir. Çünkü Alevi toplumuna tepeden bakış, kim olursa olsun hangi siyasi bakıştan olursa olsun Sünni toplumunun bilinçaltına kazınmış bir bakış açısıdır. 

Selami Öztürk’ün kendisine yapılan eleştirilerden sonra yayınladığı bir mesaj da hayli ilginçti. Sayın Öztürk, 11 Aralık’ta Twitter aracılığıyla kendisini eleştirenlere “Sözlerimi çarpıtanlar Alevi olmayan ve Alevileri tanımayan veya Alevileri övmeyi hazmedemeyenlerdir.” demektedir.

Bu da biz Alevilerin ezberlediği tepkilerdendir. Ne zaman Alevilerin hakkını hukukunu, dahası asimilasyoncu tutumlara karşı özgünlüğünü savunsak ya da Alevilere yönelik onaylamadığımız sözleri, konuşmaları eleştirsek hemen anında verilen cevap aynen Sn. Öztürk’ün söylediği gibi; “Zaten siz Alevi değilsiniz, siz gerçek Alevi değilsiniz, siz marjinalsiniz, siz ateist Alevisiniz”  diyerek söze başlarlar ki sonunu hak getire! 
Tayyip Erdoğan’ın, Ahmet Davutoğlu’nun ya da ismini şimdi burada sıralamaya gerek duymadığım birçok aydın, yazar, çizer, politikacının Alevilere yaklaşımı aynı Selami Öztürk’ün yaklaşımı gibidir. 

Selami Öztürk’e göre sözlerinden dolayı kendisine tepki gösteren Alevi Bektaşi Federasyonu yöneticileri, Pir Sultan Derneği üyeleri ve yöneticileri, Alevi kültür Derneği üyeleri, Hubyar Sultan derneği gibi birçok Alevi kurum ve cemevi üyeleri, yöneticileri Alevi değil ve Alevileri tanımıyorlar veya Alevilerin övülmesine tahammülleri yok.  

Bu bakış açısı Alevilere tepeden bakmaktır. Bu bakış açısı Alevilere Alevilik öğretmek, Alevilere Alevi hassasiyeti taslamaktır. Bu bakış ağanın marabaya bakışıdır. Selami Öztürk üç dönem Belediye Başkanlığı yapmış sosyal demokrat bir Sünnidir. Bu bakış Selami Öztürk’ün şahsına münhasır bir bakış değildir, ona ezberlettirilerek bilinç altına yerleştirilmiş bir bakıştır.

Bu bakış Türkiye Cumhuriyeti Devletinin makbul yurttaşlarına ezberlettiği bir bakıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...