26 Nisan 2018 23:17

HDP’siz sıfır baraj olur mu?

HDP’siz sıfır baraj olur mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

24 Haziran panik seçimlerine doğru gidilirken, partiler hazırlıklarını tüm hızıyla yapıyorlar. Tabii ki öncelik Cumhurbaşkanı adaylarının belirlenmesidir. Zira 5 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı adaylarının YSK’ye bildirilmesi gerekiyor. Ayrıca partilerin ittifak bildirimlerini de 6 Mayıs gününe kadar YSK’ye bildirmeleri gerekiyor.

Panik halde seçime gidilirken gelişmeler de o kadar hızlı akıyor ve bilgiler sürekli değişiyor. Ben bu yazıyı yazdığımdaki durum ile bugün yani cuma günü yazının yayımlandığındaki durum farklı olabilir.

Seçimlere giderken partiler arası ittifak konusu ve cumhurbaşkanlığı adayları bu seçimin en önemli konusunu oluşturuyor. Partiler arası ittifak ise parlamento dağılımını belirleyecek. Başkanlık sisteminde parlamentonun çok bir etkisinin olmayacağı söylense de çoğunluğun iktidarda olmaması durumunda durum değişiyor. Parlamento da muhalefetin 301 vekili bulması durumunda öyle kolay at oynatmak mümkün olmayacak.

Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda ortak aday çalışmaları yürütülürken, Meral Akşener’in adaylık ısrarı bu durumu ortadan kaldıran unsur olarak gözüküyor. İlk turda herkesin kendi adayı ile gitmesi şimdilik en akıllıca yöntem olarak durmaktadır. Bu anlamda HDP henüz açıklamasa da adayının Selahattin Demirtaş olması yönündeki eğilim ağırlığını dillendirmektedir. Bir aksilik olmazsa HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’tır.

Parlamento da muhalefetin 301 vekili bulabilmesinin koşulu da en azından dört parti yani CHP, HDP, Saadet Partisi ve İyi Partinin Meclise girmeleri gerekiyor, yani barajı aşmaları gerekiyor. Olası baraj riskine karşı muhalefet partileri “sıfır baraj” ittifakını dillendirmekte ve bu konuda da çalışmalar yürütülmektedir.

Sıfır baraj ittifakı; seçime girme yeterliliği bulunan tüm muhalefet partilerinin yeni seçim yasasındaki ittifak maddesini fırsata çevirip sadece barajı aşma konusunda bir ittifak içerisinde seçime girmelerinden oluşacaktır. Yani ittifak içerisindeki partilerin AKP-MHP gibi ideolojik, siyasi bir birlikteliği söz konusu olmayacak, amaç sadece barajı sıfırlamak olacak. HDP sözcüleri böyle bir ittifak içerisinde yer alabileceğini söylemektedir.

Ben bu yazıyı yazarken, sıfır baraj ittifakı konusunda muhalefet partilerinin HDP’yi dışarıda tutarak anlaşmaya vardıkları yönünde bilgiler gelmekteydi. Ben de bunun tarihi bir hata, tarihi bir fırsatı kaçırma hamlesi olacağını yazmak istedim.

HDP’nin sıfır baraj ittifakı dışında kalması zaten barajın sıfır olmayacağını gösterecektir. Böyle bir ittifak yani; CHP, İyi parti ve Saadet ve diğer partilerin yer alacağı bir ittifak durumunda bu ittifakın adı da amacı da “sıfır baraj” olamaz. Bu olsa olsa HDP’yi dışlama ittifakı olur. Yüzde 10 barajı zaten HDP için tutulmaktadır. HDP olmasa böyle bir baraj zaten olmayacaktır. Herkes bunu, demek ki muhalefetin derdi de HDP’yi baraj altında bırakmakmış diye anlayacaktır.

Cumhurbaşkanlığı barajının yüzde 50 olduğu bir yerde muhalefetin HDP’nin oyuna ihtiyaç duyduğu muhakkaktır. Hatta yüzde 10’luk kilit seçmen kitlesiyle HDP bu seçimlerin kilit partisidir. Bu gerçek ortadayken HDP’yi dışlayanın kazanamayacağı da açıktır.

HDP her hangi bir ittifaka gerek kalmadan barajı aşabilecek durumdadır, gerek anketler gerekse de kamuoyu bunu söylemektedir. Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminin iki turlu olduğu bir yerde ve tek adam rejimine karşı prensipte anlaşan muhalefetin bir birini dışlamasının izahı yoktur. HDP buna tamam dese bile HDP seçmeni böyle bir dışlamaya onay vermeyecektir.

HDP’nin dışlandığı bir yaklaşım HDP’yi baraj altında bırakma, HDP’lileri Meclis dışına atma, mümkünse de siyaset dışında tutma girişimidir. Bu girişimin sahibi ve uygulayıcısı zaten AKP’dir. Aynı yaklaşımı sergileyen muhalefetin HDP’lilerin gözünde AKP’den bir farkı olmayacaktır. Bu duygu kırılması cumhurbaşkanlığı seçimlerine de yansıyacaktır.

HDP her koşulda barajı aşar ama HDP’yi dışlayan muhalefet bu tavrıyla asla kazanamaz. Böyle bir sonuç çıktığında da kimse HDP’yi ve HDP’lileri suçlayamaz. HDP ve HDP’liler çantada keklik, nasıl olsa mecburlar yaklaşımını hiçbir zaman kabul etmemiştir, etmeyecektir.

Herkes aklını başına devşirip kararını öyle versin.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...